Sistemul de încălzire prin pardoseală devine o opţiune preferată de tot mai multe persoane aflat în căutarea unei soluţii moderne, fiabile şi versatile de încălzire a locuinţei.
Sursa foto: https://imgur.com/a/fxtzGU7
Via: www.shutterstock.com
Pentru cei care încă se familiarizează cu acest concept, trebuie menţionat că există două tipuri de încălzire prin pardoseală:
- sisteme electrice: cablurile electrice pot fi folosite la case sau apartamente. Cel mai bine ar fi să montezi această instalație la construirea clădirii, dar nu este neapărat necesar. Montajul încălzirii în pardoseală poate fi realizat oricând, pe aproape orice tip de podea, inclusiv parchet.
- sisteme hidraulice (funcționează cu apă caldă): în cazul acestora, țevile sunt montate cel mai adesea în sapă și cel mai bine ar fi ca montajul să fie realizat atunci când este turnată sapa.
Există, desigur, şi o serie de motive pentru care tot mai mulţi oameni optează pentru această variantă în locul modelelor clasice de încălzire. Iată-le pe cele mai importante:
Pardoseală încălzită, confort sporit
Dacă ai o locuință izolată și dacă ai un sistem termostat de reglare a temperaturii, te vei bucura de un confort sporit pe tot parcursul anului. În același timp, acest sistem de încălzire este benefic și pentru că împiedică circulația particulelor de praf în interiorul locuinței. Astfel, într-o locuință cu sistem de încălzire în pardoseală umiditatea, praful și mucegaiul pot fi mult mai eficient prevenite. Acest tip de încălzire se recomandă mai ales persoanelor care suferă de alergii și probleme respiratorii.
Eficienţă energetică ridicată, comparativ cu sistemele tradiţionale
Încălzirea prin pardoseală depăşeşte încălzirea clasică la capitolul eficienţă energetică şi nu numai! Instalarea încălzirii prin pardoseală costă, ce-i drept, mai mult decât încălzirea cu calorifere. Cu toate acestea, acest tip de încălzire este o investiție care se amortizează în timp, pentru că sistemul încălzirii prin pardoseală este mai eficient din punct de vedere energetic. Mai mult decât atât, nu necesită prea multă întreținere. În mod normal, costurile ar trebui să fie mai mici decât în cazul caloriferelor tradiționale.
Încălzirea prin pardoseală distribuie uniform căldura
Chiar dacă încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un calorifer obișnuit, există avantajul distribuirii uniforme a căldurii pe toată suprafața podelei. De asemenea, montarea unui termostat ajută la păstrarea unei temperaturi confortabile în casă.
Încălzirea prin pardoseală, ideală pentru spaţii înalte
Este un sistem flexibil, ce poate fi implementat în numeroase categorii de spaţii, de la locuinţe tradiţionale la spaţii de birouri. Versatilitatea încălzirii prin pardoseală se datorează în mod deosebit faptului că lipseşte inerţia termică, iar acest lucru face sistemul să fie ideal pentru încălzirea rapidă a spațiilor înalte.
Permite menţinerea unei temperaturi constante în casă
Tot ce trebuie să faci pentru a preveni scăderea temperaturii în interior este să configurezi sistemul în conformitate cu necesitățile tale.
Sistemul de încălzire poate fi montat în spaţii diverse
Dincolo de pardoseală, sistemul de încălzire poate fi de asemenea montat și în pereți, tavan, sau alte spații. Ceea ce este minunat la acest tip de încălzire este faptul că se încadrează perfect în orice stil de amenajare interioară, fiind compatibil atât cu parchetul, cât şi cu gresia sau faianţa.
Alte motive pentru care merită să alegi încălzirea în pardoseală
Atât avantajele prezentate mai sus, cât şi cele la care vom face referire în continuare, sunt greu de trecut cu vederea când te afli în căutarea unei soluţii moderne şi versatile, cu ajutorul căreia să reduci semnificativ costurile de implementare a sistemului de încălzire, cât și cele de exploatare. Un sistem de încălzire în pardoseală este ideal dacă vrei să te bucuri şi de următoarele beneficii:
- cablurile electrice, sau cele prin care va trece apa fierbinte se află dispuse sub podea (gresie, parchet), ceea ce te ajută să economisești şi spațiu;
- zgomotul instalațiilor de ventilare este redus semnificativ, putând crește astfel semnificativ capacitatea de concentrare a locatarilor;
- sistemul necesită întreţinere minimă, ceea ce te scapă de bătăi de cap pe termen lung;
- este un sistem de încălzire igienic, întrucât prezintă un nivel redus al curenţilor de aer, ceea ce contribuie la împiedicarea răspândirii agenţilor aerobi;
- nu ai nevoie neapărat de meseriaşi pentru instalare! Unele sisteme îţi permit să le instalezi chiar tu, în 3 paşi simpli.