Factura de căldură sau cea de întreținere ne pot da mari bătăi de cap și suntem mereu în căutarea unor soluții pentru a le reduce.
Care sunt cele mai eficiente soluțiile la care putem recurge?
Alegem sisteme economice, precum cele pe lemne (automatizate) sau instalațiile solare.
Montăm termostate și nu lăsăm sistemul de încălzire ponit atunci când nu suntem acasă, dar ar trebuie să ținem cont și de protecția mediului, reducând consumul de energie electrică, chiar și atunci când suntem acasă.
Izolăm locuința – pereții exteriori, mansarda, pivnița. În interiorul încăperilor se formează aerul viciat, ce rezultă din activitățile domestice, acumulări de CO2, dar și mucegai pe pereți (apare din cauza umidității crescute).
Aerisim casa rapid, ca sa nu se răcească pereții – închidem instalația de încălzire și deschidem ferestrele.
Sau… putem instala recuperatoare de căldură.
Recuperatorul de căldură este o piesa esențială a oricărui sistem de ventilație eficient energetic, care ne ajută să obținem un randament sporit, distribuind căldura eficient în toate încăperile. Poate fi instalat în diferite tipuri de încăperi: dormitor, baie, camera de zi, birou sau spații închise cu un grad de ventilație insuficient.
Ventilația este indispensabilă oricărui spațiu, iar în astfel de situații se pot folosi cu succes recuperatoarele de căldură, ce ajută la îmbunătățirea calității aerului interior.
Recuperatoarele de căldură surprind prin simplitatea construcției lor. Printre avantajele acestui tip de instalații se numără buna integrare în sistemele de încălzire existente și montajul atât pe verticală, cât și pe orizontală. Întreținerea este, de asemenea, simplă, dar trebuie făcută de specialiști.
Cum funcționează?
Aerul viciat, dar cald, preluat din încăpere, trece prin recuperator, unde transferă până la 85% din temperatura sa, este răcit și apoi evacuat. Aerul proaspăt de afară trece prin filtru și recuperator, unde este încălzit (pe perioada iernii). În interiorul încăperii pătrunde aerul purificat și încălzit, iar aerul rece este evacuat. Debitul de aer extras din încăpere transferă căldură debitului de aer proaspăt introdus, moderând temperatura (cald pe perioada sezonului de iarnă și rece pe perioada sezonului de vară), cu avantajul că economisește energie și ajută la reducerea sau eliminarea umezelii și mucegaiului.
Specialiștii firmei ROMSTAL – de 22 ani lider pe piața instalațiilor din Sud-Estul Europei, vin în ajutorul nostru cu sfaturi și câteva propuneri inovatoare:
TEMPERO – recuperatorul de căldura pentru cameră. Are dimensiuni reduse, este echipat cu două ventilatoare centrifugale, este ușor de instalat (se poate instala pe un perete cu racord existent sau nou, cu diametrul de 100/120mm). Recuperarea căldurii este de 70%.
VUT MINI – recuperatorul pentru întreaga casă. Este construit în două variante: orizontal și vertical, reduce emisiile de CO2 cu 998 kilograme/an față de aerisitul clasic. Are un consum mic de energie (aproape cât al unei lămpi), este silențios, carcasa este izolată fonic și poate asigura o economie de energie de până la 7600 kW pe perioada sezonului rece. Recuperarea căldurii este de 78%.
În demersul de promovare a soluțiilor ecologice, ROMSTAL și-a îndreptat atenția și către un sistem recuperator de căldură contra curent, pentru ape uzate (pentru cabina de duș). Acesta are rolul de a recupera căldura din apa evacuată, prin schimbul de temperatură între apa evacuată și cea proaspătă, reducând cantitatea de căldură care ar fi dispersată în mediu și consumul de combustibil/ energie necesară pentru a încălzi apa rece.
Este foarte simplu construit, apa evacuată trece prin două foi de inox (rezistent la coroziune), în timp ce apa rece trece în contra-curent preluând căldura de la apa evacuată. Recuperarea căldurii se face în funcție de lungimea instalată (se pot monta mai multe, în serie ) și variază între 30% și 75%.