Locuiești la casă? Mai mult ca sigur ai în vedere cea mai eficientă sursă de încălzire pentru locuința ta. Iar atunci când vorbim de eficiență avem în vedere atât partea de consum lunar de energie, cât și asigurarea unor temperaturi optime în interior. Și cum s-a trecut demult de la încălzirea locuinței prin sobe și s-a optat pentru încălzirea cu ajutorul centralelor termice pe gaze, lemne sau pe cele electrice, atunci este bine să iei în calcul aceste variante pentru cea mai bună eficiență termică.
Cu toate acestea, racordarea locuinței la rețeaua de gaze naturale este absolut necesară pentru instalarea unei centrale termice pe gaze, fără acest lucru nefiind posibil să folosești această sursă de încălzire.
Iată mai jos 3 soluții pentru încălzirea locuinței:
1. Aceste centrale termice pe gaz – sunt considerate cele mai eficiente. Au un consum redus de energie și oferă cea mai bună eficiență. Nu necesită construcția unui spațiu separat, montarea făcându-se destul de rapid. Aceste centrale termice Viessmann în condensare sunt folosite atât pentru locuințe mari, având o putere destul de mare, cât și pentru casele de mai mici dimensiuni. De asemenea, acest tip de centrale au cel mai redus consum de energie, costurile facturilor de energie fiind foarte mici. Cu toate acestea, montarea centralelor termice pe gaz se va face doar de o firmă specializată, fiind nevoie și de verificări periodice, autorizate ISCIR. Centrala termică pe gaze poate face apă caldă menajeră, nefiind nevoie de montarea unui boiler suplimentar.
2. Centrala termică electrică – aceasta are un consum de energie ușor mai ridicat, însă poate fi considerată o soluție comodă atât pentru cei ce locuiesc la casă, cât și pentru cei ce locuiesc la bloc. Nu necesită un spațiu mare pentru a fi așezată, putând fi montată chiar și în bucătărie. De asemenea, montarea se va face de o firmă specializată și se realizează destul de ușor. În funcție de tipul de centrală s-ar putea să fie nevoie de racordarea la rețeaua de energie electrică de putere mai mare. De această dată veți avea nevoie de boiler pentru încălzirea apei calde menajere.
3. Centrala termică pe lemne sau pe peleți – aceasta este o variantă cât se poate de eficientă, mai ales dacă ne gândim la costurile lunare de energie. Știm cu toții că combustibilul solid, lemnul, este cea mai ieftină sursă de energie, așa că și facturile lunare vor fi mai mici. Cu toate acestea, veți avea nevoie de un spațiu de depozitare în care să așezați lemnele sparte, dar și de un spațiu pentru centrală, separat de locuință. În plus, utilizarea centralei termice pe lemne nu este la fel de comodă precum celelalte tipuri de centrală, cazanul trebuind curățat cu regularitate și de asemenea trebuie efectuat focul la un anumit interval. Încă din timpul verii, lemnele trebuiesc cumpărate și așezate în spațiul de depozitare. Dacă veți folosi un boiler cu serpentină, în timpul iernii, centrala termică pe lemne va putea încălzi apa caldă menajeră.