Centrale termice pe lemne

Dacă vă aflați într-o zonă unde nu sunt prezente conductele de gaz, o soluție pentru încălzirea locuinței o reprezintă centralele termice pe lemne. Iată ce trebuie să știți despre acestea!

Pentru ca nu toți avem la dispoziție instalații de gaz și nu putem apela astfel la centralele murale pe gaz pentru încălzirea locuinței, producătorii au venit în întâmpinarea acestei probleme cu centralele pe combustibil solid, care pot funcționa atât cu lemne, cât și cu alte tipuri de combustibili solizi (cărbune, peleţi etc). Pentru că în prezent oferta este una bogată pe piață, iată ce trebuie să știți înainte de a cumpăra o astfel de centrală termică.

Există mai multe tipuri de centrale pe lemne

Atunci când vorbim despre centralele termice pe combustibil solid trebuie spus că există mai multe tipuri: cele care funcționează pe principiul gazeificării și cele cu ardere clasică.
Dacă veți cumpăra o centrală termică cu gazeificare, veți beneficia de un cazan care va fi mult mai ușor de curățat și de o cameră de ardere, pentru lemne, mult mai spațioasă (veți putea introduce mai multe lemne și mai lungi). Arderea va fi mai eficientă datorită arderii inverse, prin gazeificare, iar nivelul de noxe va fi redus. Exhaustorul acesteia facilitează arderea, reduce afumarea cazanului la minim și asigură o ardere eficientă.
De asemenea, un astfel de echipament beneficiază de serpentină de răcire, care funcționează ca protecție împotriva supraîncălzirii și de un ventilator controlat electronic, care are rolul de a regla fluxul necesar de aer și garantează un randament ridicat și o funcționare sigură. O astfel de centrală oferă posibilități multiple de instalare atât ca și cazan independent, cât și integrat, într-un sistem mixt cu o centrală termică pe gaz, de exemplu.
La o centrală termică cu gazeificare este nevoie de lemne de bună calitate și uscate (procentul trebuie să fie sub 15%), ceea ce înseamnă că lemnele ar trebui achiziționate cu 1 - 2 ani înainte de ardere. Trebuie să țineți cont de faptul că odată aprins combustibilul solid în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de căldură care trebuie consumată. De aceea, se folosesc puffere (acumulatoare de căldură), vase de expansiune deschise și se asigură circulația naturală la cel puțin două corpuri de încălzire. Trebuie spus că la acest tip de centrală costurile sunt ceva mai ridicate, în sensul că investiția inițială este mai mare, datorită accesoriilor care însoțesc cazanul (pompe, vase de expansiune, puffere, sisteme de siguranță etc) și care se montează în instalația de încălzire separat, nefiind încorporate într-o singură carcasă, așa cum este la alte tipuri de centrale termice.
În cazul centralelor cu ardere clasică veți putea folosi fără probleme combustibil ieftin, nefiind nevoie ca lemnul să fie de esență bună sau foarte bine uscat. Apoi, un al aspect important al acestor tipuri de centrale sunt costurile inițiale care sunt mai mici față de cele care funcționează pe principiului gazeificării. Un inconvenient constă însă în faptul că acestea necesită încărcări mai dese, având o cameră de ardere mai mică.

Atenție!

La centralele termice pe combustibil solid lipsa circulației agentului termic prin instalație poate genera probleme serioase. Odată aprins combustibilul în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de căldură care trebuie consumată. De aceea, se folosesc acumulatoare de căldură (puffere) și vase de expansiune deschise, care să asigure circulația naturală la cel puțin două corpuri de încălzire. 

Conductele, caloriferele și coșul de fum pentru centrala termică pe lemne

Sistemul auxiliar necesar pentru funcționarea centralelor pe combustibil solid necesită și el atenție sporită. De exemplu, în ceea ce privește conductele, sunt recomandate cele din cupru care rezistă foarte bine la temperaturi ridicate ale agentului termic, chiar dacă sunt ceva mai scumpe comparativ cu cele din pexal sau polipropilenă (care nu rezistă la temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius). La rândul lor, caloriferele trebuie şi ele alese cu grijă, acestea trebuind să fie în primul rând corect dimensionate la suprafața ce trebuie încălzită. Și nu în ultimul rând, mare atenție la coșul de fum și la materialul din care acesta este făcut! De tirajul acestuia va depinde până la urmă eficiența întregii instalații de încălzit, motiv pentru care este indicat să urmați indicațiile recomandate de producătorul centralei.

Principalele componente ale unei centrale termice:

- cazanul,
- supapele de siguranță,
- vana termică de securitate,
- vasul de expansiune,
- pompa de circulație,
- preparatorul de apă caldă menajeră.

Cat costa o centrala pe peleti?

Cum variaza preturile centralelor Fiecare proprietar de locuinta isi doreste o solutie eficienta de incalzire, atat din punct de vedere al performantelor, cat si al costurilor. Echipamentele pe baza de combustibil solid au redevenit populare in ultimii ani, in special datorita faptului ca s-au construit multe case in zone care […] mai mult »

5 modalități prin care îți poți pregăti locuința pentru venirea iernii

Persoanele care locuiesc la casă știu prea bine că toamna nu este tocmai un anotimp de relaxare, ci acum au loc toate pregătirile pentru venirea iernii. De la curățarea grădinii, tăierea crengilor periculoase, verificarea acoperișului și a jgheabului și până la verificarea centralei, sunt numeroase sarcini care trebuie duse la […] mai mult »

Sistemul de încălzire al locuinței – 5 lucruri pe care poți să le alegi

Orice locuință are nevoie de încălzire, acest lucru fiind necesar în timpul iernii. Cu toate acestea, stabilirea unui sistem de încălzire la o construcție nouă trebuie să se afle în relație cu necesitățile casei, dar mai ales cu mediul în care se află. Fie alegerea unei centrale termice pe gaze […] mai mult »

Centrala pe lemne – tipuri, avantaje și dezavantaje!

Centrala pe lemne

Centrala pe lemne reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru încălzirea locuinței și asigurarea apei menajere calde, mai ales dacă în zona unde se află locuința nu există conducte de gaz. Să vedem ce tipuri există pe piață și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia. Centrala pe lemne 1.jpg […] mai mult »

Centrala termică pe lemne – 4 sfaturi pentru o funcționare corectă!

Centrala termica pe lemne

Dacă încălziți locuința cu o centrală termică pe lemne sau intenționați să montați una, pentru o bună funcționare a acesteia este bine să țineți cont de câteva aspecte importante ce vizează camera centralei, coșul de fum, instalația termică și modalitatea de întreținere. Centrala termica pe lemne.jpg ◄ Back Next ► […] mai mult »