Care sunt avantajele încălzirii cu centrală față de sistemul de termoficare centralizat?

Din ce  în ce mai mulți proprietari de apartamente aleg să se debranșeze de la sistemul de termoficare centralizat pentru a opta pentru o centrală de apartament. Decizia poate să fie una destul de înțeleaptă, în condițiile în care încălzirea cu centrală are o mulțime de avantaje.

Până să ajungem la avantajele centralei însă, trebuie să descoperim motivele pentru care foarte mulți oameni aleg să renunțe la clasica încălzire centralizată.

Fără doar și poate, primul motiv este faptul că agentul termic este din ce în ce mai scump. Dacă în București se oferă subvenții pentru agent termic, ceea ce face ca debranșările să fie ceva mai rare, în provincie nu este nicio subvenție. Astfel, investiția într-o centrală termică se poate amortiza în aproximativ trei ani. Evident, pentru rezultate cât mai bune este indicat să se evite centrala electrică, deoarece duce la costuri uriașe, optându-se pentru o centrală termică în condensație sau pentru o centrală termică pe gaz.

 Care sunt avantajele pe care le aduce o centrală termică în detrimentul sistemului de termoficare?

  • Asigură cheltuieli mai mici. Pentru un apartament de 2 camere, cu suprafața de 60 de metri pătrați, cheltuiala anuală este cu aproximativ 800 de lei mai mică în cazul unei centrale în condensare, decât în cazul sistemului centralizat. Centrala convențională cu gaz duce și ea la economii, însă ceva mai mici. Valorile reprezintă o medie națională, însă dacă ne raportăm la anumite orașe, economiile pot fi mult mai mari.
  • Control mai bun al temperaturii. Centralele termice oferă posibilitatea de control mai bun al temperaturii, fără prea mare efort.
  • Tehnologii moderne și interesante. O centrală termică ariston poate să dispună de o mulțime de tehnologii moderne care sa micșoreze costurile și să crească eficiența. Centralele moderne fac parte din clasa de eficiență energetică A, așadar consumă destul de puțin. De asemenea, o centrală modernă poate să se conecteze la un telefon mobil și să fie controlată de la distanță.
  • Eliminarea riscului de a nu avea căldură iarna. Sistemul de termoficare poate să meargă sau poate să nu meargă. În cazul centralei termice riscurile sunt mult mai mici.

Este adevărat că un mare minus pentru centrale este costul destul de ridicat. Acesta se amortizează, însă, în timp.

Câte tipuri de centrale de apartament există?

Cei care aleg să se debranșeze de la termoficarea clasică pot descoperi mai multe tipuri de centrale de apartament:

  • Cele pe gaz natural. Sunt apreciate pentru că sunt foarte accesibile. Dacă sunt alese bine pot avea un randament foarte bun și pot oferi o încălzire extrem de eficientă.
  • Centrale pe GPL. Sunt centrale care folosesc gaz metan și sunt, de asemenea, foarte eficiente.
  • Centrale electrice. Sunt apreciate de către cei care nu au acces la alt combustibil. Sunt eficiente, însă pot fi destul de costisitoare.
  • Centrale pe combustibil solid. Lemn, peleți sau rumeguș, toate sunt materiale care pot fi folosite pentru încălzire.

Cei care doresc o centrală termică pentru apartament trebuie să știe că debranșarea de la încălzirea centralizată poate să fie o provocare destul de mare. Tocmai de aceea, trecerea de la un tip de încălzire la altul trebuie să se facă pe timp de vară, atunci când există suficient de mult tip pentru informare. Există mai multe acte de care orice proprietar are nevoie, însă partea bună este că odată obținute și odată investit în noua centrală, costurile scad considerabil.

foto: pixabay.com

 

Lasă un Comentariu...

*