Centrala termică este parte a confortului oricărei locuințe moderne. În ziua de astăzi este de neconceput să nu ai apă caldă curentă și căldură iarna. Este o măsură a civilizației și a progresului pentru care ne străduim și muncim, pentru care ne dorim o viață mai bună, de calitate. Evident, nu peste tot sunt elementele necesare care să ne ajute. Există foarte multe localități neracordate la gaze naturale sau zone din marile orașe. De asemenea, localitățile din jurul orașelor mari, unde s-au construit foarte multe locuințe noi nu au fost în același timp și racordate la utilitățile publice specifice unei zone urbane. S-a construit mai repede decât s-a modernizat. De aceea, în foarte multe case sau apartamente este nevoie de centrale electrice pentru asigurarea apei calde și a căldurii.
Avantajele centralei termice electrice
– Centralele termice electrice sunt centrale care folosesc energie curată, electrică. Ele pot să fie alimentate cu energie electrică eoliană, care este o sursă sustenabilă, spre deosebire de gaze unde resursele pământului sunt epuizabile.
– Centrala electrică nu poluează precum o centrală pe gaze care, chiar și în condensație fiind, elimină noxe periculoase pentru mediu.
– Centralele electrice încălzesc încăperea mult mai rapid decât centralele pe gaze. Capacitatea lor de a genera apă caldă și căldură este mult mai rapidă decât în cazul centralelor cu gaz sau peleți, De aceea, foarte multe echipamente de încălzit apa sunt numite “instanturi”.
– O centrală electrică are un randament foarte bun. De exemplu, Centrala Termică Ecotermal are un randament de 99,3%. Centralele electrice sunt echipate cu releu de control, zgomotul este inexistent iar întreținerea este extrem de ușoară. De asemenea, acestea sunt niște centrale electrice ieftine față de cele pe gaz și mai ales față de cele cu peleți sau material lemnos.
Cum să alegi centrala electrică
Centrala termică electrică se alege așa cum se alege și centrala pe gaze, prin măsurători. Mai ales dacă vorbim de case unde suprafețele variază și nevoile de încălzire pot varia pe parcursul anilor (ex: se va transforma mansarda din spațiu de depozitare în cameră de joacă pentru copii), este bine să urmăm câțiva pași obligatorii care să ducă la alegerea corectă a centralei electrice.
De ce este bine să îi urmăm îndeaproape? Centrala electrică, aleasă incorect, poate să genereze costuri de încălzire mai mari și costuri de punere în funcțiune mai mari.
- Măsurați cubajul încăperilor pe care urmează să le încălziți
Până la alegerea centralei termice mai este mult. Întâi de toate trebuie măsurată suprafața camerei, mai exact trebuie să știm câți metri cubi are. Calculăm apoi nevoia de kilocalorii și transformăm în wați. Astfel, adunând numărul de wați ai tuturor încăperilor, putem să ne dăm seama exact și câte calorifere trebuiesc și ce putere trebuie să aibă centrala.
- Verificați și, la nevoie, updatați instalația electrică
Un lucru mai puțin știut de către cei care doresc să instaleze o centrală electrică, este că o centrală cu puterea de 9W sau mai mare are nevoie de curent trifazic. Ea nu merge la 2,20 ci la 3,80Watt, iar locuințele sunt cu 2,20W. De aceea, înainte de a achiziționa o centrală electrică cu putere mai mare de 6W trebuie să verificați instalația electrică și să faceți modificările necesare. Există centrale duale, care au și puterea de 6W și putere de 9W, însă, dacă este comutată pe 9W și nu este legată la priză de 3,80, va funcționa tot cu 2,20, deci tot cu putere de 6W.
Într-o lume în care încălzirea globală este mai mult decât evidentă, centralele termice electrice sunt o soluție de viitor, nepoluantă, sustenabilă și o alegere potrivită pentru confortul oricărei case.
(Sursa foto: https://pixabay.com )