5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire

Încălzirea locuinței este esențială pentru confortul locatarilor. În acest context, merită să afli cei 5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire, astfel încât să te bucuri de el mai mult timp.

Sistemul de încălzire necesită atenție nu doar iarna. El trebuie inclus pe lista priorităților tale chiar astăzi. De ce? Pentru că, astfel, îl vei eficientiza, făcând totodată economii. Tot ce trebuie să faci este să urmezi cei 5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire. Iată care sunt aceștia:

  1. Achiziționează un stabilizator de tensiune pentru centrale termice. Stabilizatorul de tensiune are grijă de echipamentele electrice, inclusiv de centralele termice. Dat fiind faptul că fluctuațiile sau căderile de tensiune pot constitui o problemă serioasă, mecanismul te va ajuta să îți protejezi centrala. Mai exact, el asigură o tensiune constantă de ieșire, în ciuda variațiilor de tensiune provenite de la rețeaua națională. Acest lucru previne defectarea centralei și îi prelungește durata de viață.

Dacă optezi pentru o sursă neintreruptibilă UPS, pe lângă corectarea tensiunii de ieșire, vei dispune și de o autonomie în alimentarea echipamentului tău electric.

În vederea alimentării unei centrale termice dintr-o locuință e suficient un stabilizator de tensiune monofazic, de 500-1500 VA.

  1. Nu uita de pompa de recirculare. Deși este un echipament auxiliar, importanța sa este de prim rang, motiv pentru care specialiștii o și include în cei 5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire. Pompa de recirculare oferă confort și economie prin circularea apei calde. Mecanismul e simplu. Pompa crește randamentul de încălzire, diminuând, simultan, consumul de combustibil, fie că vorbim de curent electric sau gaz. În plus, tot pompa de recirculare este cea care poate reduce semnificativ timpul de așteptare pentru apa caldă menajeră.

Pentru a-ți ușura alegerea, îți propunem să arunci o privire aici, unde vei găsi diverse modele de pompe, dar și diverse piese de schimb necesare.

  1. Setează corect temperatura centralei termice. Poate părea banal dar setarea corectă a temperaturii asigură durabilitatea și eficiența sistemului de încălzire. În plus, te ajută să faci economii! Se recomandă reglarea temperaturii la 18-19 grade pentru perioadele de vacanţă, la 20 de grade pe timp de noapte şi 23 de grade pe timp de zi. Acestea sunt, conform experților, valorile optime pentru un confort sporit şi un randament ridicat. În aceeași ordine de idei, specialiștii încurajează achiziţionarea de accesorii pentru controlul temperaturii interioare: termostate, cronotermostate cu funcţii de programare a temperaturilor de zi/noapte şi sonde de exterior. Instalarea accesoriilor de termoreglare contribuie la o mai bună funcţionare a centralei, dar şi la asigurarea unui randament ridicat.
  2. Asigură-te că ai la dispoziție instalații de dedurizare și/sau filtre anticalcar. Conductele învechite din România sporesc duritatea apei. Astfel, depunerile de calcar constituie o problemă frecventă, care nu trebuie trecută cu vederea. Lipsa filtrelor/instalațiilor de dedurizare poate veni la pachet cu mai multe neplăceri. Printre ele se numără ieșirea din funcție a echipamentului electric, atunci când te aștepți mai puțin.
  3. Revizuiește periodic întregul sistem. Revizuirea întregului sistem este vitală. În acest mod pot fi detectate și corectate, la timp, eventualele probleme. Una dintre ele ține de presiunea prea ridicată în instalație. Inginerii atenționează că o presiune corectă este cuprinsă între 1.5 și 2 bar. O altă problemă ține de diferențele de temperatură. Vinovați în acest sens sunt, de obicei, robineții cu cap termostat. Corect instalați, ei contribuie la distribuția echilibrată a căldurii și la ajustarea termică.

Lasă un Comentariu...

*