Vine iarna și odată cu ea grija de a avea un ambient plăcut în încăpere. Centralele termice sunt verificate, caloriferele sunt bine curățate, astfel încât să nu existe probleme la rețeaua de încălzire a locuinței.
Atunci când locuiești la casă vei putea să alegi mai multe variante de încălzire – de la centrala termică, dacă locuința este racordată la rețeaua de gaze, centrala electrică și până la centrala pe lemne sau pe peleți. Indiferent de varianta pe care o vei alege este bine să verifici temperatura din locuință, să previi pierderile de căldură și să menții o temperatură optimă.
Iată mai jos 4 soluții pentru a avea o temperatură optimă în încăpere:
1. Alege niște calorifere perfect adaptate nevoilor locuinței tale. Caloriferele din aluminiu, precum sunt acestea se încadrează perfect pentru orice tip de locuință, au o greutate redusă și flexibilitate sporită, având posibilitatea de a adăuga sau reduce numărul de elemenți. Comparativ cu caloriferele de oțel, selecția acestui tip de calorifere presupune un proces analizat mult mai atent, fiind nevoie de calcularea cu atenție a necesarului termic al locuinței.
2. Optează pentru aceste termostate de ambient. Acestea vor putea regla mai bine temperatura din locuință, în funcție de preferințe și de specificul camerelor. De exemplu, temperatura în baie va trebui să fie cea mai crescută, la fel și cea din dormitoare. Cu ajutorul unui astfel de produs vei putea micșora temperatura în spațiile unde nu locuiești frecvent sau atunci când ești plecat de acasă și vei putea chiar și de la distanță să selectezi temperatura din centrală. Indiferent de temperatura de afară vei putea să beneficiezi de ambientul pe care ți-l dorești. Unele termostate de ambient vor putea fi accesate prin intermediul tabletei sau smartphone-ului, astfel că veți putea seta temperatura chiar și de la serviciu sau cu câteva ore mai înainte de a ajunge acasă.
3. Verifică tâmplăria – de obicei pe aici au loc „scurgeri” de căldură din încăpere, iar acest lucru va putea conduce la temperaturi mai mici, dar și la creșterea facturii de încălzire din timpul iernii. Este bine să verificați atent tâmplăria, ușile și ferestrei casei, pentru a le verifica etanșeitatea acestora, fiind sigur că nu există pierderi de căldură. Dacă vei constata astfel de pierderi este bine să repari sau chiar să înlocuiești tâmplăria veche, mai ales pentru că în timp investiția se va amortiza.
4. Izolează bine locuința – nu lăsa să treacă sezonul cald fără să nu izolezi locuința. Optează fie pentru vată minerală bazaltică, fie pentru polistiren, dacă nu beneficiezi de un buget prea mare. Nu uita nici de izolația acoperișului, pe aici putând exista pierderi destul de mari de căldură. Este bine ca acoperișul să fie izolat cu vată minerală bazaltică, fiind o soluție apreciată de arhitecți și constructori, dar și un bun izolator termic. Ca atare, căldura nu va putea ieși din locuință, strecurându-se prin acoperiș și nici aerul cald nu va putea pătrunde în interior în timpul sezonului cald.