Cum vreme se schimbă și soarele este tot mai zgârcit, încălzindu-ne tot mai puțin cu razele lui, nici în casă nu mai este la fel de plăcut ca înainte, lucru care ne face să ne gândim tot mai mult la pornirea sistemului de încălzire.
În plus, aceasta este perioada în care cei mai mulți dintre noi decid fie să-și instaleze un sistem de încălzire nou, fie să-l înlocuiască sau să-l îmbunătățească pe cel vechi.
Așadar, dezbaterea acestui subiect, cum să-ți alegi centrala termică, vine într-un moment tocmai bun, ia noi îți prezentăm 3 criterii în funcție de care poți alege centrala termică potrivită pentru locuința ta.
Poate că nu este general valabil însă de cele mai multe ori alegerile pe care le facem, le luăm în funcție de buget, fără să analizăm decizia pe termen lung și mai ales costurile pe care va trebui să le suportăm pe viitor. Din acest punct de vedere nici centralele termice, precum cele de aici, nu fac excepție, cu atât mai mult cu cât suma investită nu este deloc de neglijat. Dat fiind însă că ieftin de multe ori nu înseamnă mai bun, ci mai scump, criteriile principale de alegere a unei centrale termice ar trebui să fie următoarele: putere, tipul de combustibil, tehnologia și randamentul arderii.
1. Odată stabilit acest lucru hai să vedem ce înseamnă puterea unei centrale termice. Puterea, de altfel primul criteriu după care ar trebui să te ghidezi atunci când vrei să-ți instalezi un nou sistem de încălzire, se traduce prin necesarul de căldură dintr-o locuință, care se calculează în funcție de volumul camerelor, precum și de gradul de izolare al acesteia.
De principiu, pentru că în spatele acestei formule stau numeroase informații mai mult sau mai puțin interesante pentru un amator, necesarul de căldură dintr-o locuință se calculează în felul următor:
V locuinței x Coeficientul de izolație.
În funcție de tipul construcției, coeficientul poate lua valori între 60W/mc (casă neizolată) și 30W/mc (casa nouă izolată).
În cele mai multe locuințe, o centrală termică de 24 -30kW fiind mai mult decât suficientă pentru a oferi confortul termic de care ai nevoie.
Totodată trebuie știut și faptul că în general o centrală termică își consumă o bună parte din putere pentru încălzirea apei calde menajare. Așadar, dacă stai la casă și ai mai mulți consumatori, cel mai potrivit ar fi să te orientezi și către un boiler, care să depoziteze apă caldă menajeră astfel încât niciodată să nu rămâi fără. Și în cazul acestor boilere trebuie să fii atent la numărul de consumatori pentru că în funcție de ei (spațiile care folosesc apă caldă, precum și numărul de persoane) vei selecta cel mai potrivit model.
2. După puterea centralei ne orientă către tipurile de combustibil utilizat de aceasta. Aici sunt mai mulți factori care pot influența alegerea unei centrale termice, de la posibilitatea de a te racorda sau nu la o rețea de gaze și până la costul cel mai mic pentru un anumit tip de combustibil.
De principiu, poți opta între o centrală pe gaz metan sau GPL, motorină sau lemne ori peleți și nu în ultimul rând pentru o centrală termică electrică.
3. Din punct de vedere al tehnologiei și al randamentului arderii, pe piață sunt cunoscute două tipuri de centrale, cele convenționale, cu un randament ce poate varia între 82 și 94% și cele care funcționează după principiul condensației, având un randament mult mai bun de până la 104%. Cu toate că acestea sunt un pic mai scumpe, avantajul lor major este consumul mai mic de combustibil și asta din cauza faptului că au capacitatea să recupereze o parte din căldura rezultată în urma condensului.
Centralele convenționale sunt recomandate preponderent apartamentelor, însă trebuie ținut cont de faptul că acesta, cu toate că sunt mai ieftine, consumă și mai mult gaz.