Elementele care compun sistemul de încălzire din locuința ta trebuie să funcționeze într-o sinergie perfectă ca să îți asigure un confort ridicat. Dacă în alegerea unei centrale termice ții cont de calitate și putere, nici instalarea caloriferelor nu trebuie făcută la întâmplare. Radiatoarele sunt esențiale pentru o temperatură optimă în casă și costuri reduse cu energia. Piața sistemelor termice abundă de variante și modele, însă vorbim de o investiție considerabilă și de lungă durată. Așadar, iată care sunt criteriile după care este necesar să te ghidezi ca să selectezi caloriferele potrivite.
Alegerea caloriferelor în funcție de necesarul termic
Pentru a putea alege cele mai bune radiatoare, trebuie să știi care este necesarul termic din locuința ta. Acesta definește cantitatea totală de energie furnizată de sistemul de încălzire, ideal pentru a oferi un nivel optim de confort, indiferent de temperaturile din exterior. Necesarul termic al unei camere se poate calcula în funcție de volumul încăperii. Înmulțind lungimea, lățimea și înălțimea suprafeței, se va obține volumul. Sunt importante datele despre izolarea termică, tipul ferestrelor, numărul pereților exteriori sau temperatura dorită în interior. De exemplu, doi pereți exteriori se vor nota cu 70 kcal/mc, în timp ce unul singur cu 44 kcal/mc. Dacă este vorba de o cameră generoasă, poți stabili coeficientul la 50-55 kcal/mc.
Necesarul termic al camerei va fi V (volumul) x 50 (sau alt coeficient) x 1,163. Valoarea obținută va oferi o idee despre caloriferul de care ai nevoie în respectiva încăpere.
Tipuri de calorifere după material
Radiatoarele pentru centrale termice sunt adesea alese în funcție de preț, aspect și dimensiune. Materialul din care este confecționat caloriferul reprezintă caracteristica ce diferențiază foarte bine aceste produse. Astfel, în funcție de materialul de bază, caloriferele pot realizate fi din aluminiu, fontă și oțel. Acest aspect influențează randamentul și durabilitatea sistemului.
Produsele din oțel sunt ușor de montat și foarte ieftine, fiind foarte populare modelele verticale și orizontale. Dezavantajul lor este că pe cât de repede se încălzesc, la fel se și răcesc. Nu păstrează căldura și au o durată de viață mai mică decât celelalte tipuri. Foarte apreciate sunt caloriferele din aluminiu, deoarece se încălzesc repede, au un aspect modern, durată lungă de viață și sunt simplu de manevrat. Cu toate acestea, și ele pierd repede căldura, corodează electrochimic și au tendința de a se deforma ușor.
Masive și inestetice, radiatoarele din fontă sunt cele mai eficiente. Au o rezistență foarte mare la șocuri mecanice, coroziune sau lovituri, sunt foarte solide și rămân calde mai mult timp. Totuși, prețurile ridicate, greutatea lor, întreținerea dificilă și costisitoare ori faptul că se încălzesc greu le face mai puțin abordabile.
Alte categorii de factori importanți
Dacă ții cont de durata de viață a investiției tale, află că radiatoarele din oțel au cel mai mic termen, de 5-10 ani. Caloriferele din aluminiu pot fi folosite între 10-20 de ani, iar cele din fontă durează peste 30 de ani.
Spațiile închise sunt mai bine încălzite și dacă beneficiază de ferestre care împiedică aerul rece să pătrundă în încăpere și elimină pierderile de căldură. Tâmplăria din aluminiu este recunoscută pentru izolarea termică pe care o oferă, comparativ cu sistemele din lemn sau PVC. Calitatea termoizolației joacă și ea un rol important în alegerea caloriferelor. În cazul în care încăperea nu este deloc protejată termic, necesarul de căldură va fi mult mai mare.
În momentul alegerii unui calorifer, acordă atenție și aspectului estetic al încăperii. De exemplu, pentru baie poți opta pentru un radiator port-prosop, în timp ce pentru celelalte camere ai variante cu elemenți sau calorifer tip panou. Spațiul este important, așa că în funcție de locul din casă poți opta pentru radiatoare cu orientare verticală sau orizontală.
Tipul de centrală termică, combustibilul utilizat sau accesibilitatea la utilități, ușurința în întreținere și costurile sunt, de asemenea, aspecte cărora trebuie să le acorzi atenție atunci când cumperi calorifere.
O alegere bine făcută te va scuti de neplăceri ulterioare și îți va oferi confortul dorit. Caloriferul potrivit este cel care răspunde în totalitate nevoilor tale și pe care l-ai selectat ținând cont de aspectele prezentate. Deși durata de viață a unui radiator este destul de lungă, o întreținere corespunzătoare și adaptarea la sistemul de încălzire sunt esențiale pentru o funcționare optimă.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-green-leaf-potted-plants-on-window-and-stand-930004/