Cand vine vorba despre sistemele de incalzire, din ce in ce mai multi oameni aleg sa cumpere centrale termice pe peleti, intrucat astfel se pot bucura de foarte multe avantaje.
Inainte de a face o investitie, consumatorii trebuie sa stie foarte clar ce presupun investitiile in centrale termice pe peleti, pentru ca, la final, sa aiba parte de un camin extrem de confortabil si calduros!
Ce sunt peletii si care sunt beneficiile utilizarii lor?
Unul dintre primele lucruri pe care oamenii trebuie sa le stie este acela ca peletii sunt deseuri lemnoase, deshidratate si apoi comprimate pana ajung la dublul densitatii energetice a lemnului verde, care este uscat inca. Mai exact, producatorii folosesc rumegusul ce rezulta in urma prelucrarii lemnului, il preseaza si obtin peletii. Acestia au o putere calorica foarte mare, iar costurile aferente transportului sunt intotdeauna relativ reduse. Cat despre spatiul de stocare, consumatorii nu au nevoie de unul foarte mare, intrucat peletii sunt mici si pot fi pusi in extrem de multe locuri.
O alternativa ecologica de incalzire
Daca centralele pe gaz emit foarte multe substante toxice, conducand intr-un final la poluarea mediului inconjurator, cei care utilizeaza centrale termice pe peleti contribuie activ la protejarea naturii. Cum? Peletii sunt considerati a fi combustibili neutri din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce inseamna ca pot fi folositi pe termen lung, fara ca mediul inconjurator sa aiba de suferit.
Costuri mai reduse
Pe lista beneficiilor de care este bine sa mai stie consumatorii care investesc in centrale ce functioneaza pe baza de peleti, se numara si faptul ca, astfel, pot reduce considerabil din costurile pe care trebuie sa le suporte. De exemplu, gazul este mult mai costisitor, intrucat trebuie sondat, iar ulterior transportat pana la utilizatori. In schimb, peletii sunt simplu de obtinut si de transportat in cantitati mari, neavand nevoie de o intretinere speciala.
Intretinerea unei case implica, de obicei, foarte multe costuri, asa ca oamenii trebuie sa gandeasca eficient si sa caute cele mai bune solutii prin care sa economiseasca ori de cate ori au ocazia.
Randament de ardere sporit
Printre avantajele pe care consumatorii mai trebuie sa le ia in considerare se numara si faptul ca centralele care functioneaza pe baza de peleti au un randament de ardere si de transfer al caldurii foare mare. Acesta ajunge si la peste 90% si este compus din mai multe elemente: corpul cazanului, rezervorul extern pentru peleti, respectiv snecul, adica surubul care extrage peletii din buncar. In ceea ce priveste buncarul, acesta poate asigura o autonomie de circa o saptamana, in functie de marimea casei ce trebuie incalzita.
Centralele pe peleti, usor de utilizat
Cand vine vorba despre modul in care se folosesc centralele pe peleti, totul este foarte usor. Functiile cazanului pot fi gestionate electronic si chiar pot fi accesate prin intermediul unui panou de comanda inteligent, care este prevazut cu display LCD.
Functionarea, controlata electronic
Componentele si sistemele de securitate si control ale cazanelor pot fi si ele usor de gestionat cu ajutorul unui microprocesor. Acesta asigura o functionare eficienta a cazanelor, la parametri setati anterior pe panoul de comanda in conditii extrem de bune.
Protectie impotriva arderii inverse
Nu in ultimul rand, important de mentionat este faptul ca centralele pe peleti sunt prevazute si cu protectie impotriva arderii inverse. Aceasta este impiedicata datorita faptului ca dispozitivele sunt setate sa mentina un traseu liber de alimentare a arzatoarelor si au o presiune negativa, care este constanta. Mai mult, sistemul central de control avansat are rolul de a regla constant cazanul cu informatiile pe care le primeste de la senzorii care sunt montati pe el.
Pe langa toate avantajele anterior mentionate, consumatorii mai trebuie sa stie si faptul ca tubulatura cu care centralele sunt prevazute este extrem de usor de curatat manual. Ea este prevazuta cu o menta laterala, prin intermediul careia elementele componente pot fi curatate periodic in doar cateva minute. Mai mult, admisia aerului este controlata electronic, intrucat dispozitivele sunt dotate si cu ventilatoare de admisie aer de foarte mare capacitate!