Costurile mici ale facturii la încălzire ne preocupă pe toți în timpul sezonului rece. Cu toate că până nu demult sobele de teracotă erau singura sursă de încălzire a locuinței, astăzi variantele sunt destul de numeroase. Desigur, confortul sporit de care beneficiem cu ajutorul centralelor termice are un cost mai ridicat decât ar fi cazul unor sobe pe lemne. Și tot din momentul în care s-a făcut trecerea de la sobele de teracotă la centralele termice se caută soluțiile cele mai bune pentru eficientizarea costurilor la energie.
În timpul sezonului rece consumăm destul de mult agent termic pentru a ne încălzi locuințele. De aceea, mai înainte de a cumpăra o centrală termică ar fi bine să observați cu atenție câteva lucruri despre fiecare produs în parte, dar și despre modalitățile prin care puteți reduce costurile facturilor de energie din timpul iernii.
Este de la sine înțeles că nu întotdeauna un cost mic al instalării unei centrale termice va determina un cost mic al facturilor lunare, ci uneori situația poate fi total diferită. De asemenea, este bine ca atunci când ne gândim la eficiență termică să avem în vedere o casă perfect izolată, unde să nu existe deloc scurgeri de căldură.
Iată mai jos 3 trucuri eficiente de încălzire a locuinței pentru a beneficia de o factură mai mică la energie în timpul iernii:
- Centrala termică pe gaze, pe care o poți regăsi aici, reprezintă o variantă cât se poate de eficientă pentru încălzirea locuinței. Deși costurile de montare și instalare a acesteia sunt puțin mai ridicate, depășind 7000 lei sau chiar mai mult pentru o locuință mai mare, în realitate putem vorbi despre o amortizare a cheltuielilor prin reducerea costurilor la energie. Cu toate acestea, pentru ca încălzirea să se facă cu ajutorul unei centrale pe gaze este nevoie ca locuința să beneficieze de branșament la rețeaua de gaze naturale.
- Centrala pe lemne – iată o altă variantă eficientă pentru costuri ale agentului termic mici. Montarea centralei termice pe lemne presupune costuri mai crescute, pe care trebuie să le ai în vedere, de la realizarea unei instalații cât mai eficiente și până la montarea cazanului și realizarea unei camere tehnice unde să se poată depozita lemnele și unde să se poată așeza centrala. Și tot despre costuri vorbim și atunci când ne vom gândi la furnizarea apei calde menajere. Vei avea nevoie de un boiler electric, precum este acesta, pentru ca apa caldă menajeră să poată fi produsă. Vei avea nevoie de circa 1500 kg lemne/lună – 2000 kg lemne/lună pentru o perioadă friguroasă pentru o locuință de circa 100 mp. În plus, centrala pe lemne poate să ardă și brichete de rumeguș.
- Centrala pe peleți reprezintă o soluție cât se poate de eficientă pentru un cost redus al facturii de energie din timpul sezonului rece. Ar putea fi considerată una dintre cele mai eficiente surse de încălzire. Cu toate acestea, costurile montării sistemului complet este puțin mai ridicat decât în cazul altor soluții de încălzire, însă investiția se poate amortiza destul de ușor. În funcție de modelul ales, centrala va putea arde niște peleți mai scumpi (centrale mai ieftine) sau a unor peleți mai ieftini (centrale mai scumpe). De asemenea, există anumite centrale pe peleți care beneficiază de funcția de autocurățare, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să curățați cenușa în fiecare zi, iar altele beneficiază și de funcția de automatizare. Pentru o locuință de circa 150 mp vei avea nevoie de circa 5 tone de peleți pentru încălzirea locuinței.