Apa este esențială și indispensabilă unei locuințe. Află mai multe despre cele 3 alegeri smart pentru sistemul de aprovizionare cu apă și cum îți pot facilita acestea viața.
Suntem alcătuiți din 65% apă. Zilnic, utilizăm aproximativ 300-400 de litri de apă. Nu e de mirare că sistemul de aprovizionare cu apă al locuinței este extrem de important. Iar atunci când îl planificăm, trebuie să ținem cont de diverse detalii. Noile tehnologii ne ajută mult în acest sens.
Iată, de exemplu, 3 alegeri smart pentru sistemul de aprovizionare cu apă, pe care le poți face, pentru a evita orice griji și probleme care pot apărea în domeniul dat.
- Un hidrofor este un sistem menit să aspire apa de la adâncimi mari și s-o pompeze în locuința ta, atunci când ai nevoie. Imaginează-ți că, dintr-un motiv sau altul, nu ești legat la rețeaua de furnizare a apei. Actualmente, în România, există în continuare numeroase zone unde nu a fost introdus, încă, un sistem centralizat de distribuție a apei și canalizării. Un hidrofor poate fi exact soluția de care ai nevoie și pe care o poți găsi la prețuri accesibile aici. El va asigura apa necesară pentru duș, spălatul vaselor, rufelor etc, dar și pentru stropirea grădinii cu legume sau a gazonului ș.a. La achiziționare, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Primul lucru este tipul de hidrofor de care ai nevoie: o unitate de suprafață sau o unitate cu o adâncime de aspirație mare. Un hidrofor de suprafață este capabil să pompeze apă de la o adâncime de 7-8 metri, cu un consum redus de energie. Un hidrofor cu adâncime de aspirație mare poate extrage apă de la 30 de metri adâncime sau chiar mai mult. Al doilea lucru care trebuie luat în considerare este pompa hidroforului. Există două opțiuni: o pompă de suprafață sau o pompă submersibilă. Un specialist te poate ajuta să afli de care ai nevoie. Nu în ultimul rând, puterea motorului și mărimea rezervorului trebuie aleasă în funcție de nevoile locuinței. Un motor cu putere mare înseamnă capacitatea de a pompa apă de la adâncimi mari. Iar un rezervor mare implică un consum mare de apă, generat de o casă cu mai mulți locatari.
- Un reductor de presiune. Reductorul de presiune are rolul de a ține sub control presiunea apei, în condițiile unui consum constant. El este situat, de obicei, în locul în care linia principală de apă intră în casă, după supapa de închidere. De ce constituie o alegere smart? Pentru că protejează sistemul tău de alimentare cu apă de presiunea excesivă a rețelei. În plus, un reductor elimină defecțiunile care pot apărea la echipamente din cauza fluctuațiilor de presiune a apei, sporindu-le longevitatea. Mai exact, dispozitivul e folosit astfel încât presiunea excesivă să nu interfereze cu funcționarea sistemului de alimentare cu apă a clădirilor rezidențiale, protejând obiectele sanitare (cabine de duș, robinete, mașini de spălat) de ciocanul cu apă. De asemenea, grație unui reductor de presiune, zgomotul debitului de apă este minim. Iar consumul de apă se micșorează semnificativ. Acest lucru va putea fi observat odată cu primele facturi.
- Filtru de apă. Filtrele mecanice sunt utilizate pentru a îndepărta murdăria, praful și alte particule din apă. Aceste impurități, numite sedimente, pot provoca un gust neplăcut al apei, dar pot pune în pericol însăși sistemul de aprovizionare. Partea bună e că pe piață poți găsi nenumărate tipuri de filtre de apă, unele cu funcția de auto-curățare! Astfel, poți fi sigur că atât sistemul tău de aprovizionare cu apă, cât și sănătatea ta, nu au de suferit.