Fie că vorbim de o locuință unifamilială sau de o construcție multifamily, hidroizolația acoperișului este o etapă importantă, care oferă rezistență și trăinicie întregului ansamblu.
Absența unei hidroizolații, realizată corespunzător, poate avea repercursiuni nu numai asupra acoperișului, ci și asupra spațiilor interioare, a pereților clădirilor, și chiar și asupra sănătății noastre.
Unul din principalii factori care contribuie la degradarea acoperișului în absența unui sistem hidroizolator realizat cu materiale ca acestea este apa.
Astfel, precipitațiile, sub formă de stropi sau zăpadă topită, în urma unor staționări îndelungate sau, din contră, de scurtă durată, se pot infiltra în structura acoperișului, coborând chiar și în interiorul locuinței, producând de la inundații, la mucegai și condens.
De asemenea, nu trebuie ignorați vaporii de apă care pot migra din exterior în interior și invers, vântul responsabil de tensiunea mecanică care poate produce fisuri în sistemul de hidroizolație, precum și ciclul îngheț-dezgheț, care pe lângă generarea unei anumite cantități de apă, poate conduce și la deteriorarea sistemul hidroizolator.
Așadar, asemenea izolației care ne asigură un confort termic sporit, hidroizolația, fie că vorbim de un acoperiș tip terasă sau unul clasic, în pantă, reprezintă o prioritate ce nu trebuie amânată, cu atât mai mult cu cât ne pregătim să intrăm într-un sezon ploios. Totodată, trebuie luate în calcul și materialele utilizate astfel încât să se asigure un sistem compact, de calitate atunci când vine vorba de sigilarea acoperișului și protejarea acestuia împotriva umidității, a apei din abundență.
În funcție de preferințe și de specialiștii cu care te vei decide să colaborezi, hidroizolația acoperișului se poate realiza în două moduri, recurgând la un produs lichid poliuretanic sau la o membrană hidroizolantă, procurată dintr-un magazin ca acesta.
Cu toate că materialele au evoluat având la bază în primul rând exigențele consumatorilor, este recomandat să te asiguri că produsul pe care l-ai ales îndeplinește o serie de cerințe.
Astfel, dacă vorbim de membrana hidroizolantă asigură-te că că ești atent la detalii precum:
– membrana hidroizolantă este rezistentă la sfâşiere;
– prezintă stabilitatea dimensională;
– nu riscă să-i scadă rigiditatea;
– poți realiza îmbinări etanșe;
– este ignifugă;
Cât privește procesul de aplicare a acestui sistem cu membrană bituminoasă, hidroizolația acoperișului va debuta cu curățarea profundă a întregii suprafețe, urmând aplicarea la cald a membranei și fixarea sa.
Odată aplicată hidroiziolația, nu numai că acoperișul va fi ferit de infiltrările de apă, dar va atrage și mai puțină căldură.