Rolul și beneficiile tavanului casetat

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/nici-un-apel-spital-anun%C5%A3-afi%C5%9Fare-207691/

Cunoscut sub denumirea uzuală de „tavan fals”, tavanul casetat reprezintă o soluție foarte des folosită în amenajările interioare, cu precădere în spațiile mari, precum clădiri de birouri, magazine, școli, cinematografe și altele. În ultimul timp însă, tavanul casetat se folosește din ce în ce mai des și pentru realizarea finisajelor în locuințe, fiind foarte eficient atât din punct de vedere estetic, cât și practic.

Dacă nu ești încă familiarizat cu rolul și avantajele unui tavan fals, îți prezentăm în rândurile de mai jos toate informațiile necesare pentru a-ți forma o părere documentată.

De ce tavan casetat și nu tavan normal?

Spre deosebire de tavanul simplu cu rol strict decorativ, un tavan casetat are și întrebuințări practice care-l recomandă atunci când este nevoie. Iată care sunt principalele roluri pe care le îndeplinește un tavan casetat:

  • Maschează instalațiile și alte detalii inestetice – în multe cazuri, la nivelul tavanului se află amplasate o serie de instalații precum tubulatura de ventilație, sprinklerele împotriva incendiilor sau cablurile de la instalație electrică. Acestea sunt inestetice, iar cea mai eficientă soluție este mascarea lor. Problema se rezolvă simplu cu un tavan casetat, care poate ascunde privirii și unele imperfecțiuni precum planșeele nefinisate sau grinzile de la nivelul tavanului.
  • Ajută la proporționarea spațiului – această soluție e utilă în cazul încăperilor foarte înalte care necesită o redimensionare a spațiului. Pentru a echilibra proporțiile, se instalează un tavan fals la înălțimea dorită, iar astfel aspectul încăperii se schimbă radical.
  • Asigură izolație fonică – un alt rol al tavanului casetat este de-a îmbunătăți acustica unei încăperi. Spre exemplu, într-un spațiu larg de birouri în care lucrează mai multe persoane, se creează ecou, iar efectul este unul destul de neplăcut la nivel auditiv. Cu un tavan fals, această problemă dispare, fiind reglat nivelul de zgomot. De asemenea un tavan fals este indicat și pentru sălile de cinema sau de teatru, din același motiv.
  • Este un element decorativ important – există o mare varietate de modele și materiale pentru tavanul casetat, astfel că e imposibil să nu găsești ceva care să se potrivească perfect spațiului pe care-l vei amenaja. De asemenea, poți crea și un model personalizat, pentru a da un plus de originalitate încăperii.

Care sunt calitățile unui tavan casetat?

Pe lângă rolurile practice enumerate mai sus, tavanul casetat mai are și o serie de caracteristici care-l recomandă, după cum urmează:

  • Îmbunătățește izolația termică – această calitate se datorează materialelor specifice din care sunt fabricate dar și faptului că asigură formarea unei perne de aer între tavanul fals și planșeu. Totodată, prin montarea unui tavan casetat, se reduce volumul încăperii, și astfel va fi nevoie de mai puțină energie termică pentru a-l încălzi.
  • Rezistă la umezeală – datorită acestei calități, în cazul unui tavan casetat nu trebuie să-ți pui problema igrasiei, mucegaiului sau a diverselor bacterii care se dezvoltă în mediul umed. Cele mai eficiente din acest punct de vedere sunt tavanele din vată minerală.
  • Este ușor de întreținut – Singurul element care ar putea afecta aspectul estetic al unui tavan casetat este praful, însă nu trebuie să-ți faci griji în această privință. Materialele din care sunt realizate tavanele false sunt ușor de întreținut, fără a necesita operațiuni complexe de curățare.
  • Asigură o mai bună luminozitate – încăperile în care este montat tavan fals de culoare deschisă sunt mai luminoase decât cele cu tavan simplu, chiar dacă folosești aceeași sursă de iluminat. Aceasta, pentru că tavanele casetate reflectă lumina și o multiplică, iar rezultatul este o atmosferă mai plăcută.

Mai trebuie menționat faptul că un tavan casetat se montează foarte ușor, partea ce va mai dificilă fiind fixarea sistemului de susținere, care este pe schelet metalic susținut de cabluri suspendate. Odată montat sistemul de susținere, panourile se fixează simplu pe ramele metalice, prin clipsare, operațiune care nu durează mult timp.

Lasă un Comentariu...

*