Adevărată sau nu impresia că românii preferă albul în bucătărie, vă aduc la cunoștință faptul că această cameră a devenit noua sufragerie și că trebuie tratată cu mult mai multă atenție. Astfel, faianța pentru bucătărie are un cuvânt greu de spus în această situație, fie ea și albă.
Tendința ultimilor ani este de a migra din camera de zi spre bucătărie. În bucătărie nu se mai prepară doar mâncarea, se ia cina, prânzul, de ce nu brunch-ul, se întind petrecerile… aici se destăinuie secrete.
Astfel, imaginea de steril, dată de faianța de bucătărie lucioasă, ieftină trebuie eliminată. Nu este loc de rece, de respingător în bucătărie. Ea trebuie să fie primitoare, ademenitoare, exact ca un prieten drag.
Așa cum spuneam în introducere, faianța pentru bucătărie reprezintă unul din elementele ce aduc un nou suflu acestui spațiu. Și pentru că acest finisaj se prezintă la raft cu puține informații, m-am decis să-ți pregătesc o listă cât mai completă care să te ajute, mai ales dacă ești la cumpărat faianță pentru bucătărie.
Înainte de toate, trebuie să-ți spun că Italia și Spania sunt două dintre țările cele mai renumite când vine vorba de producția de faianță. Ei au păstrat tehnici vechi de sute de ani pentru a da naștere unor modele excepționale, atât calitativ, cât și estetic. Ei sunt maeștri în arta prelucrării ceramicii și transformării sale în plăci indispensabile astăzi bucătăriei nostre.
Faianță de bucătărie a avut o evoluție surprinzătoare în ultimii ani, de la absența ei complet din bucătărie, la îmbrăcarea pereților aproape complet, la accentuarea anumitor zone, precum zona dintre blatul mobilei de bucătărie și dulapurile suspendate, ajungând astăzi să fie prezentă pe toți cei patru pereți, de sus până jos. Evident, totul ține de gust și mai cu seamă de felul în care întreaga noastră locuință este decorată.
Cât privește dimensiunea faianței pentru bucătărie avem liber la orice, de la bucățele mici, ce-ți amintesc de tabletele de ciocolată, la mozaic din sticlă sau piatră, de la bucăți mari cu textură în relief, ce se simte la atingerea delicată, la cărămidă aparentă. Gama este extrem de vastă, însă cum alegi cea mai potrivită faianță pentru bucătăria ta?
1. Dacă bucătăria nu este prima cameră pe care o (re)amenajezi, atunci privește relaxat căminul tău. Este modern sau rustic, colorat sau sobru? Identifică stilul, trăsătura dominantă și încearcă să o păstrezi în viitoarea ta bucătărie. Pornind de la acest aspect poți alege culoarea, forma și finisajul.
2. Culori sunt numeroase, însă puține sunt cele cu adevărat pe gustul tău. Și pentru că vorbim de o cameră cu suflet, cu personalitate, împrumutate din tine, alege-o pe care-ți place, atâta timp cât aceasta, sau un derivat al său, a mai fost utilizat în casa ta. Ca și la școală, și în design repetiția este cheia succesului. Dacă nu reușești să te decizi asupra unei singure, poți crea o zonă de maxim interes recurgând la un adevărat curcubeu. Condiția să domine o nuanță neutră în restul bucătăriei.
3. Finisajul plăcii de faianță poate fi mat sau lucios, fin sau cu striații. Dacă ai optat pentru o bucătărie modernă sau de ce nu industrială, un stil tot mai abordat, un finisaj lucios, metalic chiar, se va preta perfect în noua ta bucătărie. Pentru o bucătărie rustică sau nordică niște plăci reduse ca dimensiune, poate chiar albe, pentru a întării crezul că românilor le place albul în această cameră, se vor potrivi ca o mănușă. Dacă îți dorești un aspect boem, retro plăcile de diferite dimensiuni, pătrate, dreptunghiulare, mate, poate imprimate cu mesaje sugestive scurte, pot fi răspunsul pe care-l căutai. Celor născuți cu eleganța în sânge le recomand un finisaj fin, semilucios și clar cu un model care să reflecte această calitate a lor.
Dacă te-ai decis asupra modelului în sfârșit, mai rămân întrebările: Cum o montez și de ce cantitate am nevoie? Până la partea cu aplicatul plăcilor de faianță pe pereții bucătăriei vei avea nevoie de o cantitate. În funcție de cât de plini vor fi pereții tăi trebuie să calculezi în primul rând suprafața. Simplu: lungimeaXînălțimea pereților sunt valorile de care vei avea nevoie pentru a afla suprafețele, pe care le vei cumula. Rezultatul este câți mp de faianță pentru bucătărie ai nevoie. Trebuie să ții cont de piesele de mobilier, unde vor fi montate și cum vor fi repartizate pe pereți. Vei putea scuti o cantitate generoasă în felul acesta, dacă nu vrei să aplici faianța și în zonele inaccesibile ochilor.
Totodată, asigură-te că cumperi cel puțin un pachet extra de faianță. Accidentele din timpul transportului, manipulării, din timpul montării, chiar și datorită unei erori de calcul, ori pentru că unele plăci vor trebuie sacrificate pentru că nu vei avea nevoie de o placă întreagă într-un anumit punct (pereții nu sunt perfect drepți) sunt motive bine întemeiate pentru care să iei faianță pentru bucătărie în plus.
La capitolul cum o montezi nu este vorba neapărat de felul cum pui adezivul pe placă și o așezi pe perete (adezivul sub forma de praf îl cumperi de obicei din același loc de unde îți iei și faianță. Acesta trebuie diluat cu apă și amestecat bine înainte de a-l folosi), ci mai degrabă la aspecte de ordin estetic. Trebuie să știi că dacă vorbim de un model dreptunghiular, aceste plăci pot și puse pe verticală, și atunci vei lăsa impresia că pereții bucătăriei sunt mai înalți, sau pe orizontală, și vei crea iluzia de profunzime/adâncime. De asemenea, poți opta pentru un model tablă de șah, dacă ai plăci pătrate, însă efectul va fi mult mai plăcut dacă le aplici sub formă de romb.
Tu cu ce fel de faianță îți vezi îmbrăcată bucătăria?