Parchet din lemn masiv

Este o treabă complicată să alegi finisajul potrivit pentru pardoseală, mai ales când nu le cunoști proprietățile, calitățile și defectele. Piața este invadată de tot felul de variante, cu prețuri extrem de diferite pentru produse ce aparent sunt la fel. Astfel, de ce să apelezi la parchet din lemn masiv când pe raftul din magazin mai sunt 3 alte modele mult mai ieftine?

parchet din lemn masiv (1)

Picture 1 of 10

Parchetul din lemn masiv, în rândul nostru, al oamenilor comuni, pare să fie pe cale de dispariție, iar asta în primul rând datorită costurilor la care să ridică. Dar oare este acesta singurul motiv pentru care am opta pentru orice altfel de finisaj în detrimentul parchetului masiv?

Care sunt avantajele prezentate de acest tip de finisaj, parchet din lemn masiv?

  1. Începem cu evidentul, este din lemn masiv, este natural. Produsele realizate din materiale naturale tot timpul vor avea o bilă albă în plus față de concurență. Indiferent cu ce alte beneficii ar mai veni restul, nimic nu se compară cu imaginea și calitățile pe care un parchet din lemn masiv le are. Căldură, eleganță, versatilitate, calitate, viață lungă. Cam acestea sunt motivele pentru care fiecare dintre noi ar trebui să-și întoarcă privirea și să analizeze mai serios parchetul din lemn masiv.
  2. Parchetul din lemn masiv este un foarte bun izolator, termic și fonic, dacă este montat cum trebuie, de specialiști. De asemenea, ceea ce influențează performanțele sale acustice este grosimea sa, cu cât foaie de parchet este mai groasă, cu atât acesta își face treaba mai bine
  3. Durata de viață a parchetul din lemn masiv este aproape de nemăsurat. Întreținut cu băgare de seamă, protejat de șocuri și zgârieturi, te poți bucura de el decenii întregi.
  4. Căldura pe care o degajă, și nu vorbim de eficiență termică neapărat, ci de senzația vizuală de neînlocuit. Orice spațiu al cărei pardoseală este îmbrăcată cu parchet din lemn masiv, inevitabil va părea mai cald și mai primitor. Totodată, lemnul este un material cald, care sporește și confortul termic.
  5. Textura acestui tip de parchet nu poate fi egalată de niciun alt înlocuitor. Este adevărat, te poți juca la infinit cu culorile, dar nu vei vedea acele nervuri, nu-i vei simții imperfecțiunile care dau valoare lemnului. Totodată, aceleași striații sunt motivul pentru care nu vei avea o culoare uniformă, ci degradeuri interesante, inserții de lumină și umbră.
  6. Faptul că este disponibil în diferite dimensiuni de lungime îți permite să dai naștere unor modele inedite, simple, liniare sau asemenea unui mozaic.
  7. Este curat și igienic. Parchetul din lemn masiv nu atrage praful, nu-l reține și, mai mult, nu favorizează apariția mucegaiului. Din acest motiv este indicat să se aplice în camerele copiilor.

Care sunt dezavantajele parchetului masiv?

  1. Ca și la capitolul plusuri, vom începe cu evidentul, COSTUL. Cu toate că suntem tentați să spunem despre calitate că nu are preț, ei bine ea are și este unul destul de ridicat comparativ cu celelalte tipuri de parchet. De pildă, pentru o suprafață dintr-o locuință de aproximativ 100 metri pătrați, costurile cu achiziția și montajul parchetului din lemn masiv se învârt în jurul sumei de 5000 de euro. Ceea ce influențează această sumă se traduce prin esența lemnului (stejar, mahon, bambus), grosimea plăcii de parchet ce poate varia de la 8 mm, la 22 mm, lungimea plăcii și nu în ultimul rând desenul.
  2. Durata mare de montaj face din nou ca parchetul din lemn masiv să nu ocupe un loc fruntaș când vine vorba de alegerea finisajului pentru pardoseală. Pentru aceeași suprafață de 100 mp, timpul de execuție se poate întinde pe o perioadă de o lună și jumătate. Tocmai de aceea, specialiștii (decoratori, designeri, arhitecți), consideră parchetul masiv mult mai potrivit pentru locuințele private și nu pentru spațiile publice, unde traficul și șocul la care ar fi supus parchetul din lemn masiv sunt mai mari. Astfel, ajungem la cel de-al treilea dezavantaj.
  3. Fiind un material natural este și mai sensibil, motiv pentru care trebuie întreținut corespunzător. Cu regularitate, aproximativ o dată pe an, el trebuie tratat cu un lac care să-i asigure luciul. Curățatul se face normal, însă trebuie evitată umiditatea abundentă. De asemenea, cam o dată la 10 ani, parchetul din lemn masiv trebuie rașchetat. Numărul acestora este influențat de grosimea pachetului, care la un astfel de procedeu pierde aproximativ 1 mm din grosime. Pentru ca viața lui să fie lungă și fericită trebuie protejat mai ales când este montat într-o zonă cu trafic intens. Tocmai de aceea nu se recomandă să pășească pe el cu încălțămintea de stradă sau încălțăminte cu tocuri ascuțite. Particulele de nisip de pe tălpile pantofilor pot zgâria cu ușurință parchetul din lemn masiv.
  4. Un alt inconvenient, pe lângă durata lungă de montaj este faptul că de cele mai multe ori se solicită prezența unei echipe de profesioniști cu experiență, amatorii nefiind tocmai recomandați pentru montarea lui. Așadar, dacă plănuiești să-ți faci singur de cap, cred că trebuie să te mai gândești o dată.

Cum alegi parchetul din lemn masiv?
Primul aspect care contribuie la alegerea parchetului din lemn masiv destinația camerei unde vei monta parchetul din lemn masiv. Astfel, în funcție de gradul de trafic, ridicat sau redus, poți opta pentru lemn masiv mai gros sau mai subțire, de 8, 10, 14, 15, 18, 20, 22 mm.

În camere precum livingul sau bucătăria ar trebui să optezi pentru o variantă cât mai groasă, în timp ce în dormitor, de exemplu, pentru una mai subțire.

Totodată, trebuie să ții cont de gradul de umiditate din aceste zone, pentru că altfel parchetul din lemn masiv va avea de suferit, mai ales dacă nu este tratat în acest sens. Ultimii anii au făcut posibilă integrarea lemnului chiar și în băi, de exemplu, datorită tehnologiilor avansate, însă trebuie să te asiguri că parchetul din lemn masiv este unul din acele finisaje pretabile unor astfel de zone.

Culoarea este un alt aspect ce te ghidează să alegi parchetul din lemn masiv. Pe lângă regula de bază, o suprafață mare poate fi acoperită cu un finisaj închis la culoare, o suprafață mic are nevoie de o pardoseală deschisă, mai sunt și alte elemente care contribuie la această etapă. Culoarea pereților, cantitatea de lumină naturală (care influențează culoarea parchetului) și nu în ultimul rând stilul pieselor de mobilier. Cu toate că atunci când vorbești de parchet din lemn masiv, vorbești și de adaptabilitate sunt anumite stiluri care nu fac front comun cu acest tip de finisaj.

Ultimul, dar nu cel din urmă aspect, este cel ce face referire la esența lemnului, pentru că da, stejarul are un ost diferit față de bambus. În plus, nu doar în acest lucru constă diferența, ci și în imaginea pe care o va avea pardoseala camerei tale.

Lasă un Comentariu...

*