O pardoseală din lemn întotdeauna are darul de a oferi căldură, textură şi un stil foarte prietenos oricărei amenajări, inclusiv bucătăriei. Dată fiind gama foarte variată de parchet, atât în ceea ce priveşte culorile, tonurile şi stilurile, acum este mai uşor ca niciodată să optaţi pentru un parchet minunat pentru bucătărie, indiferent că reamenajaţi bucătaria sau tocmai aţi achiziţionat o nouă locuinţă.
Multor persoane nu le surâde ideea de a monta parchet în bucătărie tocmai pentru că în trecut nu se obişnuia să se monteze parchet aici, deoarece existau preocupări legate de impactul căldurii, a apei şi a accidentelor care au loc în orice bucătărie, oricât de preucauţi am fi.
În prezent, toate aceste preocupări au fost spulberate, pentru că avem la dispoziţie o gamă performantă de parchet stratificat, parchet triplustratificat sau parchet laminat de bună calitate care se comportă mult mai bine decât parchetul din lemn de esenţă tare.
Ce tip de parchet să alegem pentru bucătărie?
Tipurile de parchet stratificat şi triplustratificat sunt durabile şi pot rezista mult mai bine schimbărilor de temperatură şi de umiditate în comparaţie cu parchetul din lemn masiv. Această rezistenţă şi durabilitate se datorează modului în care este fabricat parchetul stratificat. Suprafaţa exterioară, adică cea pe care călcăm, seamănă izbitor cu parchetul din lemn masiv, tocmai pentru că stratul superior este, de fapt, lemn natural. Dedesubt, vom găsi straturi de placaj care oferă parchetului forţă, rezistenţă, durabilitate şi stabilitate.
În concluzie, parchetul stratificat este alternativa excelentă la parchetul din lemn masiv, deoarece este şi mai durabil, mai puţin costisitor, reuşind să ofere bucătăriei acel caracter atemporal pe care îl apreciem atât de mult.
Există pericolul ca parchetul să se extindă din cauza căldurii şi umidităţii din bucătărie?
În general, parchetul stratificat sau triplustratificat este construit pe baza unei foi de lemn de esenţă tare, cu caneluri foarte stabile, oferind astfel robustitate, dar reducând totodată cantitatea de expansiune sau contractare ca reacţie la condiţiile din bucătărie.
Dacă va exista un impact, acesta va fi atât de minim încât va rămâne neobservat, în condiţiile în care parchetul a fost instalat corect, cu acele spaţii necesare de expansiune de-a lungul peretelui.
Cum trebuie să avem grijă de parchetul din bucătărie?
În bucătărie, au loc cele mai multe accidente. Fie scăpăm cafeaua, ceaiul sau un ou, fie scăpăm resturi alimentare, dulceaţă sau lapte, cert este că astfel de accidente au loc la ordinea zilei în cele mai multe bucătării. Totuşi, indiferent de tipul de pardoseală, fie gresie, fie piatră sau parchet, întotdeauna este bine să curăţăm pe loc murdăria. Deşi tipurile de parchet stratificat şi triplustratificat au beneficiat de tratamente de suprafaţă durabile, în continuare trebuie să fim diligenţi şi să ştergem rapid resturile şi murdăria. Doar aşa, parchetul va rămâne neafectat.
Întreţinerea parchetului în bucătărie nu este deloc complicată. La fel ca în restul casei, este indicat să aspirăm cu regularitate, cel puţin o dată la trei zile şi să spălăm săptămânal folosind un mop foarte puţin umed şi un detergent special pentru parchet, cu un pH neutru, care nu deteriorează finisajul parchetului. Dacă veţi decide să folosiţi un mop cu aburi sau alt aparat pe bază de aburi, testaţi prima dată doar într-un colţ pentru a observa cum se comportă parchetul.
O altă veste bună este că tipurile de parchet stratificat şi triplustratificat pot fi utilizate şi dacă doriţi încălzire prin pardoseală. Atât parchetul, cât şi sistemul electric de încălzire trebuie instalate corect, iar temperatura suprafeţei este bine să nu depăşească 28 de grade Celsius, pentru ca finisajul să se bucure de longevitate şi durabilitate.