Trecerea de la „casa la roșu” la „casa la cheie” nu este cel mai ușor lucru din lume, fiind o etapă destul de costisitoare pentru cei ce construiesc și în același timp destul de lungă. De aceea, trebuie să manifești multă atenție și răbdare.
Potrivit arhitecților, etapele de finisare sunt lungi și tot aici este nevoie de alegerea celor mai bune materiale pentru finisarea pereților interiori, exteriori, dar și pentru pardoseală. Și tot aici intră și etapa de izolație a pereților casei, astfel că cu cât se va realiza mai bine, cu atât costurile de energie vor fi mult mai mici.
Și pentru a nu greși nimic, iată mai jos 5 lucruri la care să fii atent atunci când te afli în etapa de finisare a locuinței:
- Alege cu grijă materialele pentru instalația electrică și sanitară! Acest lucru este absolut important și mai mult ca sigur nu trebuie să treci în fugă peste această etapă. Mai mult ca sigur nu dorești ca după realizarea instalației electrice și sanitare să refaci totul și să o iei de la capăt, acest lucru determinând necesitatea unor noi lucrări de renovare. De aceea, fie că vei alege acest tablou electric, fie vei alege cabluri de cea mai bună calitate sau țevi ori sifoane, toate trebuie să aibă recomandarea experților și să fie confecționate din materiale trainice.
- Pardoseala trebuie finisată în funcție de specificul casei. De exemplu, acest parchet laminat este benefic pentru locuințele în care se circulă mult și este foarte rezistent. Se montează ușor și reușește să ofere locuinței un farmec deosebit. Cu toate acestea, ai putea alege un parchet pentru pardoseală specific pentru tipul de trafic. Dacă se circulă mult, mai mult ca sigur vei avea nevoie de un parchet pentru trafic intens, iar dacă nu ai putea opta pentru un model de parchet obișnuit. Dimensiunea parchetului este și ea un criteriu important de selecție – ai putea opta pentru parchet de 8 sau de 12 mm.
- Piatra naturală, o soluție modernă. Deși mulți dintre noi ne-am obișnuit pentru pardoseală ceramică precum gresia sau faianța, de această dată ai putea înlocui aceste produse cu piatra naturală. Și acest lucru pentru că piatra este foarte trainică, oferă un farmec deosebit locuinței. Și dacă vei considera că se montează greu, trebuie să știi că ardezia flexibilă – tot piatră naturală – se poate monta cât se poate de ușor, chiar și de cineva care nu cunoaște foarte bine acest tip de lucrare.
- Izolația acoperișului – o necesitate pentru păstrarea căldurii în interior. Până și acest aspect se referă la lucrările de finisare ale locuinței și de aceea trebuie să fie tratat cu multă responsabilitate. De aceea, ar fi bine să iei în calcul izolația acoperișului cu vată minerală bazaltică, păstrând căldura în interior iarna și eficientizând costurile de întreținere. De asemenea, vata minerală este și ignifugă, ceea ce vă va feri de eventualele incendii.
- Finisarea pereților – plăci de gips carton sau tencuială? Cu siguranță dacă vei alege varianta mai scurtă, mai mult ca sigur vei opta pentru gips carton, făcând economie de timp, iar atunci când optezi pentru tencuială optezi pentru o locuință construită așa cum era realizată de părinții noștri. Ambele tipuri au și avantaje și dezavantaje și de aceea este bine să urmărești cu atenție către soluția cea mai eficientă.
Destul de util articolul! E bine de stiut unde gasesti anumite materiale cand ai nevoie!