Tencuiala decorativă – zeci de soluții pentru amenajările exterioare

Ați observat că multe case construite în ultimii ani sunt foarte urâte?… Că aspectul lor exterior prezintă ori cele mai nefericite combinații de culori, ori cele mai anoste, lipsite de imaginție și de bun gust? Da, faptul este cu atât mai surprinzător cu cât există nenumărate soluții de placare sau vopsire a unei case. Din fericire, românii au descoperit o soluție veche de când lumea: piatra naturală ca material de amenajat exteriorul caselor.

Piatra naturală nu înseamnă doar rezistență și diversitate cromatică, ci o imensă disponibilitate de asociere cu alte materiale folosite în amenajări. Această tendință a românilor confirmată de câțiva ani, în care piatra se combină perfect cu tencuiala de exterior, este exemplificată prin fotografiile din acest articol.

Cel mai des, piatra naturală folosită la exterior își arată adevărata personalitate când se află în contrast cromatic cu altă tip de piatră sau cu alt tip de material. Asocierea creativă între piatra naturală și tencuiala decorativă este foarte benefică atât din punct de vedere estetic, dar și din perspectiva costurilor. 

Tencuielile decorative se pot împărți în patru mari categorii: acrilică (pe bază de rășini sintetice), minerală (ciment alb, var, adaosuri minerale, rășini sintetice), silicatică (rășini acrilice și siliconice, adaos de cuarț si granule de marmură) sau de tip ”mozaic”.

Tencuiala acrilică funcționează foarte bine în cazul fațadelor izolate cu polistiren. Este rezistentă la temperaturi scăzute și, înainte de aplicare, este indicat ca pe suprafața suport să existe un grund de amorsaj. Tencuiala acrilică se folosește foarte des în amenajările exterioare și are o diversitate foarte mare la nivel cromatic – aproape 250 de nuanțe.

Pentru zone ale casei expuse intemperiilor și acțiunilor mecanice (loviri, zgârieturi etc.), tencuiala mozaicată este indicata drept una dintre cele mai bune soluții. Vorbim în acest caz de socluri, terase exterioare, garduri, stâlpi, decorațiuni exterioare… Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, dar și pe tencuiala de bază sau pe tencuială termoizolatoare. Există 16 culori pentru tencuieli mozaicate de granulație fină și 4 culori pentru tencuieli de granulație medie.

Pentru izolații termice exterioare se utilizează tencuiala minerală. Aceasta se poate folosi și la finisări în amenajări interioare. Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, peste tencuiala de bază sau pe tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci.

Între aceste diverse tipuri de tencuială cu rol decorativ, tencuiala silicatică se prezintă ca un produs foarte rezistent la apă, la acțiunea razelor UV și la prezența microorganismelor, având totodată un randament foarte ridicat. Se poate aplica peste sistemul de izolație termică, peste tencuiala de bază sau peste tencuieli termoizolatoare. Coloristica acestui tip de tencuială prezintă o gamă de peste 200 de nuanțe. Se poate utiliza și la interior, ceea ce contribuie la uniformizarea culorilor pentru întreaga casă – realizându-se astfel o unitate între amenajarea exterioară și cea interioară.

Aceste tipuri de tencuieli decorative trebuie privite ca pe niște potențiali și valoroși parteneri ai pietrei naturale care merită exploatați la maxim. Travertinul (atât de popular în România), marmura, granitul, ardezia (bogat cromatică) reprezintă zeci, sute de combinații valabile pentru amenajarile exterioare ale clădirilor, fie ele private sau publice.

Utilizarea cărămizii pentru obținerea unui aspect natural în cazul unui zid sau al unui stâlp de susținere este de multe ori pusă în valoare de alegerea celei mai potrivite tencuieli decorative. Deci rolul tencuielii decorative este foarte mare, așa cum foarte multe sunt și posibilitățile de combinare ale ei cu lemnul, cu cărămizile, cu fierul forjat și, mai ales, piatra naturală.

Sursă foto: piatraonline.ro

Lasă un Comentariu...

*