După acoperiș, fațada este partea cea mai expusă a unei locuințe, aflându-se vara în bătaia soarelui, iar în sezonul rece, în fața intemperiilor. Oricât de rezistent ar fi materialul din care este realizată fațada, aceasta are nevoie, din când în când, de lucrări de renovare, pentru a-i reda un aspect estetic plăcut și pentru a menține zidăria în stare bună.
Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/ardezie-flexibila-skin-golden-122-x-61cm
De asemenea, și în cazul în care îți construiești o locuință nouă, trebuie să acorzi o atenție sporită amenajării fațadei, datorită rolului funcțional al acesteia. Indiferent dacă renovezi sau ridici o casă nouă, sunt câteva sfaturi de care trebuie să ții seama la amenajarea fațadei. Printre acestea:
Găsește materialul potrivit
Materialul folosit la amenajarea fațadei trebuie să confere casei un aspect plăcut și, totodată, să protejeze pereții de intemperii, de razele soarelui și de acțiunea altor factori externi. Prin urmare, atunci când alegi materialul pentru fațadă, trebuie să ții cont de condițiile climatice din zona în care e construită casa. Spre exemplu, dacă locuiești într-o zonă umedă, cu multe precipitații, nu e recomandat să folosești lemn pentru fațadă, pentru că acest material este sensibil la umezeală.
Tencuiala decorativă este o soluție potrivită pentru orice fel de climă, fiind disponibilă în mai multe variante rezistente la umezeală și la razele solare. Poți folosi și combinații de tencuieli decorative, însă, pentru părțile de zidărie de la baza construcției este recomandată tencuiala de soclu. Aceasta are un grad de rezistență sporit, ceea ce o face ideală pentru aplicarea în aceste zone mai predispuse la zgâriere sau alte acțiuni mecanice.
Montează izolația
După ce te-ai decis asupra materialului pentru fațadă, trebuie să alegi și tipul de izolație, aceasta fiind o altă etapă importantă, atunci când construiești sau renovezi o casă. Cel mai des utilizat material pentru izolația exterioară este polistirenul, apreciat pentru avantajele sale: ușor de găsit, ieftin, ușor de manevrat și de montat și având o greutate redusă, care nu încarcă structura casei.
Poți opta și pentru vată minerală, plută sau chiar paie, dacă preferi o variantă eco.
Folosește culorile, în mod inteligent
Reușita proiectului de amenajare a fațadei ține, în mare măsură, și de culorile pe care le-ai ales și, mai ales, de modul în care le folosești. O casă trebuie să atragă atenția prin bun gust și nu să sară în ochi, prin colorit, față de alte locuințe și elemente naturale din jur. Astfel, atunci când alegi culorile, trebuie să păstrezi nota cromatică a zonei și să eviți nuanțele care contrastează puternic cu aceasta.
De asemenea, dacă locuința este amplasată într-o zonă aglomerată din mijlocul orașului, sau în apropierea unui drum neasfaltat, evită nuanțele deschise, pentru că acestea nu se vor păstra mult timp în acest mod, din cauza prafului și poluării.
Nuanțele deschise sunt potrivite mai ales dacă imobilul are dimensiuni reduse și vrei să creezi impresia unei locuințe mai vaste. Totodată, în cazul unor construcții mai somptuoase, folosește culori mai închise, care vor crea senzația vizuală a unor spații mai mici.
Aplică materialele după ce ai pregătit suprafața corespunzător
Dacă renovezi o fațadă, lucrările trebuie să înceapă cu înlăturarea vechiului strat de tencuială, vopsea sau alt material folosit, urmată de curățarea temeinică a peretelui. Înlătura orice urme de mucegai sau igrasie și repară eventualele crăpături. Apoi, șlefuiește suprafața curățată pentru a deveni cât mai netedă. Abia acum e totul pregătit pentru aplicarea noului material.
Indiferent de tipul de material pe care îl vei alege, aceste sfaturi sunt universal valabile, iar, dacă vei ține cont de ele, reușita proiectului este ca și garantată.