Deşi este asociat în general cu blocurile de locuinţe sau clădirile de birouri, interfonul este un dispozitiv foarte util şi în cazul caselor, indiferent de mărimea acestora. Principiul de funcţionare este acelaşi, iar avantajul lor principal constă în faptul că îţi oferă posibilitatea de a comunica cu cei care solicită accesul în casă.
Piaţa electronicelor din domeniu oferă o mulţime de dotări adiţionale, menite să îţi sporească sentimentul de siguranţă în propria casă, chiar şi atunci când eşti plecat. În cele ce urmează, îţi prezentăm câteva detalii de care să ţii cont atunci când alegi un interfon pentru casă de cea mai buna calitate.
Interfon standard vs videointerfon
Prima alegere pe care o ai de făcut atunci când ai decis să instalezi un interfon în casa ta se referă la modul de funcţionare: audio sau video.
Modelul clasic de interfon convenţional transmite doar informaţii audio. Acesta înlocuieşte cu succes soneria tradiţională şi este avantajos în principal datorită faptului că poţi comunica verbal cu cei aflaţi dincolo de gardul locuinţei, pentru o minimă selecţie a celor cărora vrei să le permiţi accesul în interior. Pentru spaţiile mai mari, poţi alege un interfon audio pe care să-l foloseşti doar în sistem intern, comunicând mai uşor cu oamenii aflaţi în alte camere.
Videointerfonul respectă aceleaşi principii de funcţionare ca un aparat convenţional, cu excepția faptului că are montată o cameră video pentru oaspeţi şi un ecran destinat gazdei. Astfel, ai posibilitatea de a vedea persoana care sună la uşă şi de a comunica verbal cu aceasta înainte de a-i oferi acces în casa ta.
În continuare, poţi opta pentru imagini afişate pe display alb-negru sau color şi pentru vizibilitate disponibilă noaptea sau la lumină scăzută, pentru a putea identifica cine te caută în orice condiţii. Unele videointerfoane au şi opţiunea de a înregistra, oferindu-ţi posibilitatea de a vedea, atunci când te întorci acasă, cine te-a căutat cât timp ai fost plecat.
Câte canale trebuie să conţină interfonul?
Un singur canal este suficient pentru o casă în care locuieşti cu familia ta. Dacă în clădire sunt mai multe familii, dacă nivelurile sunt împărţite sau doreşti să instalezi un sistem intern de comunicare, interfonul cu mai multe canale se dovedeşte a fi util pentru casă.
În blocurile de locuinţe şi în clădirile de birouri acesta este foarte eficient, deoarece permite atât acordarea accesului persoanelor din exteriorul clădirii, cât şi comunicarea internă cu alte apartamente sau departamente.
Ce sistem de alimentare este recomandat?
Toate interfoanele sunt dispozitive electrice care au nevoie de conectarea la o sursă pentru a funcţiona. În afară de aparatele conectate la priză, există şi interfoane cu baterii, dar acestea implică o atenţie deosebită acordată acumulatorului. În momentul în care bateria este consumată, interfonul încetează să mai funcţioneze.
Autonomia unei astfel de baterii este de câteva luni. Interfonul alimentat prin cablu electric presupune costuri adiacente, deoarece trebuie instalat un sistem de fire de la poartă până în casă. Principalul avantaj al acestui sistem este reprezentat de o conexiune mai sigură, de o comunicare mai bună şi de o durată de viaţă mai lungă.
Aparatele wireless sunt mai uşor de instalat, dar calitatea audio şi video depinde de semnalul conexiunii.
Distanţa potrivită în cazul interfonului pentru case
Aparatul potrivit se alege în funcţie de distanţa dintre soneria de la poartă şi aparatul din casă. Producătorii specifică raza de acţiune a interfonului, motiv pentru care te poți asigura de faptul că alegi unul care acoperă întreaga distanţă, pentru a beneficia de randamentul maxim al aparatului.
În cazul dispozitivelor wireless, este important să urmăreşti traseul, pentru a nu avea obstacole sau pereţi foarte groşi care pot diminua semnalul. Dacă interfonul nu are suficient semnal, calitatea audio şi video a convorbirilor va avea de suferit, iar aparatul rămâne o simplă sonerie.
Interfon cu receptor sau fără
Interfoanele cu difuzor sunt utile pentru cele mai simple conversaţii, în vederea acordării accesului în clădire. Pentru convorbiri discrete, vei avea nevoie de un aparat cu receptor.
Interfonul cu receptor îţi oferă avantajul de a discuta cu cei care sună fără a tulbura liniştea casei. În cazul familiilor cu bebeluşi, somnul copilului nu va fi tulburat de convorbiri care se aud în toată casa.
De asemenea, dacă alegi aparate cu mai multe canale, cu care poţi comunica interior, receptorul interfonului îl transformă într-un veritabil telefon. Interfoanele video de nouă generaţie nu au receptor, dar au un control al volumului care poate fi setat la o valoare ce nu deranjează pe cei din jur.
Instalarea unui interfon pentru casă îţi oferă un control mai bun asupra persoanelor cărora le acorzi accesul în curtea ta. De asemenea, te poate ajuta să comunici eficient cu ceilalţi membri ai familiei, scutindu-te de drumul de la parter până la mansardă, doar pentru a-ţi chema copilul la masă, spre exemplu.
Sursa foto: freepik.com