O pană de curent nu este niciodată una potrivită. Pe neașteptate, aceasta ne va opri mai mult ca sigur întreaga noastră activitate atunci când se întâmplă. Iar ceea ce este mai rău este că o pană de curent care se ivește iarna ne poate aduce un mare disconfort – centrala termică sau aparatele de încălzire ale locuinței nu vor mai funcționa, așa că dacă va dura mai mult timp cu siguranță va fi destul de neplăcut.
Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, fie că vei alege un generator de curent electric, fie un grup electrogen, precum este acesta, ar fi bine să țineți cont de câteva sfaturi și informații utile:
- Modul de alimentare – acesta este un criteriu foarte important. Generatoarele de curent electric, pe care le puteți regăsi aici pot funcționa fie pe motorină, fie pe benzină. Se cunoaște despre cele pe motorină că au o durată mai mare de funcționare, că pornesc mai ușor chiar și la temperaturi scăzute. Generatoarele pe benzină sunt mai mici ca dimensiuni, au un motor mai silențios decât cel pe motorină și au un preț mult mai mic.
- Tensiunea furnizată – iată un alt criteriu important. Unele generatoare pot fi cu curent electric monofazat, de 230 volți, pe când altele au curent electric trifazat. În cazul în care în locuință nu aveți consumatori trifazați nu achiziționați unul de acest tip, nefiind potrivit nevoilor voastre.
- Puterea generatorului – ar fi bine să luați în calcul alegerea unui generator de curent electric cu o putere de cel puțin trei ori mai mare decât curentul pe care îl folosesc în timpul funcționării consumatorii casei.
- Pornirea generatorului de curent electric este un alt criteriu pe care trebuie să îl iei în calcul. În funcție de acest lucru, generatoarele au pornire manuală sau prin tragerea unei sfori, așa cum sunt ele cunoscute. Acestea au un preț mai mic, însă efortul este pe măsură. De asemenea, generatoarele cu pornire electrică sau la cheie sunt mult mai ușor de folosit, fiind nevoie doar de răsucirea cheii pentru pornirea motorului. Un alt tip de generatoare clasificate în funcție de acest lucru este cel al dispozitivelor cu pornire automată. Mai exact, generatorul este legat la rețeaua electrică și atunci când identifică o pană de curent electric va porni automat, oprirea făcându-se într-un mod asemănător, atunci când pana de curent dispare. Aceste generatoare sunt mai mari și unele dintre ele pot fi așezate și afară, având carcasă de insonorizare și protecție în fața ploii sau zăpezii.
- Timpul de folosire – generatoarele de curent electric pot furniza curent electric fie pentru un timp lung de lucru – circa 24 de ore pe zi – se recomandă un model pe motorină cu un număr de rotații cuprins între 2000 și 3000/minut. Atunci când pana de curent este doar accidentală, se recomandă un model pentru folosire ocazională, de circa 8 ore/zi, de obicei cu un motor pe benzină.