Starea emoţională, activităţile cotidiene şi chiar sănătatea ne sunt influenţate de lumină, indiferent de sursa acesteia, fie că este naturala, de la soare sau provine din surse artificiale.
Deoarece sănătatea ne este puternic influenţată de lumină, de cea naturală, trebuie să acordă o mare atenţie amenajării locuinţei noastre, astfel încât lumina de la soare să pătrundă cât mai mult.
Desigur că lumina de la soare nu poate satisface întreaga necesitate de iluminare a unei locuinţe, astfel trebuie să luăm în calcul iluminarea artificială.
Iluminarea artificială trebuie aleasă în funcţie de tipul camerei şi de scopul acesteia.
Astfel când ne referim la scopul corpurilor de iluminat, acestea se împart în 3 categorii:
- Iluminat ambiental: care este utilizat pentru a crea o atmosferă aparte unei anumite camere;
- Iluminatul general: acesta luminează întreaga încăpere;
- Iluminatul de accent: acesta are menirea de a evidenţia anumite obiecte sau corpuri de mobilă şi de ce nu pentru a ilumina o anumită porţiune din cameră, putând opta pentru amplasarea unor spoturi sau a lămpilor.
Să analizăm fiecare cameră în parte şi să observăm ce tip de lumină se potriveşte acesteia.
- LIVING:
După de iluminatul general este asigurat de o instalaţie electrică montată pe tavan, alege cu grijă locurile principale de interes.
În zona dedicată relaxării şi petrecerii timpului liber alege să amplasezi o lampă reglabilă, cu o lumină caldă, cât mai apropiată de cea naturală.
Un truc minunat, atunci când doreşti să scoţi un obiect în evidenţă, este amplasarea unei surse de iluminat, chiar în spatele acelui obiect, dacă îţi este permis de spaţiu, sau amplasarea unei astfel de surse chiar pe obiect sau în imediata apropiere.
- DORMITOR:
În dormitor este indicat să alegi o lumină caldă, apropiată de cea naturală şi cu posibilitatea reglării intensităţii acesteia.
Alege lămpi reglabile ca intensitate, pe care să l amplasezi pe noptierele de lângă pat sau chiar deasupra patului.
În funcţie de restul elementelor care compun dormitorul alege iluminatul de tip accent, pentru a-l scoate în evidenţă pe fiecare.
- BUCĂTĂRIE:
Este indicat ca în bucătărie să ai mai multe corpuri de iluminat, deoarece ai nevoie de o lumină mai puternică.
Alege să iluminezi separat fiecare element al bucătăriei, pentru a te asigura că vei avea suficientă lumină pentru aţi desfăşura activităţile.
- BAIE:
În baie alege un iluminat general puternic şi câteva accente suplimentare de lumină, în jurul oglinzii şi a chiuvetei.
Pentru a crea o atmosferă feerică şi intimă în acelaşi timp poţi aleg să amplasezi în jurul căzii unul sau mai multe corpuri de iluminat, care să-ţi ofere o lumină difuză şi ambientală, ideală pentru acest spaţiu.
Un alt factor important atunci când alegi sursele de iluminat din locuinţa ta este asigurarea că vei avea atât lumină generală, pentru aţi realiza activităţile, cât şi o lumină ambientală, care să-ţi creeze un ambient feeric.