Generatorul electric este dispozitivul care transformă forța mecanică în curent electric printr-un proces numit inducție electromagnetică. În schimb, un motor electric, format din aceleași componente, acționează în sens invers, transformând curentulul în energie mecanică.
https://cdn.pixabay.com/photo/2016/12/01/14/02/light-bulbs-1875384_960_720.jpg
Atunci când știi cum funcționează un generator electric, poți să alegi echipamentul potrivit când ai nevoie de un astfel de dispozitiv. Sunt multe situații în care ai putea avea nevoie de un generator electric, de exemplu în perioadele cu fenomene meteo extreme, în anumite zone, când vrei să ai o sursă de curent într-un loc care nu este racordat la rețeaua de electricitate sau pentru a porni ustensilele care funcționează cu curent, atunci când este o avarie și tu vrei să îți termini treaba, dincolo de un astfel de impediment.
Un generator electric are mai multe componente pe care este important să le știi, când pornești în căutarea unui asemenea tip de echipament. Componentele principale ale unui generator de curent electric pot fi clasificate, în mare, după cum urmează :
- Motor
- Alternator
- Rezervor Combustibil
- Regulator de tensiune
- Sistem de răcire și evacuare
- Sistem de lubrifiere
- Încărcător baterie
- Panou de control
- Șasiu
Un generator electric transformă energia mecanică provenită dintr-o sursă externă, în energie electrică, dar este important de înțeles că generatorul nu poate să “creeze” energie eletrică, indiferent de sursele disponibile în jur. În schimb el folosește energia mecanică furnizată pentru a forța mișcarea sarcinii electrice prezente printr-un circuit electric extern. Acest flux de sarcini electrice constituie curentul electric furnizat de ieșire al generatorului.
Cum funcționează generatorul electric?
Indiferent de locul în care urmează să fie folosit, fie că vorbim de o clădire industrială, de o hidrocentrală sau pentru casa de vacanță, generatorul de curent electric funcționează după același principiu, mai exact după principiul inducției electromagnetice.
Principiul inducției electromagnetice a fost descoperit de Michael Faraday în 1831-1832. Faraday a descoperit că fluxul de mai sus al sarcinilor electrice poate fi indus prin deplasarea unui conductor electric, cum ar fi o sârmă care conține sarcini electrice într-un câmp magnetic. Această mișcare creează diferența de tensiune între cele două capete ale firului conductorului electric, care la rândul său determină încărcările electrice să “curgă”, astfel generând curent electric.
Într-o incintă placată cu magneți se învârte un miez dintr-un conductor.
Mișcarea de rotație a miezului este convertită în energie electrică.
Miezul poate fi acționat de diverse surse de energie mecanică. (de exemplu: apă în cădere în cazul hidrocentralelor, dinamul bicicletei care mișcă roțile)
În cazul generatoarelor de uz casnic, această mișcare de rotație este realizată de un motor cu ardere pe bază de benzină.
De ce trebuie să ții cont când alegi un generator electric?
În funcție de locul în care urmează să fie utilizat, generatorul electric va fi ales în funcție de mărimea să definite de Amperajul (Amp sau A) și Voltajul (Volt sau V). Aceste caracteristici sunt menționate în prezentările și manualele de utilizare ale echipamentelor. La fel de important este și puterea motorului, cel care generează mișcarea.
Generatoarele electrice sunt peste tot
Generatoarele electrice sunt peste tot, devenind din ce în ce mai indispensabile, tocmai datorită confortului pe care îl oferă. Un generator electric nu este doar un echipament utilitar omniprezent. În schimb, am putea spune că generatoarele pot ține lumea în mișcare, atunci când alte soluții sunt mai puțin la îndemână! Cu ajutorul generatoarelor electrice, accesul la facilitățile moderne din zilele noastre este mai ușor pentru foarte multă lume, în zone greu accesibile sau acolo unde locul nu permite utilizarea altor soluții alternative.
Care este diferența între un generator și alternator
Sunt multe persoane care nu este diferența între un generator și alternator.
Principala diferență este designul. În timp ce generatoarele prezintă un câmp staționar în care conductorul se rotește pentru a produce inducție electromagnetică, întregul câmp magnetic al unui alternator se rotește, iar conductorii săi rămân staționari.
Generatoarele pot furniza curent alternativ, cât și de curent continuu. Alternatoarele sunt de obicei făcute pentru aplicații A / C (curent alternativ), de unde și denumirea de “alternator”.
Diferențele inerente de proiectare permit generatorilor să producă cantități imense de putere pe kilowatt și, prin urmare, sunt mult mai puternice. De asemenea, alternatoarele tind să fie mai economice, să utilizeze mai puține piese și să fie utilizate în aplicații cu sarcini mai mici, cum ar fi mașinile.