Câți bani poți economisii dacă folosești becuri LED?

Cele mai moderne surse accesibile de iluminat, becurile LED au apărut pentru prima dată în anii ’60 în urmă cercetărilor întreprinse în domeniul diodelor. Pentru multă vreme au fost folosite aproape exclusiv la iluminarea aparatelor electronice, nefiind capabile să genereze decât lumină roșie și verde. LED-ul albastru a fost inventat abia în 2004, aducându-i inginerului responsabil premiul Nobel pentru fizică. Acest lucru a făcut posibil generarea de lumină albă, prin combinarea celor trei culori primare.

Câți bani poți economisii dacă folosești becuri LED (1)

Picture 1 of 5

Din 2004 încoace tehnologia LED a cunoscut o dezvoltare rapidă, becurile cu LED ca cele de aici dublându-și eficiența și înjumătățindu-și costurile la fiecare trei ani. În 2014 s-a ajuns la o capacitate de iluminare de 200 de lumeni per watt (lucru important dacă dorim reducerea costurilor, deoarece curentul electric este taxat după numărul de wați consumați, după cum știm), ceea ce le face mai economice decât toate celelalte metode de iluminat avute la dispoziție, inclusiv becurile economice.

Avantajele oferite de tehnologia LED, despre care puteți citi mai multe informatii aici, nu se rezumă însă la atât:

  • Durata de viață medie a unui bec LED este de 15.000 de ore, ceea ce înseamnă că pot rezistă până la 5 ani, cu 10 ore de funcționare zilnică.
  • LED-urile au un vârf de curent scăzut, ceea ce va limită sarcina impusă asupra instalației electrice.
  • LED-urile au o distribuție optică ușor de controlat, ceea ce înseamnă că până la 90% din lumina poate fi direcționată după voie.
  • Cum LED-urile sunt aparate electronice, și au circuite electrice incorporate, oferă multiple opțiuni de reglare a intensității sau culorii luminii

Cum se compară LED-urile cu alte tipuri de becuri?

Puterea unui bec LED variază în jurul cifrei de 9,5 W, în timp ce un bec incandescent are nevoie de 60 de W pentru a funcționa și un bec economic de 15 W. Aceste cifre se traduc într-un consum de 9,5 Kw-oră pe an; 60 de Kw-oră pe an și 15 KW-oră pe an respectiv. Deși becurile incandescente încă mai sunt folosite, înlocuirea lor progresivă, în conformitate cu normele UE în domeniu, face inutilă compararea acestora cu becurile LED într-un scenariu realist, extins pe mai mulți ani. Drept urmare, vom compară eficiența economică a LED-urilor doar în raport cu becurile economice.

În prezent, prețul mediu al unui LED este aproape dublu față de acela al unui bec economic ce oferă o intensitate luminoasă similară (800 de lumeni), anume 40 de lei, față de 20. În cât timp ne putem aștepta să ne recuperăm investiția?

Dacă ar fi să ținem lumina aprinsă opt ore pe zi, cei 20 de lei se vor amortiza în 2 ani, mult sub durată medie de viață a unui LED.

Pe parcursul întregii perioade de funcționare a unui LED în acest regim – aproximativ 7 ani – un singur bec LED va consuma echivalentul în energie electrică a 112 lei, presupunând că prețurile vor rămâne la valorile actuale. În aceeași perioadă de timp, un bec economic ne va costă cu aproximativ o treime mai mult, anume 181 lei. Însă durată de viață a becului economic este cu aproape o treime mai mică (10.000 de ore, adică în jur de 4-5 ani pentru 8 ore pe zi), deci va mai trebui să achiziționam între timp un bec economic, ceea ce va aduce prețul investiției inițiale la paritate.

Valorile monetare nu par atât de mari, considerând că sunt distribuite pe mai mulți ani, însă ar trebui să avem în vedere că în orice scenariu real se presupune utilizarea a mai multe becuri.

Cea mai mare parte a apartamentelor din România cu două camere au nevoie de 8 becuri pentru o iluminare adecvată: 3 pentru camera de zi, 2 pentru dormitor, 1 pentru bucătărie, 1 pentru baie și 1 pentru hol. De această dată vom lua o durată medie de funcționare de 4h pe zi. În aceste condiții, valorile în lei pentru becurile LED și becurile economice respectiv sunt după cum urmează:

320 lei vs. 160 de lei investiții inițiale;

aprox. 66 lei vs 103 lei consum mediu anual; diferența de utilizare de 38 lei pe an

amortizare a costurilor în 4 ani

durată medie de viață 10 ani de zile și aproximativ 7 ani respectiv

În concluzie, LED-urile sunt vizibil mai economice și cu cât consumăm mai mult curent electric, cu atât avantajele lor se vor face mai mult simțite.

One Response to “Câți bani poți economisii dacă folosești becuri LED?”

Read below or add a comment...

  1. DAN Visalon says:

    Ma surprinde ca se mai scrie Kw in loc de kW cum e corect si Kw-ora in loc de kWh , de specialisti din dom. el. care ar trebui sa stie cum e corect.
    In calculul economic expus nu se vorbeste de noxe si radiatii la becurile economice si cele cu LED

Lasă un Comentariu...

*