Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor se confruntă cu probleme de vedere. Modificările numărului de fotoreceptori din retină, întărirea sau îngălbenirea lentilei ochiului, scăderea dimensiunii pupilei, precum și numeroase boli oculare cum ar fi cataracta și glaucomul pot diminua vederea și pot crește sensibilitatea ochiului la lumina foarte strălucitoare.
Atunci când îmbătrânim, și ochii noștri îmbătrânesc, iar activiățile noastre se pot schimba și ele. În general, seniorii au nevoie de mai multă lumină. Pe de o parte, modificările obișnuite ale ochilor și tulburările oculare fac ca o persoană vârstnică să aibă nevoie de mai multă lumină pentru a vedea la același nivel cu care era obișnuit atunci când folosea mai puțină lumină, iar pe de altă parte, majoritatea seniorilor stau mai mult acasă.
Iluminatul interior contribuie la siguranța și independența seniorilor
Poate nu v-ați gândit la asta, dar iluminatul interior contribuie la siguranță și la un stil de viață independent. Sunt unele modificări pe care le puteți face pentru a obține o locuință cât mai sigură, iar iluminarea ambientală este una dintre aceste modificări. Fslled pune la dispoziție o gamă completă de corpuri de iluminat atât pentru interior, cât și pentru exterior, inclusiv benzi LED, becuri LED, veioze, aplice, plafoniere sau lustre. De exemplu, aplicele de exterior contribuie la deplasarea în siguranță în jurul casei la lăsarea serii, în timp ce veiozele LED și lampadarele sunt potrivite pentru citit sau alte activități. De asemenea, puteți monta aplice de perete exact acolo unde aveți cea mai mare nevoie, cum ar fi lângă dulapul cu medicamente. La rândul lor, benzile cu LED pot fi montate sub dulapurile din bucătărie pentru a oferi un plus de lumină zonei de gătit. Iată cum o locuință mai sigură și mai confortabilă din punct de vedere al luminii contribuie la un stil de viață independent.
Corpuri de iluminat pentru confortul seniorilor
Este bine de știut și că seniorii au nevoie de lumină mai rece, întrucât ochii lor au tendința de a vedea lumina mai caldă, iar o lumină mai rece ar putea contracara această tendință. Lumina mai rece, inclusiv lumina zilei, este percepută ca fiind mai strălucitoare. Deseori, persoanele vârstnice au lentilele îngălbenite și, prin urmare, capacitatea de a percepe o lumină ca fiind rece este diminuată. O lumină mai rece poate crește capacitatea ochilor de a distinge culorile.
O locuință prevăzută doar cu lustre nu este cea mai sigură și confortabilă pentru seniori. Aceștia au nevoie de mai multe tipuri de iluminat. Gândiți-vă că o persoană de 60 de ani poate avea nevoie de zece ori mai multă lumină decât o persoană de 20 de ani. Un pendul cu LED sau un candelabru deasupra mesei din sufragerie sau din bucătărie oferă o lumină mai puternică în timpul mesei sau în timpul altor activități care se desfășoară la masă. Pentru cititul în pat sau pe fotoliu, o veioză sau un lampadar ar fi foarte utile. Mai multă lumină disponibilă în bucătărie în zonele de lucru va ajuta la pregătirea în siguranță a mâncărurilor și va facilita și citirea unor indicații sau etichete de pe produsele alimentare. Altfel spus, mai multe surse de lumină sunt mai eficiente decât un singur corp de iluminat care produce lumină puternică și orbitoare.
Mai puteți opta pentru dimmere sau becuri cu telecomandă pentru a ajusta intensitatea luminii și pentru a ușura sarcinile persoanelor în vârstă.
De asemenea, este foarte indicat să utilizați iluminatul interior care imită ritmul naturii deoarece sprijină un somn mai lung și mai odihnitor și o stare de sănătate mai bună. De exemplu, lăsați ziua să intre în casă cât mai multă lumină naturală, iar în anotimpurile reci când este înnourat, folosiți lumină artificială rece, asemănătoare cu lumina naturală a zilei. Cum se lasă înserarea, folosiți lumină caldă pentru a facilita reglarea ritmului natural circadian uman.
În cele din urmă, este indicat să montați comutatoarele acolo unde sunt accesibile pentru siguranță și pentru ușurința utilizării.