Lampadarul este un corp de iluminat înalt, care se amplasează direct pe podea. De obicei, înălțimea unui lampadar variază între 1,20 cm și 1,80 cm, în funcție de rolurile pe care le îndeplinește. Deoarece direcționează lumina către tavan, oferă iluzia de spațiu vertical, ceea ce îl face un element esențial în amenajarea locuințelor. De asemenea, lampadarul este ușor de montat și se găsește într-o gamă largă de opțiuni moderne. Pe lângă atractivitatea sa estetică, lampadarul are și foarte multe utilizări elegante și unice.
Iată doar câteva dintre funcțiile pe care le poate îndeplini un lampadar:
- Asigură iluminarea de sarcină. De la lampadare minimaliste, industriale și până la lampadare vintage, există o varietate de oferte lampadare, astfel încât veți putea găsi cu ușurință un model de lampadar care să se potrivească spațiului pe care îl amenajați. Dacă relaxarea în camera de zi servind o ceașcă de ceai și citind o carte reprezintă cea mai bună parte a zilei, puteți opta pentru un lampadar cu abajurul orientat în jos, care va completa perfect decorul, dar totodată va asigura iluminarea de sarcină. De asemenea, puteți opta și pentru un lampadar de podea mai scund, cu înălțimea de aproximativ 1,20 cm care luminează doar zona de la nivelul umerilor atunci când sunteți așezat pe canapea sau fotoliu. Dată fiind lungimea sa, un astfel de lampadar de podea este ideal pentru lectura de seară și pentru alte astfel de sarcini care se fac de obicei într-o poziție așezată.
- Eficiență din punct de vedere al costurilor. Un lampadar de podea nu doar că este accesibil din punct de vedere al prețului, dar totodată vine și cu beneficiul economisirii de energie electrică, deoarece puteți utiliza becuri LED care economisesc energia. Becurile LED schimbă modalitatea în care folosim energia și oferă, de asemenea, soluții de iluminare ambientală. Puteți utiliza lampadarul pentru ore în șir fără să vă afecteze prea mult factura de energie electrică.
- Ușurință în instalare. Spre deosebire de alte corpuri de iluminat, lampadarele de podea sunt foarte ușor de instalat, ceea ce reprezintă un avantaj de neegalat. Aveți nevoie doar de un colț unde să amplasați lampadarul și de o priză electrică pentru alimentare. Nu mai este necesar să solicitați ajutor profesional așa cum ar fi trebuit dacă ați fi dorit aplici de perete, spoturi sau plafoniere incastrate. În plus, lampadarele pot fi instalate în fiecare încăpere din casă – de la camera de zi mereu aglomerată și până la balcon – oferindu-vă dublul avantaj de eleganță și funcționalitate.
- Gamă variată de modele. Lampadarele sunt disponibile într-o mare varietate de stiluri și modele, reprezentând una dintre cele mai căutate piese de decor. De la lampadare clasice, cu un finisaj din fier forjat și până la modele contemporane și minimaliste, care arată elegant și stilat, există o gamă amplă de opțiuni de design din care puteți alege. Puteți lua în considerare adăugarea unei note de culoare într-o încăpere, optând pentru un lampadar cu abajur într-o nuanță vibrantă. De asemenea, puteți opta pentru un lampadar cu mai multe socluri pentru a ilumina o încăpere mai spațioasă, nu doar un anumit colț.
- Estetică. Lampadarele au un farmec propriu de neegalat. Reprezintă o piesă clasică de decor care completează aproape toate tipurile de amenajări de la stilul nautic, new age și până la stilul cottage sau industrial. Lampadarul sporește estetica și stilul unei amenajări, fără să compromită funcționalitatea.
- Oferă iluzia unui spațiu mai mare. Cel mai mare avantaj al lampadarului este acela că oferă iluzia unui spațiu mai mare și mai luminos. Lampadarul de podea luminează zona de la nivelul ochilor, echilibrând astfel lumina asigurată de corpurile de iluminat montate pe perete și în tavan. Puteți profita din plin de acest avantaj și să adăugați un element dramatic în amenajare, cum ar fi un tapet impresionant în spatele lampadarului.
Lampadarele de podea pot fi folosite fie ca soluție de iluminat de sine stătătoare, fie împreună cu alte corpuri de iluminat care fac parte din aceeași gamă. Lampadarul completează toate tipurile de corpuri de iluminat – de la candelabrele romantice la veiozele și lămpile de masă. Nu în ultimul rând, ajută la atenuarea luminii dure prin echilibrarea luminozității existente într-o încăpere.