Foarte multe persoane vârstnice trăiesc în mod independent, așa că siguranța la domiciliu devine o prioritate. Unele dintre cele mai frecvente incidente în rândul vârstnicilor includ căzăturile, rănile și intoxicațiile. De asemenea, seniorii care trăiesc singuri pot fi victimele cele mai sigure ale infractorilor care vizează persoanele în vârstă.
Dacă sunteți o persoană înaintată în vârstă care locuiește singură sau dacă aveți în îngrijire o persoană vârstnică, următoarele sfaturi vă pot spori siguranța la domiciliu:
- Țineți la îndemână lanterne led. Sunt compacte, portabile, accesibile la preț și au o durată lungă de funcționare. Aceste lanterne led sunt excelente dacă doriți să mergeți în uscător, în beci și în special în situațiile urgente când se oprește curentul electric. Lanternele led luminează în mod eficient o încăpere și vă pot fi de ajutor dacă este necesar să vă administrați pastile sau să vă verificați locuința în timpul unei pene de curent.
- Iluminați casa cu ajutorul unor benzi led. Cu toții avem nevoie de o bună iluminare în orice încăpere a casei, nu doar persoanele în vârstă. Benzile led sunt potrivite atât pentru camera de zi, acolo unde cei mai mulți dintre noi ne petrecem serile citind sau uitându-ne la televizor, dar pentru persoanele în vârstă, benzile led sunt cele mai recomandate în bucătărie, în zona de gătit și deasupra dulapului cu medicamente.
- Salvați în telefon numerele de urgență și scrieți aceste informații într-un tipar suficient de mare încât, dacă vă grăbiți sau vă speriați, să le puteți citi cu ușurință. Vă pot fi de ajutor numerele la Urgență, Salvare, Poliție, Depanare, numărul de telefon al copilului, nepotului sau vecinului sau al unei persoane de încredere pe care o puteți apela în caz de urgență.
- Nu vă grăbiți să răspundeți la telefon. Multe persoane uită unde și-au pus telefonul mobil sau fug atunci când aud un apel și riscă astfel să cadă.
- Purtați încălțăminte antiderapantă, cum ar fi papuci din cauciuc, saboți medicali sau papuci cu talpă siliconată dacă aveți gresie sau parchet proaspăt lăcuit.
- Dacă suferiți de probleme de mers, folosiți un baston, un scaun cu rotile sau un cadru de asistență în loc să vă sprijiniți de pereți sau de piesele de mobilier.
- Eliminați toate covorașele care prezintă risc de alunecare sau căzături, cum ar fi covorașele de pe scări, de la intrarea în casă și din baie. Covoarele de la intrare din cauciuc reprezintă risc ridicat de căzături. În plus, este indicat să folosiți o bază antiderapantă sub covoare pentru a preveni alunecările. Un covor antiderapant este recomandat și în baie, în duș și în cadă.
- Pentru a preveni incendiile, rănile și arsurile, nu purtați piese vestimentare cu mâneci lungi atunci când gătiți.
- Înlocuiți echipamentele care au fire electrice rupte sau deteriorate.
- Nu conectați la o singură priză sau la un singur prelungitor mai multe cabluri electrice.
- Instalați un senzor de fum și înlocuiți bateriile de două ori pe an.
- Nu lăsați lumânări sau lămpi aprinse nesupravegheate.
- Dacă aveți dificultăți în a intra și ieși din cadă, rugați o persoană apropiată să vă instaleze un mâner de prindere în zona căzii și dușului.
- Nu vă încălziți locuința cu aragazul sau cuptorul aprins, deoarece acestea pot emite monoxid de carbon, gaze mortale pe care nu le puteți vedea. Asigurați-vă că detectorul de monoxid de carbon se află în vecinătatea tuturor dormitoarelor și încercați să înlocuiți bateria de două ori pe an.
- Păstrați toate medicamentele în recipientele lor originale sau folosiți o cutie compartimentată care să vă ajute să vă administrați medicamentele la orele exacte.
În cele din urmă, nu divulgați informații personale oamenilor pe care nu îi cunoașteți și solicitați întotdeauna informații suplimentare cu privire la orice oferte, premii sau organizații de caritate care pretind că au nevoie de ajutor financiar.