Realizarea unui audit energetic contribuie la identificarea deșeurilor intenționate și neintenționate de energie electrică. De asemenea, acesta ajută la identificarea oportunităților de raționalizare a energiei și a practicilor de raționalizare a consumului.
Orice reducere a consumului de energie contribuie la reducerea emisiilor de carbon și face ca mediile de lucru să fie mai sigure și mai confortabile. Rationalizarea consumului asigură, de asemenea, sănătatea și siguranța persoanelor.
Rationalizarea consumului și reducerea risipei de energie sunt procese care pot fi realizate prin respectarea liniilor directoare care îmbunătățesc comunicarea dintre managementul proprietății și persoanele care lucrează în aceste clădiri.
Ce este auditul energetic?
Auditul energetic este un proces de supraveghere și analiză a fluxului de energie electrică a clădirii, cu scopul de a-l inspecta și proiecta în vederea conservării cantității de energie consumată. Acest proces va reduce cantitatea de energie care intră în clădire, fără a afecta, în mod negativ, confortul locuitorilor.
În domeniul imobiliar comercial și industrial, auditul energetic este utilizat pentru a reduce consumul de energie consumat și efectele carbonului emis în atmosferă pentru a produce această energie. Auditul energetic al clădirilor este un serviciu destinat proprietarului clădirii și ocupanților săi, deoarece eficiența utilizării energiei în clădire este evaluată de către rezidenți. Această eficiență este determinată de echipamente specializate precum camerele cu infraroșu.
Ce presupune realizarea unui audit energetic?
Realizarea auditului energetic al clădirii presupune înregistrarea și analizarea tuturor caracteristicilor clădirii, inclusiv pereții, pardoselile, plafoanele, ușile, sistemele de iluminare și ferestrele. Auditul energetic vizează măsurarea performanței termice totale a clădirii. Evaluarea eficienței energetice și programarea sistemelor mecanice disponibile în construcții, cum ar fi HVAC, dispozitivele de încălzire și ventilație sau încălzitoarele de apă, sunt evaluate după revizuire.
După ce se face revizuirea consumului de energie în clădiri, un raport scris determină cantitatea de energie folosită și consumată în comparație cu standardele climatice locale, setările de temperatură și orientarea solară. Un astfel de raport reflectă utilizarea energiei pentru o perioadă de timp, de regulă un an și sunt propuse măsuri menite să îmbunătățească consumul de energie care urmează să fie pus în aplicare pentru anul următor.
Exactitatea estimării energiei este îmbunătățită atunci când sunt disponibile facturi care indică cantitățile de energie consumată în timpul perioadei de evaluare.
Factori care influențează consumul de energie
Comportamentul consumatorului poate fi considerat cel mai important factor care afectează consumul de energie, pe lângă climatul și vârsta clădirii. Prin urmare, revizuirea energetică implică, uneori, necesitatea de a intervieva locuitorii clădirii pentru a înțelege tiparele comportamentale asociate consumului de energie în cursul anului și în diverse anotimpuri.
De asemenea, istoricul facturilor la energie poate fi revizuit și comparat cu compania de utilități în ceea ce privește utilizarea gradului de încălzire și răcire. Datele obținute din datele meteorologice locale pot fi de asemenea utilizate pentru a modela structura termică a unei clădiri. Modelarea termodinamică cu ajutorul unui calculator ia în considerare un număr mare de variabile care pot afecta consumul de energie, indiferent dacă acestea cresc sau scad.
Auditul energetic al clădirilor utilizează facilități pentru a propune modalități eficiente de reducere a consumului de energie și, astfel, a costurilor semnificative, îmbunătățind în același timp confortul ocupanților și eficiența clădirilor termice. În multe țări ale lumii, clădirile de acest tip sunt eligibile pentru a beneficia de subvenții pentru eficiența energetică de la guvern.
Prin urmare, un audit energetic cuprinzător oferă un plan detaliat de îmbunătățire a cheltuielilor cu energia din clădire. După evaluarea tuturor sistemelor energetice majore, se poate realiza o estimare precisă a economiilor de energie și a costurilor implicate. Trebuie să fie luate în considerare efectele reciproce ale tuturor proiectelor și se măsoară utilizarea energiei în toate echipamentele de construcție majore pentru a asigura calcule detaliate ale economiilor optime de costuri energetice și, astfel, costul proiectului.
Sursa foto: pixabay.com