Cui oare nu i-ar plăcea să realizeze fotografii de interior exact ca un profesionist? Nu este niciun secret că cel mai mult contează lumina. În timp ce lumina naturală este perfectă pentru fotografiile realizate la exterior, în interior vom avea nevoie de mai multe tipuri de iluminare. Desigur, asta nu înseamnă că va trebui să investești în zeci de corpuri de iluminat sau tot felul de echipamente. Dimpotrivă, poți face fotografii uimitoare în interior cu câteva corpuri de iluminat absolut obișnuite, cum ar fi plafoniere cu LED, lămpi reglabile sau o lampă de podea.
Temperatura de culoare a becului
Întâi de toate, trebuie să acorzi o atenție sporită tipului de temperatură de culoare pe care dorești să le aibă fotografiile tale astfel încât să alegi cele mai potrivite becuri. Ai observat vreodată că lumina produsă de o lampă de podea reglabilă este albă, caldă și blândă? În acest caz, vinovatul este temperatura de culoare a becului. Temperatura de culoare a luminii este măsurată pe o scară Kelvin care variază de la 2700K la 6500K. Utilizarea scalei Kelvin te va ajuta să determini nuanța emisă de o anumită sursă de lumină, iar înțelegerea scalei Kelvin te va ajuta să personalizezi aspectul fotografiei.
Indicele de redare a culorilor
Mai apoi, va trebui să acorzi importanță și indicelui de redare a culorilor. Indicele de redare a culorilor este un indice de rating utilizat în mod obișnuit pentru a reprezenta cât de bine o sursă de lumină redă culorile obiectelor pe care le luminează. Indicele de redare a culorilor este măsurat pe o scară de la 1 la 100 și cu cât numărul este mai mic, cu atât culoarea reprezentată va fi mai neclară și mai ștearsă. Atunci când achiziționezi becuri, verifică întotdeauna indicele de redare a culorilor și asigură-te că vei obține efectul de iluminare dorit.
Care sunt cele mai potrivite becuri pentru a realiza fotografii de interior?
Cele mai reușite fotografii de interior au la bază cele mai potrivite becuri și modalități de iluminare adecvată. Becurile pe care le alegi depind de preferințele personale și de efectul de iluminare dorit care se va reflecta, în cele din urmă, în fotografii. Fotografiile de interior au nevoie de trei tipuri de iluminare, și anume iluminare-cheie, iluminare de umplere și iluminare din spate. Vorbim despre o iluminare în trei puncte, aceasta fiind o tehnică standard a fotografiilor de interior, utilizată frecvent și pentru videoclipuri.
În ceea ce privește lumina-cheie, într-o cameră complet întunecată, lumina-cheie va fi sursa principală de lumină utilizată pentru iluminarea subiectului. Lumina-cheie acționează ca un spot, luând locul soarelui sau a unei ferestre. În mod normal, este cea mai puternică / cea mai strălucitoare lumină din scenă și, ca rezultat, va arunca cele mai întunecate umbre și va avea cel mai mare impact asupra aspectului fotografiei. Dacă încăperea beneficiază de plafoniere cu LED, așează subiectul fotografiei la maxim 45 de grade de plafonieră, fie în stânga, fie în dreapta plafonierei. Plafoniera va asigura că o parte a subiectului este iluminată, în timp ce cealaltă parte este umbrită.
Lumina de umplere, la rândul său, oferă mai multă lumină fotografiei și face subiectul mai vizibil. Această lumină secundară trebuie, în general, plasată pe partea opusă a luminii cheie.
În cele din urmă, lumina din spate este plasată în spatele subiectului, iluminând din spate. Scopul acestei lumini de fundal nu este acela de a adăuga lumină așa cum se întâmplă cu lumina-cheie sau cu lumina de umplere, ci mai degrabă separă subiectul de fundal și îl definește, creând un contur luminos în jurul subiectului, subliniind-l și oferindu-i un aspect tridimensional.