Rețeaua electrică din orice locuință depinde de o bună proiectare, dar și de cele mai bune materiale pentru realizarea sa. Îndeletnicirea meșterilor reprezintă un alt criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vrei să te apuci de treabă, toate acestea fiind criterii pentru siguranța ta, a familiei tale, dar și a căminului tău.
Atunci când lucrezi la instalația electrică a locuinței tale trebuie să ții cont de legislația în vigoare. Vei avea nevoie de multe aprobări pentru montarea echipamentelor electrice ale locuinței tale, însă pentru montarea unui bec, a unei prize sau întrerupător nu trebuie să îți iei aprobări. Ceea ce trebuie să știi este că firma cu care ai de gând să execuți instalația electrică a locuinței tale va avea nevoie de o serie întreagă de certificate și atestate, fiind autorizată ANRE.
Și pentru a ști ce anume ai de făcut pentru a realiza instalația electrică a locuinței tale, iată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le cunoști:
1. Planificarea instalației electrice.
Fără această planificare nu vei putea realiza cea mai bună instalație electrică, iar atunci când ne gândim la „bună” facem referire la elementele de siguranță. De exemplu, pentru locuințele noi vei avea nevoie de o instalație electrică care să permită eventualele completări. Trebuie să iei în calcul și posibilitatea ca mai târziu să ai o centrală electrică, înlocuind-o pe cea pe lemne sau că îți vei extinde locuința cu o zonă spa. Instalația electrică nu înseamnă doar montarea unor becuri sau a acestor doze legătură, ci este mult mai mult decât atât. O instalație electrică corect efectuată permite continuarea acesteia și adaptarea sa, de exemplu pentru consumul unei mașini electrice. Un alt punct pe care trebuie să îl urmărești este planificarea rețelelor electrice. Aici, vei afla dacă ai nevoie de acest injector PoE, de câte prize, câte întrerupătoare și cât cablu. Un aspect cât se poate de important ține de montarea electrocasnicelor. Ar fi bine să știi unde vor fi așezate pentru a le putea conecta fără prelungitoare la rețeaua electrică.
2. Calculul instalației electrice
Iată un alt aspect cât se poate de important ce are legătură cu realizarea instalației electrice. Nu poți realiza o rețea electrică în locuință fără să nu faci acest calcul. Vei preîntâmpina astfel eventualele căderi de tensiune, dar și încălzirea conductoarelor datorită efectului termic produs de curentul electric. Cere sfatul firmei autorizate ANRE pentru a-ți face un calcul cu privire la consumul instalației electrice și doar astfel vei vedea dacă tot ceea ce urmează să realizezi are sau nu nevoie de o putere suplimentară și de aprobări.
Atunci când vorbim despre sursele de iluminat, trebuie să știm că fiecare cameră are nevoie de cel puțin o sursă de iluminat. Cu cât spațiul este mai mare, cu atât sursele de iluminare trebuie să fie mai numeroase. Dacă optezi pentru aplicele de perete sau plafoniere te-ai putea gândi la mai multe, însă dacă optezi pentru o lustră sau un candelabru, atunci una singura într-o cameră spațioasă este suficientă.
3. Măsurile de siguranță ale instalației electrice
Instalația electrică are nevoie de măsuri de siguranță eficiente. Se spune că împământarea sau legarea acesteia de pământ este cea mai eficientă, indiferent de tipul clădirii.
Împământarea se face prin legarea la sol a unor conductori care nu transportă energie electrică, dar atunci când un circuit este într-o defecțiune pot face acest lucru. Împământarea asigură protecție membrilor familiei, ba chiar și animalelor care locuiesc în casa respectivă, iar pe de altă parte oferă protecție echipamentelor electrice atunci când au loc descărcări atmosferice.
Și tot ca măsuri de siguranță este bine să nu atingi circuitele aflate în tensiune și să întrerupi alimentarea cu energie electrică ori de câte ori observi că există o defecțiune.