Reparăm sau înlocuim acoperișul – cum ne putem decide?

Când vine vorba de renovări majore ale locuinței, nu toate deciziile sunt ușor de luat. Sunt foarte mulți factori care intră în ecuație, cum ar fi amploarea renovării, costul materialelor și al forței de muncă, durata renovării, dacă suntem dispuși să suportăm deranjul pe toată durata renovării și, desigur, dacă renovarea nu mai suportă amânare.

Înlocuirea sau repararea acoperișului locuinței este o astfel de decizie majoră. Pe de o parte, repararea unui acoperiș deteriorat poate economisi timp și bani spre deosebire de înlocuirea acestuia, deoarece reparațiile necesită, de obicei, mai puțină forță de muncă și mai puține materiale. Apoi, în funcție de tipul acoperișului, mai există și opțiunea de stratificare sau de înlocuire a unei singure porțiuni din acoperiș. Stratificarea presupune montarea unor țigle noi deasupra unei țigle vechi, mai ales dacă acoperișul este din lut. Dacă doar o mică porțiune din acoperiș este deteriorată, există modalități mai ieftine de reparații.

Totuși, cei mai mulți proprietari de case nu știu dacă este cazul să repare sau să înlocuiască acoperișul, așa că examinarea daunelor de pe acoperiș este primul pas important în luarea deciziei corecte.

Examinarea daunelor de pe acoperiș

Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, atunci când vine vorba de repararea sau înlocuirea acoperișului, este necesar să evaluați daunele. Nu trebuie să vă deranjați să urcați pe acoperiș, deoarece puteți inspecta starea acoperișului de la nivelul solului. Dacă aveți nevoie, folosiți un binoclu pentru a depista eventualele semne de deteriorare. Dacă vă decideți totuși să urcați pe acoperiș, evitați perioadele când este foarte cald sau foarte frig, căci veți deteriora și mai tare acoperișul.

Odată urcați pe acoperiș, începeți să căutați semne de deteriorare, cum ar fi țigle desprinse, desfăcute, fisurate sau locuri unde lipsesc țiglele. Țineți cont de starea acoperișului din jurul luminatoarelor, ferestrelor de mansardă, antenelor de televiziune, satelitelor, hornului și conductelor de aerisire. Dacă locuința este prevăzută cu un coș de fum, examinați starea acoperișului de jur-împrejurul coșului, mai ales dacă țigla pare să fie deteriorată, crăpată, fisurată în jurul bazei sau dacă lipsește. De asemenea, inspectați acoperișul și în alte zone-cheie, cum ar fi sub streașină, în jurul orificiilor de aerisire și de jur-împrejurul luminatoarelor. Asigurați-vă că, la rândul său, sistemul de drenaj este în bună stare de funcționare și că jgheaburile nu sunt ruginite sau deteriorate.

În interiorul casei, verificați tavanele pentru a depista eventualele pete și scurgeri, examinați podul sau mansarda, dar și varul de pe toți pereții.

Când reparația este cea mai bună opțiune

Dacă aveți noroc, o reparație poate fi o lucrare suficientă care prelungește durata acoperișului. Dacă doar câteva porțiuni de acoperiș au fost deteriorate de grindină, de vânt sau de trecerea timpului, repararea și înlocuirea acelor porțiuni pot fi măsurile cele mai eficiente. Dacă restul acoperișului este destul de nou și într-o formă bună, o astfel de intervenție de reparație vă poate ajuta să economisiți o mulțime de bani și să prelungiți durata acoperișului.

Pe de altă parte, dacă acoperișul este vechi și stați cu frică de fiecare dată când are loc o furtună, s-ar putea să fie momentul pentru înlocuirea completă a acoperișului. Specialiștii în acoperișuri Cris Group consideră că înlocuirea totală a acoperișului este cea mai bună opțiune atunci când peste 30% din acoperiș este deteriorat. De asemenea, dacă acoperișul este mai vechi de 15 ani, înlocuirea acestuia poate fi cea mai bună decizie.

Când vine vorba de costul înlocuirii acoperișului, factorii care contează cel mai mult includ marca și tipul de acoperiș, cantitatea de materiale, dar și panta acoperișului.

Lasă un Comentariu...

*