Cu toate că marea majoritate a celor ce cumpără sau construiesc o locuință nu iau în calcul nevoia de hidroizolație a locuinței, de obicei din cauza costurilor, în realitate aceasta este o problemă destul de serioasă, putând determina costuri mult mai mari, la un moment dat.
Fiecare locuință ar trebuie să fie protejată în fața infiltrațiilor de apă. Am putea spune că apa este cel mai mare inamic al unei construcții, în cazul în care au loc infiltrații se poate ajunge la mucegai sau igrasie, determinând probleme serioase în viitor. O locuință are nevoie să fie hidroizolată în mai multe zone – pornind de la fundație și până la baie, acoperiș, beci, balcon sau subsol.
Între acoperișul unei construcții și apă a existat întotdeauna o legătură, iar riscul producerii unor infiltrații în aceste locuri este destul de mare. De aceea, este bine să iei în calcul hidroizolația acoperișului cu ajutorul unor produse specifice, precum sunt acestea, reușind astfel să ții apa la distanță. Fie că vei alege o membrană hidroizolantă, fie o izolaţie lichidă poliuretanică pensulabilă, ambele vor asigura mărirea duratei de viață a acoperișului și ferirea casei de probleme.
Iată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le știi atunci când hidroizolezi acoperișul unei locuințe:
1. Ai în vedere caracteristicile produselor de hidroizolație, pe care le poți regăsi aici – acoperișului unei case este unul dintre cele mai importante lucruri. Dacă acesta devine șubred, mai mult ca sigur va fi afectată structura de rezistență a întregii construcții. De aceea, mai înainte de a alege un anumit produs, ai în vedere caracteristicile sale. Trebuie să ții cont de:
- rezistența la sfâșiere
- rezistența la foc
- delaminarea
- etanșeitate
- adezivitate
- uscarea
- vâscozitatea
- inflamabilitatea
- rezistența la cald
- conținutul produsului.
2. Alege în funcție de tipul de acoperiș – materialele trebuiesc alese în funcție de tipul acoperișului. De exemplu, unui acoperiș cu pantă îi va fi necesar un anumit tip de hidroizolație, iar unui acoperiș fără pantă, tip terasă îi va fi potrivit un alt gen de hidroizolație. Desigur, și în situația acoperișului tip terasă se va alege materialul ținându-se cont dacă pe acoperiș se circulă sau nu sau nu ori dacă este o terasă cu grădină.
3. Nu trece peste etapa de termoizolare – hidroizolația unui acoperiș are nevoie și de termoizolare. De aceea, este bine să folosești materiale termoizolatoare, precum cele indicate de arhitect, iar mai apoi să aplici materialele de hidroizolare necesare. Cele două etape sunt absolut necesare – termoizolarea acoperișului împiedicând scurgerile de căldură, iar hidroizolația va împiedica scurgerea apei dinspre exterior spre interior.
Hidroizolația acoperișului este o etapă necesară și trebuie realizată cu ajutorul unei echipe de profesioniști, beneficiind de garanția unei lucrări de calitate.