Construcția unei locuințe sau renovarea celei vechi determină uneori necesitatea unor idei inspirate pentru ca acoperișul casei să fie cel pe care ți-l dorești. Decizia se ia cel mai adesea în funcție de planurile arhitectului, mai ales atunci când este o construcție nouă sau în funcție de tipul de locuință pe care dorești să o renovezi sau să o reamenajezi.
Acoperișul casei reprezintă uneori partea cea mai importantă a casei tale, protejând-o de intemperii sau de infiltrații. În plus, are și un rol estetic destul de important, în funcție de tipul de acoperiș pe care l-ai ales casa ta poate avea înfățișarea dorită. Acoperișul îți va oferi spațiul ideal pentru amenajarea mansardei și de asemenea, va proteja locuința de scurgerile de căldură.
Iată mai jos 6 modele de acoperiș din care să te inspiri atunci când construiești o casă:
1. Acoperiș tip terasă – este un model de acoperiș plat, fără pantă și de aceea îi va fi potrivită această tabla cutata de pe mathaus. Se construiește destul de ușor, fiind potrivit mai ales pentru o locuință de mici dimensiuni. Prezintă avantajul montării unor panouri solare.
2. Acoperiș în două ape – acest model de acoperiș este des întâlnit la majoritatea locuințelor recent construite. Se realizează ușor și are o formă triunghiulară. Nu are un cost prea mare, fiind necesare anumite materiale de construcții pe care le poți regăsi aici și este ușor de realizat. Prezintă avantajul amenajării unei mansarde și de asemenea, permite scurgerea cu ușurință a zăpezii sau apei de la ploaie. De asemenea, acest model de acoperiș se poate izola foarte bine, iar forma sa este apreciată de majoritatea oamenilor.
3. Acoperiș cu o apă – are o singură pantă și arată asemănător cu acoperișul în două ape, privit dintr-o singură parte. Are un design modern, însă prezintă costuri crescute de realizare și izolație suplimentară. Poate fi amenajată o mansardă, însă este nevoie de multă atenție. Din cauza formei sale, nu este recomandat a fi construit în zonele cu vânturi foarte puternice.
4. Acoperiș în patru ape – reprezintă acoperișul ce unește acești versanți printr-o coamă. De regulă, acest tip de acoperiș este potrivit pentru zonele cu vânt puternic, fiind cel mai stabil. Necesită costuri mari ale materialelor de construcție, fiind o lucrare mai complexă, cu mai multe pante și îmbinări.
5. Acoperiș tip pantă frântă concavă – este un model inspirat din Franța, fiind apropiat cu acoperișul în patru ape. Cei ce se gândesc la acest model de acoperiș vor beneficia de un spațiu suplimentar pe înălțime, lucru care va permite amenajarea unei mansarde. Cu toate acestea, nu este recomandată construcția acestui acoperiș în zonele cu căderi masive de zăpadă.
6. Acoperișul tip fluture este un model modern de acoperi, ce prezintă forma literei V, cele două laturi ale acoperișului fiind unite într-un unghi interior. Nu se recomandă în zonele cu ploi puternice. Este un model ce implică costuri financiare crescute, realizarea sa necesitând multă îndeletnicire. De asemenea, se pot monta panouri solare.