Acoperișul casei trebuie să fie pe cât de aspectuos, pe atât de sigur și rezistent. Și nu totul se rezumă la alegerea țiglei ceramice, a tablei cutate, precum este aceasta, a culorii ori a variantei de construcție, ci mai degrabă ar fi nevoie să urmați câțiva pași simpli, extrem de importanți care să îi confere acoperișului rezistență în timp și etanșeitate.
4 lucruri la care sa fii atent atunci cand construiesti un acoperis rezistent (1)
Constructorii spun că pe lângă aspect, pe care îl puteți obține prin așezarea învelitorii de calitate procurată dintr-un loc sigur ca acesta, de exemplu, ar fi nevoie de urmarea pașilor de construcție esențiali pentru a-i asigura acestuia durabilitate în timp.
Iată mai jos câteva etape esențiale, de care să ții cont atunci când ajungi în faza de construcție a acoperișului:
1. Prinderea acoperișului prin fier beton
Orice acoperiș are nevoie de o prindere bună, încă din faza de început. Centura casei, cea care separă zidurile propriu zise de acoperiș ar putea permite ancorarea și susținerea acoperișului. De aceea, din metru în metru se vor așeza niște bucăți din fier beton care se vor prinde de structura centurii, cu care se vor lega mai apoi grinzile principale.
2. Montarea grinzilor acoperișului
Grinzile acoperișului reprezintă baza acestuia, dar și elementul de susținere a structurii acestuia. De aceea, ele trebuie să fie suficient de groase, rezistente, din lemn tare, astfel încât să poată susțină toată greutatea acestuia. În același timp, grinzile acoperișului se vor prinde cu ajutorul bucăților din fier beton prinse de centură și se vor fixa între ele cu ajutorul unor scoabe. Modul de prindere și de montare a grinzilor acoperișului reprezintă de fapt întreaga structură de rezistență a acestuia, de aceea este nevoie de multă stăruință.
De aceste grinzi se vor prinde popii verticali, cu ajutorul cărora vor putea fi construite coamele casei. În funcție de dimensiunea acestor popi verticali veți putea stabili înălțimea, dar și unghiul de înclinare pe care îl va avea acoperișul. Căpriorii se vor sprijini de coame și de grinzile de bază, iar peste ele se va bate astereală.
3. Alegerea foliei anticondens
Iată un element esențial pentru un acoperiș corect executat. Există numeroase tipuri de folie anticondens, cu numeroase calități. Aceasta se încadrează în categoria materialelor de construcție extrem de importante, asigurând protecție acoperișului împotriva condensului pe termen lung. De aceea, este bine să nu neglijați acest subiect și să îi așezați pe astereala bine bătută folia anticondens.
4. Montarea învelitorii
Indiferent de varianta aleasă, fie că veți opta pentru țigla ceramică, fie pentru tabla cutată ori țiglă metalică, montarea învelitorii se va face de persoane specializate. Deși este ultima etapă a construcției acoperișului, aceasta trebuie să se realizeze corect. Tot în această etapă, constructorul va avea în vedere montarea sistemului pluvial, ce este compus din jgheaburi și accesorii, pe care le veți regăsi aici, precum și montarea parazăpezilor.
Indiferent cum, nu faceți rabat de la calitate și nici de la timpul de execuție. Încet, încet veți construi un acoperiș trainic și aspectuos.
sursa foto: www.apurvaenterprises.com (poza recomandată) și www.spilmaninc.com