Cu toții ne dorim să economisim bani la facturile de încălzire, mai ales că trăim într-o mare incertitudine. Pe de o parte, ne dorim confort termic, o încălzire adecvată în fiecare încăpere a casei și apă caldă, dar pe de altă parte, facturile la încălzire reprezintă unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare.
După cum bine știm cu toții, pregătirile pentru iarnă se fac încă din timpul verii, așa că iată ce puteți face pentru a vă pregăti pentru lunile lungi, întunecate și reci de iarnă:
- Izolația casei joacă rolul cel mai important. Foarte multe proprietăți moderne, nou construite sau renovate beneficiază de o izolație excelentă, ca parte a angajamentului echipei de constructori de a ridica locuințe eficiente din punct de vedere energetic. Totuși, dacă locuiți într-o casă mai veche sau nu aveți siguranța că locuința dispune de o izolație corespunzătoare, este recomandat să vă asigurați că pereții, tavanul și podul sunt izolate pentru ca toată căldura să poată fi reținută în mod corespunzător. Prin lucrările de izolare tavan, pereți și mansardă, locuința va beneficia de temperaturi confortabile pe tot parcursul iernii, iar facturile la încălzire vor fi mai ușor de plătit.
- Verificați centrala termică și caloriferele. Dacă centrala termică nu funcționează la capacitate maximă, performanța sa poate avea de suferit. Din acest motiv, este recomandat să verificați anual centrala. Este un serviciu pentru care puteți opta încă de la sfârșitul verii – începutul toamnei. Tot în timpul verii este indicat să verificați și, dacă este necesar, să înlocuiți caloriferele vechi. Gama de calorifere aluminiu Romstal este perfecționată pentru a menține mai mult timp căldura. De asemenea, puteți face trecerea la un nou model de centrală termică, care va contribui la economii sporite de energie și costuri. La rândul lor, serviciile de verificare a centralei și a caloriferelor vă vor asigura că fiecare element este în stare de funcționare optimă și vă ajută să evitați nevoia de a plăti eventualele reparații costisitoare.
- Izolați ușile și ferestrele. Fiecare fisură sau orificiu din jurul ușilor sau ferestrelor lasă căldura să scape și să intre aerul rece, ceea ce scade eficiența energetică. Înainte ca temperaturile să scadă, verificați ușile și ferestrele și remediați eventualele probleme. Mai puteți folosi dispozitive de excludere a curentului de aer, perne pentru blocarea curenților reci de aer sau praguri din spumă. Toate acestea sunt modalități foarte accesibile prin care puteți ține frigul departe de casă.
- Efectuați mici schimbări. Prin câteva mici modificări care țin mai mult de stilul de viață și de obiceiurile personale, puteți reduce semnificativ factura la încălzire. De exemplu, felul în care folosiți echipamentele de bucătărie pot face o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de energie pe care o utilizați pe tot parcursul anului, nu doar în timpul iernii. Încercați să puneți capacul la oale și tigăi atunci când gătiți pentru a reduce consumul necesar de energie chiar și cu o treime. În mod similar, dacă folosiți fierbătorul pentru a beneficia de apă fierbinte, încercați să fierbeți doar cantitatea de apă de care aveți nevoie în acel moment. Cu cât fierbeți mai multă apă, cu atât se consumă mai multă energie. Nu în ultimul rând, încercați să reduceți măcar cu un grad temperatura setată pe termostat. Asta poate duce la o economie semnificativă de energie, cât și de costuri pe termen lung. Este o modalitate simplă, dar extrem de eficientă de a economisi energie zi de zi.
- Achiziționați un covor gros. Nu numai că va contribui la o amenajare plăcută și confortabilă, dar un covor gros va adăuga un strat suplimentar de izolație la nivelul podelei, va capta aerul rece și va îmbunătăți confortul termic general.
Combinând toate aceste sfaturi, nu numai că veți economisi energie și veți primi facturi mai mici lună după lună, dar totodată propria locuință va deveni mai ecologică, ceea ce este întotdeauna un lucru bun pentru mediu.