Sticla Float
Sticla Float este unul dintre cele mai utilizate tipuri de sticlă în industria construcțiilor. Aceasta este sticla clasică, transparentă, care permite trecerea optimă a luminii și oferă o vizibilitate sporită. Ea poate asigura o eficiență energetică sporită, însă nu are “funcții avansate” de control a luminii solare sau altele. De fapt, sticla Float reprezintă modelul standard care poate fi tratat sau modificat în timpul fabricației pentru a se obține alte tipuri de sticlă, cu proprietăți speciale.
Fiecare element al unei construcții joacă un rol important în rezistența, stabilitatea, dar și în confortul său. Așadar, fiecare mic detaliu poate face diferența. Un astfel de detaliu, care de fapt nu este deloc nesemnificativ, este sticla utilizată în cadrul tâmplăriei. Noile tendințe din industria construcțiilor presupun utilizarea tâmplăriei PVC, care aduc beneficii din punct de vedere al confortului termic și al economiei energetice. Un factor de bază care contribuie la obținerea tuturor acestor beneficii este, bineînțeles, sticla. Există mai multe tipuri de sticle pentru termopane, care pot avea diferite particularități. Fiecare dintre ele poate fi recomandată în anumite cazuri speciale, în funcție de nevoile tale sau de scopul construcției.
Pentru a maximiza eficiența energetică și a spori capacitățile de izolare ale sticlei Float, poți opta pentru anumite dotări ale ferestrei. Poți alege un profil PVC cu adâncime mare, cu 6 camere și 3 garnituri de izolare. Poți alege și montarea a trei rânduri de sticlă în cadrul unui geam tripan.
Sticla Low-E
Sticla Low-E are emisivitate redusă și principala sa caracteristică este confortul termic sporit pe care îl asigură. Pe suprafața acesteia se aplică un strat subțire de oxizi metalici, care nu afectează luminozitatea, însă reduce emisivitatea acesteia. Astfel, transferul de căldură al ferestrei devine scăzut, sunt reduse pierderile și, în interior, se poate păstra o temperatură constantă.
De multe ori, sticla Low-E este prezentă în cadrul ferestrelor tripan cu triplu vitraj. Aceasta asigură confortul termic și, chiar dacă vorbim despre mai multe straturi de sticlă, transmisia luminii va fi optimă și nu vor fi probleme de vizibilitate.
Sticla cu control solar
Aceasta poartă și numele de sticlă selectivă și este ideală pentru confortul termic sporit al locuinței indiferent de anotimp. Similar sticlei Low-E, și aceasta a fost tratată cu oxizi metalici, care afectează doar proprietățile termice ale stratului vitrat și nu și vizibilitatea sa. Sticla cu control solar ajută la menținerea unei temperaturi optime în interior pe toată perioada anului. Aceasta ajută la prevenirea supraîncălzirii, limitează pierderile de căldură și ajută la realizarea unei tranziții line atunci când au loc schimbări bruște de temperatură.
Sticla laminată
Sticla laminată (numită și sticlă duplex sau sticlă de siguranță) este utilizată frecvent în industria construcțiilor datorită proprietăților sale speciale. Aceasta poate fi formată din două sau mai multe foi de sticlă, care sunt lipite între ele folosind un strat de polivinil butiral (PVB). Acest strat îi conferă sticlei laminată o rezistență sporită la impact.
O altă caracteristică specială a acestui tip de sticlă este și riscul scăzut de rănire cu care este asociată. În cazul impactului cu un obiect contondent, sticla se va sparge în bucăți mici care nu se vor răspândi în interiorul locuinței, ci vor rămâne lipite pe filmul de laminare. Acest film poate și să rețină obiectul care a cauzat spargerea și oferă și protecție UV și izolare fonică.
Sticla decorativă
Acest tip de sticlă este cel mai versatil și poate fi utilizat atât pentru uși și pereți despărțitori, cât și în cadrul ferestrelor. Putem vorbi atât despre sticlă transparentă pe care s-au aplicat diverse modele, cât și despre sticlă sablată, opacă. Acest tip de sticlă poate avea scop strict ornamental sau poate fi instalată la ferestrele care trebuie să ofere un grad mai mare de intimitate (de exemplu ferestrele de la baie).
Sticla utilizată în cadrul ferestrelor termopan poate fi de multe tipuri și poate avea numeroase proprietăți. În funcție de nevoile tale sau de destinația clădirii, poți face numeroase alegeri. Este posibil și să optezi pentru combinații de mai multe tipuri de sticlă în cadrul unui singur pachet de geam (de exemplu sticlă Low-E și cu control solar, pentru eficiență energetică sporită). Apelează la un furnizor de tâmplărie PVC de încredere, care să îți pună la dispoziție o gamă largă de sticlă din care să alegi.