Pentru fiecare dintre noi, casa reprezintă un vis. Cu toții ne dorim o casă rezistentă, care să fie bine izolată și să aibă o priveliște cât mai frumoasă. De foarte multe ori, căutările încep cu locuințele deja construite. Însă se întâmplă foarte des ca rezultatul căutării să nu ne satisfacă cerințele. Așa cum este normal, începem să explorăm și varianta de a ne construi de la zero casa visurilor.
Nu de foarte mult timp, pe piața din România, a apărut o alternativă tentantă în ceea ce privește construcția de imobile rezidențiale uni-familiale: casele din lemn. Deși există în România companii care oferă aceste servicii de mai bine de zece de ani, majoritatea clienților care s-au dovedit interesați au fost din străinătate. Și cu toate că locuințele din lemn nu sunt o noutate pentru țara noastră, abia în ultima perioadă, românii au început să devină extrem de interesați de acest subiect.
Pentru a înțelege exact care sunt avantajele sau dezavantajele unei case de lemn, este bine să cunoaștem întâi etapele de construcție pentru acest gen de case.
Etapa 1
În prima fază a construcției va trebui să ne preocupe terasarea terenului. Această etapa este foarte importantă deoarece, presupune practic nivelarea zonei unde dorim casa amplasată.
Etapa 2
Pregătirea fundației, reprezintă de asemenea un pas extrem de important deoarece pe această fundație va fi turnată placa de beton. De obicei, în cazul caselor de lemn, se optează pentru o fundație de 30 x 40 cm, casele de lemn fiind până la 60 de tone mai ușoare decât cele din beton. Calculul privind necesarul de materiale este bine să fie realizat de către un expert, pentru a nu avea probleme ulterior legate de rezistența imobilului.
Etapa 3
Placa de beton reprezintă locul unde se va monta casa din lemn. Și aici diferă ca și grosime față de casele clasice, constructorii alegând de obicei să toarne o placă de aproximativ 15 cm grosime comparativ cu 20 de cm, în cazul caselor din beton.
Etapa 4
Structura casei este formată din diverși elemenți de lemn de diferite grosimi sau mărimi. De obicei este bine să fim atenți ce materiale alegem deoarece acestea vor constitui pereții de rezistență exterior ai clădirii. Prin așezarea și îmbinarea acestor elemenți se creează panourile “sandwich”. În acest moment puteți opta fie ca aceste panouri să fie realizate direct pe șantier sau să fie realizate în diferite ateliere.
Etapa 5
După ce structura a fost realizată se trece la construcția acoperișului. Este bine ca în acest moment sa vă consultați cu specialistul care s-a ocupat de proiect pentru a alege forma potrivita a șarpantei. Tot acesta va trebui să vă comunice exact dimensiunile căpriorilor și a lemnelor folosite în timpul construcției. Ca și materiale pentru învelitoare puteți opta pentru diverse tipuri în funcție de buget (țiglă de beton, țiglă de ceramică, tablă etc.)
Etapa 6
Izolația este, poate, cea mai importantă parte în timpul construcției. Alegerea izolației va determina costurile ulterioare pentru menținerea temperaturii în interiorul casei. Puteți opta pentru diverse materiale, de diferite grosimi. Pe piața din România cele mai des folosite materiale sunt vată minerală, polistirenul expandat sau vată bazaltică. De obicei, specialiștii recomandă ca pentru această etapă să nu se facă rabat la calitate.
Etapa 7
Înainte de a începe finisajele interioare se vor executa instalațiile sanitare (apă, canalizare, baie, bucătărie etc.). Acest moment este important deoarece ar trebui să știm de la început unde dorim să amplasăm obiectele sanitare. După finalizarea construcției, dacă se dorește adăugarea unei chiuvete sau a unui WC, executarea lucrărilor poate fi destul de complicată și poate atrage costuri suplimentare. De aceea, este bine să ne rezervăm un timp destul de îndelungat pentru planificarea instalațiilor sanitare.
Etapa 8
După finalizarea instalațiilor sanitare se poate trece la instalația electrică. Ca și în etapa mai sus menționată este bine să planificăm din timp poziția prizelor și întrerupătoarelor pentru a putea trasa cât mai avantajos instalația electrica. De asemenea, nu trebuie să uităm să prevedem și prize pentru exterior! Fiind vorba de o casă de lemn, este bine să alegem materiale de calitate care ar putea preveni o problemă pe viitor.
Etapa 9
Finisajele exterioare și interioare reprezintă următorul pas în construcția unei case de lemn. Ne referim aici la gips-carton, gresie, faianță, parchet, prize, întrerupătoare sau alte materiale care sunt necesare pentru finisajul interior și exterior.
După ce am aflat care sunt pașii în construcția caselor de lemn, la un nivel macro, deoarece sunt multe aspecte de luat în calcul pe care nu le-am amintit mai sus (hidroizolație, ferestre, ventilație etc.) putem să vorbim despre avantajele și dezavantajele caselor de lemn.
Avantaje
- Costul de execuție a caselor de lemn este mai mic decât în cazul caselor clasice
- Lemnul reprezintă o soluție izolatoare mai bună
- Performanță energetică sporită
- Viteză de execuție sporită – în medie ridicarea unei construcții de lemn se poate realiza doar în 3 luni
- Rezistență seismică ridicată – în cazul în care construcția de lemn este efectuată corect, structura de lemn se comporta mai bine față de beton sau cărămidă, datorită flexibilității lemnului
- Prin construcția de lemn schimbul de aer din interior și exterior este îmbunătățit
- Lemnul prin celulele sale absoarbe umiditatea
Dezavantaje
- În cazul în care ignifugarea lemnului nu a fost făcut corespunzător există un risc ridicat de incendiu
- Izolație fonică scăzută
- Costuri de mentenanță – pentru a avea o clădire aspectuoasă în timp, este necesar o dată la 5-6 ani executarea de lucrări de mentenanță asupra lemnului
Astfel, după ce am trecut în revistă etapele de construcție, avantaje și dezavantaje aferente construirii unei case de lemn, rămâne la latitudine fiecăruia dintre noi ce tip de construcție alegem. Ce nu poate fi negat, însă, este trendul crescător către acest tip de construcții.