Construcția unei case implică cunoașterea în detaliu a tuturor etapelor de lucru pentru ca aceasta să fie trainică. De aceea, este bine să se urmărească îndeaproape sfaturile și recomandările arhitectului, indiferent de cine va construi locuința.
Fie că vei alege o echipă de meșteri pricepuți, fie vei avea în vedere mandatarea unei firme de construcții, planul de arhitectură al locuinței trebuie să fie respectat cu mare strictețe. De aceea, este bine ca pe parcursul lucrării să verifici anumite etape de construcție. Însă, pentru a face acest lucru este nevoie să cunoști câte puțin despre importanța anumitor tipuri de lucrări.
Iată mai jos 3 tipuri de lucrări pe care să le faci atunci când construiești o casă:
- Turnarea unei șape, despre care poți citi aici, este o etapă cât se poate de importantă în cadrul procesului de finisare a locuinței tale. Dacă șapa turnată nu va fi dreaptă, atunci nici pardoseala nu va fi uniformă și va produce un mare disconfort. De aceea, trebuie să se acorde multă atenție. Șapa este un strat compus din mortar care se toarnă peste o placă din beton cu rolul de a o egaliza. Pe șapă se poate monta parchetul, dar și gresia, linoleul sau mocheta. Există mai multe tipuri de șape, de la cele umede, la cele semiumede, autonivelanta sau autoaderentă, toate au același scop – acela de a îndrepta pardoseala. Șapa flotantă are rol termic, fonic sau hidroizolant. Mai există și șapa flotantă cu încălzire ce este indicată în cazul unei încălziri prin pardoseală. Pentru ca lucrarea să fie de cea mai bună calitate se recomandă folosirea unor materiale de calitate, dar și a unor meșteri pricepuți, respectându-se cu atenție indicațiile arhitectului.
- Sudura, despre care poți afla mai multe lucruri aici, este un alt tip de lucrare foarte important pentru construcția casei tale și cu care te vei întâlni destul de des de acum înainte. De aceea, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Fie că este vorba despre sudarea gardului, a balustradelor sau a altor materiale necesare construcției, iată câteva aspecte care s-ar putea să te intereseze. Sudarea face posibilă unirea a două materiale din metal sau din polimeri. Se poate suda oțel, oțel inoxidabil, aluminiu, cupru, nichel, titan sau fontă. Sudarea prin topire este cel mai amplu procedeu de sudură, răspândit în toată lumea. Este o sudare manuală electrică, folosindu-se un aparat de sudat și electrozi.
- Fundația unei case este un alt procedeu destul de amplu. De această dată se va respecta cu multă atenție adâncimea de fundare, recomandată de arhitect, dimensiunea fundației, dar și cantitatea de fier beton recomandată pentru rezistența construcției. De aceea, este bine să fii cât mai atent cu privire la adâncimea fundației, dar și cu privire la materialele pe care meșterii decid să le folosească. De asemenea, este foarte importantă pregătirea terenului, dar și pregătirea lucrării. Vei avea nevoie de cofrarea lucrării, dar și de un beton potrivit pentru fundație, lucru recomandat în schițele de arhitectură.