Ce informații sunt protejate de privilegiul avocat-client?

Rolul privilegiului avocat-client este acela de a asigura confidențialitatea oricărui schimb de informații, probe sau documente dintre client și avocat. Este, practic, o regulă care îl asigură pe client că tot ceea ce îi comunică avocatului în regim privat, fără nicio altă persoană de față, este confidențial chiar și după încheierea procesului și chiar și în situația în care clientul moare. Privilegiul avocat-client îi permite clientului să discute cât se poate de deschis cu avocatul și să îi pună la dispoziție toate probele, documentele și informațiile care ar putea fi de ajutor în pregătirea cazului.

Sunt, desigur, și situații foarte rare în care privilegiul avocat-client nu se aplică, iar despre aceste situații vom discuta în rândurile de mai jos. Pentru început, clienții trebuie să știe că orice discuție pe care o poartă cu avocatul în care comunică informații din trecut, este, în general, supusă privilegiului avocat-client. Dacă, de exemplu, un client îi spune avocatului că a jefuit o bancă sau a mințit despre bunurile pe care le deține în timpul divorțului, cel mai probabil avocatul nu poate dezvălui informațiile. Dar dacă un client inițiază o discuție sau orice formă de comunicare cu un avocat în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau a unui act de fraudă în viitor, atunci privilegiul avocat-client nu se mai aplică. De asemenea, majoritatea țărilor permit, sau mai degrabă spus, impun avocaților să dezvăluie informațiile primite de la client care pot preveni moartea sau vătămarea gravă. Există, de asemenea, și o regulă similară care impune dezvăluirea informațiilor confidențiale care ar putea preveni sau remedia prejudiciul financiar care poate fi cauzat de o infracțiune sau o fraudă planificată.

De exemplu, într-o acțiune civilă cu privire la fonduri presupuse furate, judecătorul ordonă apărării să transmită reclamantului documentația conversațiilor dintre pârât și avocatul acestuia. Apărarea susține că se aplică privilegiul avocat-client și, astfel, informațiile și documentele sunt protejate. Însă documentele se referă la planurile dintre pârât și avocat de a deturna fonduri aparținând reclamantului. Deoarece comunicare  a avut ca scop comiterea unei fraude, nu va fi protejată de privilegiul avocat-client.

Un alt exemplu este acela al unui client care își sună avocatul care se ocupă de divorțul său și îi comunică că intenționează să-l omoare pe iubitul soției sale. După încheierea discuției telefonice, avocatul sună la poliție și raportează declarația clientului. Dar înainte ca poliția să dea de urma clientului, clientul deja l-a ucis pe iubitul soției. Deoarece codul etic a permis avocatului să dezvăluie informațiile în cauză, avocatul a putut să raporteze declarațiile clientului. În plus, raportul avocatului asupra declarațiilor este admisibil în procesul inculpatului. Așadar, dintre privilegiul avocat-client și codul etic, în situațiile care țin de viață și de moarte sau de fraude uriașe, codul etic este cel care are prioritate.

În cele din urmă, despre privilegiul avocat-client mai trebuie să știți că diferă de la țară la țară și de la instanța de stat la cea federală. Atunci când discutați cu un avocat despre o problemă juridică, asigurați-vă că primiți toate informațiile referitoare la domeniul de aplicare al privilegiului avocat-client și al datoriei de confidențialitate. Un bun cabinet de avocatură cu o amplă experiență, așa cum este PSBH, ar trebui să poată explica legea specifică care se aplică situației personale, inclusiv regulilele legale relevante care nu sunt menționate în aceste rânduri.

Lasă un Comentariu...

*