Locuinţele inteligente – o privire către viitor

Deşi conceptul “Locuinţe inteligente” părea mai degrabă de domeniul science fiction acum câţiva zeci de ani, în prezent se pare că acesta este trendul pentru casele viitorului.

locuinte inteligente 1

Picture 1 of 5

Cunoaşteţi desigur veşnicele angoase de după plecarea de acasă, de genul:

  • Am închis oare cafetiera?
  • Am deschis sistemul de alarmă?
  • Oare copiii îşi fac temele sau pierd vremea în faţa televizorului?

Toate acestea griji sunt „proiectate” să dispară odată cu apariţia conceptului de casă inteligentă („smart home” sau „smart house”), adică o casă interconectată printr-un sistem informatic, în care toate sistemele conlucrează şi pot fi controlate de pe un telefon inteligent sau tabletă. Astfel, se poate regla sistemul de climatizare, funcţionarea frigiderului, a maşinii de spălat, a alarmei, a iluminării artificiale, a televizoarelor din casă, etc. 

Tehnologie şi software pentru casele inteligente

Automatizarea locuinţelor are o istorie. Totul a pornit de la ideea confortului căminului. De câteva zeci de ani, s-au tot încercat diverse trenduri, dintre care unele chiar s-au dovedit interesante. Multe din produsele pentru locuinţele inteligente au apărut odată cu tehnologia X10. X10 permite produselor compatibile să „vorbească” între ele, prin intermediul cablurilor electrice existente la care sunt  deja conectate.  Toate aceste electrocasnice sunt receptori, iar telecomenzile sunt transmiţători. De exemplu, dacă doreşti să stingi lampa din încăperea alăturată, transmiţătorul va emite un mesaj în cod numeric care să conţină următoarele informaţii:

  • O alertă către sistem cu privire la o comandă ce se emite;
  • Un număr ce reprezintă codul de identificare al receptorului la care se referă comanda (în cazul nostru, lampa);
  • Un cod ce reprezintă in limbaj numeric comanda propriu zisă (în cazul nostru „închide”).

Totul este proiectat să aibă loc în mai puţin de o secundă, dar tehnologia X10 are limitări. Comunicarea prin cabluri nu este întotdeauna fiabilă, deoarece pot exista „paraziţi” pe linie, datorită prezenţei altor electrocasnice sau variaţiilor de tensiune. 

Deşi X10 încă mai funcţionează, au apărut alte tehnologii, mai competitive. Acestea nu mai utilizează cablurile electrice pentru a comunica, ci frecvenţele radio. In acest fel operează tehnologiile BlueTooth, WiFi şi telefoanele celulare.

Două dintre cele mai proeminente tehnologii bazate pe unde radio pentru automatizarea locuinţelor sunt cele numite ZigBee şi Z-Wave. Ambele tehnologii utilizează reţele de tip „mesh”, adică există mai multe căi pentru ca un mesaj (o comandă către un dispozitiv al reţelei) să ajungă la destinaţie corect.

Z-Wave foloseşte un algoritm de tip „Source Routing” pentru a determina cea mai rapidă cale de transmitere a mesajului. Fiecare dispozitiv cu Z-Wave incorporat conţine un cod care îl face recognoscibil în reţea atunci când este introdus în priză. La emiterea unei comenzi, controlorul de reţea utilizează algoritmul pentru a determina cum se poate transmite mesajul. Deoarece rutarea are nevoie de foartă multă memorie, Z-Wave este concepută pentru a ierarhiza dispozitivele în reţea. Unele dintre dispozitive pot iniţia mesaje, iar altele pot numai să execute comenzi.

Numele tehnologiei ZigBee vine de la conceptul transmiterii în zigzag a comezilor, similar cu zborul albinelor în căutare de polen. Transmiterea în zigzag caută cea mai bună cale către receptorul comenzii. Platforma ZigBee este bazată pe standardul agreat de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) referitor la reţelele wireless. Aceasta înseamnă că orice companie poate concepe produse compatibile cu tehnologia ZigBee fără să plătească licenţa tehnologică, ceea ce poate reprezenta în final un avantaj de piaţă pentru această tehnologie. Ca şi Z-Wave, ZigBee are dispozitive ierarhizate.

Utilizarea unei reţele wireless aduce mai multă flexibilitate, dar şi aici pot exista interferenţe. Noua tehnologie Insteon oferă un mod de comunicare atât prin cabluri electrice cât şi prin unde radio (reţea dual-mesh). Mesajul nu este rutat, ci transmis tuturor dispozitivelor, care îl retransmit şi ele până când acesta este preluat de receptorul corect.

Tehnologiile descrise anterior furnizează numai elementele de bază (protocoalele), pentru comunicarea în cadrul unei case inteligente. Producătorii de electrocasnice ataşează produselor lor dispozitive care să preia protocoalele, de genul: camere, termostate sau LED-uri controlabile prin smartphone,  senzori de mişcare care pot să diferenţieze între animalele de casă şi hoţi, sisteme de închidere automată a uşilor casei şi garajului, sisteme de securitate cu alerte transmisibile direct pe smartphone, etc.

Lasă un Comentariu...

*