Locuinţe sănătoase – Barometrul locuinţelor sănătoase

Barometrul Locuinţelor Sănătoase 2016-„Healty Homes Barometer-HHB”-reprezintă cea mai recentă cercetare pan-europeană care investighează experienţele, atitudinile şi comportamentul cetăţenilor europeni referitoare la percepţia acestora asupra caliţăţii stării de sănătate, a gradului de mulţumire oferit de locuinţă şi asupra consumului de energie.

locuinte sanatoase (1)

Picture 1 of 5

Studiul publicat de GRUPUL VELUX este al doilea de acest gen, primul fiind realizat în anul 2015.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion format din 14 000 de persoane, cetăţeni europeni aleşi din 14 ţări, şi anume: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Elveţia şi Anglia. Studiul s-a desfăşurat în colaborare cu cercetători ştiinţifici precum I.R. Dr.h.c. Bernd Wegener de la Universitatea Humboldt din Berlin şi M.A. Moritz Fedkenheuer de la Universitatea Tehnică din Darmstadt.

Aspectele pe baza cărora s-a efectuat Barometrul au la bază idei ce derivă din principiile Casei Active, aşa cum au fost acestea formulate de către Alianţa Pentru Case Active. Ideea de bază este aceea că o locuinţă sănătoasă este locuinţa care exercită un impact cât mai mic asupra mediului şi care este foarte eficientă din punt de vedere energetic, asigurând în acelaşi timp un mediu sănătos şi confortabil ocupanţilor săi.

În urma acestui studiu s-au demonstrat următoarele: 1 din 5 cetăţeni europeni are probleme de sănătate, 1 din 4 se simte foarte rar plin de energie şi 2 din 3 cetăţeni europeni s-au confruntat cu infecţii localizate la nivelul gâtului sau nasului. Aceste concluzii demonstrează faptul că nivelul calităţii vieţii scade treptat. Cetăţenii europeni resimt în fiecare zi impactul negativ asupra vieţii lor, al acestor probleme datorate locuinţelor.

Cu certitudine, locuinţa are un impact direct asupra stării de sănătate a locuitorilor. Pentru a beneficia de o casă sănătoasă, care nu exercită un impact negativ, studiul a demonstrat faptul că locuitorii casei ar trebui să beneficieze de un somn bun, de temperaturi interioare confortabile, de aer proaspăt, lumină naturală şi de un grad de umiditate cât mai scăzut.

O viaţă sănătoasă începe cu un somn sănătos

Conform HHB 2016, cetăţenii europeni care beneficiază de condiţii bune de somn au şanse cu 50% mai mari de a se bucura de o stare de sănătate mai bună, faţă de cei care nu au condiţii bune de somn. Somnul de o calitate slabă sau lipsa acestuia este corelat cu performanţe scăzuta la locul de muncă, cu riscul crescut al accidentelor la locul de muncă şi cu dificultăţi în luarea deciziilor.

Temperaturi confortabile în interior

Cetăţenii europeni care trăiesc în locuinţe friguroase sunt cu 50% mai mult predispuşi la infecţii la nivelul gâtului şi nasului decât cei ce locuiesc în case cu temperatură optimă. 82% dintre cetăţenii europeni au declarat că resimt frigul în case pe timpul iernii. Temperaturile prea mari sau prea mici din interiorul locuinţelor creează un mediu propice instalării afecţiunilor de sezon şi infecţiilor.

Aer proaspăt

Cetăţenii europeni care nu îşi aerisesc locuinţa de cel puţin două ori pe zi sunt mai lipsiţi de energie, comparativ cu cei care fac acest lucru de două-patru ori pe zi. Aerul proaspăt asigurat print-o ventilaţie naturală este vital pentru un climat interior sănătos, reducând consecinţele noxelor emise de surse precum aparatele electronice sau de soluţiile chimice din locuinţă. Astfel se diminuează semnificativ riscul instalării alergiilor.

Nivelul normal de umiditate

La nivel european, umiditatea reprezintă o problemă majoră. Urmările sunt apariţia mucegaiului şi, implicit, instalarea bolilor asociate, precum astmul. În jur de 16% dintre cetăţenii europeni trăiesc în prezent în locuinţe pline de umiditate şi mucegai. Acest aspect reprezintă un risc major pentru starea de sănătate şi bunăstarea societăţii.

Nivelul satisfăcător de lumină naturală

Iluminarea naturală din interiorul casei anulează aproape total riscul ca locuitorii să se simtă lipsiţi de energie. Lipsa luminii naturale poate fi cauza insomniilor, stresului, obezităţii, oboselii şi depresiei.

Lumina naturală este benefică stării generale de bine, reduce consumul energetic al locuinţei şi, implicit, costurile. Pe timpul ierni, locuinţele dotate cu ferestre de mansardă beneficiază de un aport solar major care se traduce prin încălzire pasivă, reducând nevoia de încălzire artificială.

Locuinţele care au avantajul de a beneficia de iluminare naturală în toate spaţiile, chiar şi cele care nu au acces la faţadă, sunt mansardele. Avantajul este asigurat de caracterul particular dat de planurile înclinate. În condiţii similare, ferestrele de mansardă asigură cu 100% mai multă lumină în comparaţie cu ferestrele verticale ce au aceeaşi suprafaţă vitrată şi cu 200% mai multă lumină în comparaţie cu lucarnele de aceleaşi dimensiuni.

Descărcarea catalogului HHB-ediţia 2015 şi 2016 plus mai multe informaţii pe: http://ow.ly/BosW306s2IQ velux.com, activehouse.info

Lasă un Comentariu...

*