Cum să construiești un șemineu

O locuință pare să fie incompletă fără un șemineu, mai ales dacă stai la casă. Acesta poate transforma decorul într-un spațiu cald și primitor, fără să mai vorbim despre funcțiunea sa evidentă, aceea de a încălzi locuința.

Cum sa construiesti un semineu (2)

Picture 2 of 6

sursa foto: www.solarwindsenergy.com

Astfel, dacă ești un fan al șemineelor și te surprinzi constant visând la sărbători, la focul din această sobă deschisă, în jurul căreia se strâng toți membrii familiei, ce ar fi dacă ți-ai construi singur un șemineu?

Ar fi cu adevărate interesant și palpitant, însă trebuie să știi încă de la început că nu este chiar așa de simplu. În primul rând trebuie să ai cunoștințe în privința funcționării șemineului, inclusiv despre metodele de evacuare a gazelor.

Trebuie să știi care sunt dimensiunile standard în funcție de dimensiunea încăperii, astfel încât randamentul șemineului să fie maxim. Astfel, dacă șemineul are o deschidere de 76 cm ar trebui să fie suficient pentru op încăpere cu o suprafață de aproximativ 15 mp.

Însă odată învățată lecția poți spune că ești pe drumul cel mai scut în a crea un loc special în căminul tău.

Cum o să arate șemineul?

Înainte de orice altă decizie trebuie să te hotărăști în privința locului unde vei construi șemineul. Pentru că de cele mai multe ori el este instalat într-un spațiu cu trafic mare, într-o încăpere unde membrii familiei se reunesc, poate că cele mai potrivite încăperi ar fi livingul sau diningul. Cu toate acestea, chiar și dormitor ar putea sta foarte bine, cu condiția ca acesta să fie suficient de încăpător, cât să-l găzduiască.

De asemenea, trebuie să ai în vedere materialele din care va fi realizat, iar acestea clar trebuie să fie unele rezistente la foc. În ceea ce privește aspectul, poți opta pentru un șemineu rustic sau, din contră, unul modern, iar pentru finisajul său poți opta pentru piatra naturală, marmură, plăci ceramice, granit sau chiar cărămidă.

Reguli de construcție

Focarul, coșul de fum și chiar tipul de combustibil utilizat sunt o parte dintre detaliile pe care trebuie să le cunoașteți, fiecare element ce compune șemineul având un rol bine definit în ceea ce privește funcționarea corectă a acestei surse de căldură.

Astfel, focarul, camera principală unde are loc combustia, trebuie să fie realizat dintr-un material rezistent la căldură, precum oțelul. El poate fi achiziționat de-a gata de la diferiți furnizori, ușurându-ți munca în ceea ce privește construirea șemineului, însă tot va mai trebui să fii atent la poziționarea față de pardoseală, precum și la cum este preluat aerul rece, unde este eliberat aerul cald și cum se va alimenta șemineul cu aer, de exemplu.

Tipuri de șeminee

În funcție de tipul de combustibil folosit, pe piață sunt disponibile mai multe tipuri, cel mai comun dintre acestea fiind cel pe lemne.

Pentru a-ți construi un șemineu pe lemne trebuie să ții cont de spațiul pe care-l ai la dispoziție, precum și de finisajul pardoselii, asta dacă îți dorești un șemineu deschis. În cazul acesta, covoarele sau parchetul nu sunt acceptate fiind materiale ce s-ar putea aprinde cu ușurință la contactul cu o scânteie sărită din șemineu. Aceste două tipuri de finisaje le-ai putea utiliza în continuare cu condiția ca gura șemineului să fie acoperită, chiar și cu o foaie de sticlă rezistentă la foc deschis.

Al doilea tip de șemineu este cel pe gaz. Mult mai comod decât cel pe lemne (nu trebuie scoasă cenușa lemnelor), dar cu mai puțin farmec, acesta poate fi răspunsul tău dacă îți dorești un șemineu contemporan, la fel ca și cel pe etanol. Acesta din urmă se depărtează destul de mult de ideea șemineului clasic, abordând o imagine mult mai apropiată de secolul XXI.

Nu în cele din urmă avem șemineul electric, care poate fi instalat chiar și într-un apartament de bloc, pentru că nu are coș de fum, pentru că nu produce niciun fel de noxe.

Lasă un Comentariu...

*