Locuințele pe care le construim, la care visăm de atâta timp, trebuie să ne placă în primul rând nouă, să ne ofere confortul pentru care am fost dispuși să facem anumite sacrificii, însă trebuie să recunoaștem că în adâncul sufletului dorim totuși să fim apreciați și pentru arhitectura aleasă.
Pe lângă acestă recunoaștere ar mai trebui să ținem cont în același și de stilul arhitectural predominant al zonei, un aspect extrem de important dacă e să ne referim la păstrarea valorilor locale.
Astfel, alegerea arhitecturii viitoarei noastre locuințe poate să ne pună în dificultate. Trebuie să fim atenți la culori, forme și stil astfel încât imaginea per ansamblu să fie unitară, să respecte cerințele zonei, dar și nevoile noastre funcționale și estetice.
Așa cum în cazul amenajării interioare suntem ghidați de reguli și în cazul exteriorului sunt câteva aspecte extrem de importante care, respectate, ne vor ajuta să construim locuința mult visată. În felul acesta nu vei mai fi tu cel care se oprește în loc pe stradă pentru a admira frumusețea unei case, alții se vor opri pentru a o studia pe a ta.
1. Alege un echilibru între forme și proporții
Designul, arhitectura cu toate că poate părea greu de crezut se rezumă la matematici, poate mai mult decât la creativitate. Astfel, optează pentru simetrie, pentru proporții bine calculate dacă îți dorești o construcție impecabilă. Fie că alegi să pui ușa de intrare chiar pe mijlocul vizual al construcție, că apele acoperișului se intersectează pe mijlocul construcției sau că ferestrele sunt montate cu exactitate milimetrică un a față de cealaltă sau în raport cu un alt element, toate aceste aspecte te vor ajuta să dai naștere unei imagini curate, corecte. Chiar și acolo unde nu crezi că se poate, ai putea recurge la trucuri pentru a crea această iluzie de simetrie precisă.
2. Funcționalitatea înaintea designului
Înainte de a construi o locuință cu o arhitectură futuristă poate ar fi mai bine să te gândești la nevoia ta și a familiei tale. De ce spațiu ai nevoie, câte camere vei utiliza, cum și cât îți vei petrece timpul în curte etc. Răspunsurile la aceste întrebări ar trebuie să-ți fie de ajutor, cu atât mai mult cu cât regula de aur a unui cămin este ca interiorul (decorul) să comunice cu exteriorul (arhitectura) și cu spațiul deschis, grădina. Oricare dintre acestea aspecte ar trebui să fie o completare firească a celuilalt. De asemenea, hobby-urile și pasiunile tale pot influența aspectul viitoare locuințe. Dacă ești un mare amator de vin și visezi la o pivniță, cramă sau un beci domnesc, atunci arhitectura casei ar trebui să fie mai degrabă clasică decât minimalistă, iar dacă ești un împătimit al filmelor, al ecranelor mari, al tehnologiei inteligente casa ta ar trebui să se apropie mai mult de stilul modern, futurist decât de cel rustic sau opulent.
3. Materiale și finisaje
Gama tot mai variată de materiale pe care le poți utiliza pentru finisarea locuinței la exterior te poate pune în dificultate. Ce alegi dintre o învelitoare din ceramică, una din metal sau șindrilă bituminoasă? Pereții exteriori vor și tencuiți, placați cu piatră, cărămidă aparentă sau îmbrăcați în lemn? Vei folosi deck sau dale din ciment pentru aleile de acces?
Pe lângă faptul că toate acestea trebuie alese în concordanță cu stilul arhitectural asupra căruia te-ai decis, încearcă să optezi tot timpul pentru calitate, durabilitate mai înainte de aspect. În felul acesta cu siguranță te vei bucura de locuința ta mult timp de aici înainte fără prea multe alte cheltuieli cu posibilele reparații. Așadar, dacă te-ai oprit asupra țiglei ceramice, de exemplu, pereții exterior pot fi deopotrivă tencuiți și văruiți sau placați cu piatră naturală, în întregime sau doar anumite zone pe care ai vrea să le scoți în evidență. Pentru că este o etapă dificilă, ar fi recomandat totuși să nu te hazardezi și să ceri consilierea unui specialist.
4. Culoarea
Aparent ușor de ales, nici în acest caz nu trebuie să te grăbești. O culoare nepotrivită poate scoate în evidență erorile de execuție, cum, la fel de bine, o nuanță aleasă cu grijă ar putea ascunde acele defecte pe care ai vrea să le corectezi măcar vizual.
Pentru asta, la fel ca și în cazul amenajărilor interioare, alege culoarea care-ți place, care te face să te simți bine. Pornind de la aceasta selectează două nuanțe, una mai închisă și una mai deschisă. Poți merge și către cea de-a treia, dar pe care să o utilizezi strict la nivel de ferestre și uși.
5. Acoperișul
Acestuia i-am păstrat o rubrică specială. Acoperișul este partea poate cea mai vizibilă dintr-o construcție, care trebuie realizată cât mai corect, care finalizează idee/imaginea, o întregește.
Cu toate acestea, în cazul său este mai mult decât aspect, el trebuie să reziste, să protejeze construcția și familia. Tocmai de aceea trebuie ales un tip de învelitoare suficient de ușor pentru tipul de construcție pentru care ai optat, să fie ușor de montat și întreținut și să nu fie nici foarte scump, dar nici cel mai ieftin tip de învelitoare. Pornește de la un buget pe care dorești să-l aloci pe metru pătrat, la avantajele pe care învelitoarea le oferă de acești bani, pentru a finaliza cu partea ce ține de estetică. Se potrivește acesta cu stilul de arhitectură ales, cu designul interior?
6. Grădina
O grădină spune foarte multe despre o locuință și pentru a o numi grădină este nevoie de mai mult decât niște copăcei plantați pe lângă gardul casei. De altfel, dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori cele mai frumoase case pe care le-am admirat m-au impresionat și prin grădina îngrijită, poate chiar mai mult decât orice alt element. Este adevărat, împreună cu acoperișul și culorile alese se creează un tablou, extrem de reușit sau… din contră. Astfel, pentru a avea o grădină de vis, pe lângă piese de mobilier colorate și pitici de grădină ori care de boi trebuie să analizezi și tipul de sol, cum este poziționată casă pentru a vedea ce zone sunt mai umbroase și care sunt scăldate în lumina soarelui. În funcție de aceste două aspecte te poți decide asupra tipurilor de plante pe care ai putea să le plantezi în curtea ta.
7. Lumina exterioară
Pe lângă faptul că zonele întunecate nu-ți inspiră deloc încredere, corpurile de iluminat amplasate strategic în grădină pot pune arhitectura în evidență și, în plus, îți oferă un sentiment de siguranță. Imaginează-ți un mic iaz artificial delimitat de pietre de râu străjuit de un frumos felinar cu picior sau fără asemănător cu cel de mină.
8. Ferestrele
Și pentru că tot am vorbit de lumină, nici ferestrele nu trebuie pierdute din vedere. În cazul lor contează atât dimensiunea, de cât de luminoase vrei să fie camerele, precum și materialele din care sunt realizate. În prezent, cele mai comune ferestre pentru noi sunt cele din PVC, dar chiar și acestea, ales cu un finisaj de lemn, cu insert de inglesine se pot potrivi de minune unei locuințe cu aspect country.