Ce greșeli trebuie să eviți atunci când renovezi mansarda?

Te-ai decis să renovezi podul prăfuit și neaerisit al casei, folosit până acum pentru depozitarea lucrurilor nefolositoare?

greșeli comise în timpul renovării mansardei

Picture 1 of 6

Felicitări! Știm că orice proces de renovare implică timp, pentru documentare și găsirea celor mai bune soluții, astfel încât visul de a locui la mansardă să devină realitate.
Iar pentru ca visul să fie unul frumos și să nu se transforme într-un coșmar este nevoie să acorzi în proporție egală o atenție deosebită atât produselor pe care le vei utiliza, mai exact calității acestora, cât și lucrărilor de execuție.

Tocmai de aceea este important să apelezi la o companie specializată, la o firmă cu experiență în executarea mansardelor, care vine la pachet cu un portofoliu generos și cu recomandări din partea beneficiarilor cu care aceasta a colaborat. Numai așa vei fi sigur de reușită, de faptul că vei găsi cele mai bune soluții pentru proiectul tău ce implică transformarea podului în mansardă.

Totodată, pentru a te asigura că îți vei vedea visul împlinit așa cum trebuie, ia în considerație și recomandările de poziționare, montaj și utilizare ale produselor achiziționate, recomandări oferite în mod gratuit de către producători.

Consultă cât mai multe exemple de proiecte reușite care să te inspire. Pe velux.ro vei găsi o întreagă secțiune creată exclusiv pentru a te inspira în realizarea celei mai frumoase mansarde. Adună cât mai multe informații despre renovare și amenajare, dar fii și foarte atent la sfaturile specialiștilor și mai ales la greșelile pe care ar trebui să le eviți cu orice preț.
În cele ce urmează îți prezentăm 3 dintre cele mai frecvente greșeli comise în timpul renovării mansardei cu ferestre de mansardă.
1. Izolația

În cazul în care izolația acoperișului nu este realizată corespunzător, aceasta va determina pierderi de căldură, ceea ce va face ca în mansardă iarna să fie prea frig, iar vara foarte cald. Așadar, hidroizolația întregii mansarde este vitală, dar în mod special hidroizolația și termoizolația din jurul ferestrelor de mansardă VELUX.

Pentru ferestrele de mansardă, specialiștii recomandă utilizarea produselor de instalare (rame de etanșare VELUX care sunt, de altfel, obligatorii pentru montajul ferestrei VELUX în acoperiș, dar și a produsele izolatoare – kitul termohidroizolator BDX, folia barieră de vapori BBX (de la VELUX). Kitul BDX va păstra căldura în interior deoarece previne formarea “marginilor reci” și a condensului. Kitul conține o folie hidroizolatoare care protejează structura acoperișului de umiditate și previne riscul deteriorării acesteia. Folia lasă acoperișul să respire, dar nu permite umezelii să pătrundă. Folia barieră de vapori BBX se montează pe interior de jur împrejurul ferestrei și este 100% impermeabilă.
2. Finisajul interior
Pe lângă montarea corectă a ferestrelor, realizarea finisajul interior cât mai precis, mai lipsit de imperfecțiuni are o influență majoră asupra calității întregului proiect, deoarece astfel vei maximiza cantitatea de lumină care pătrunde prin fereastra de mansardă. Finisajul corect din jurul ferestrei trebuie să ia forma orizontală în partea superioară și forma verticală în partea de jos, astfel încât lumina să se distribuie în întreaga încăpere. În aceste condiții, plasarea unei surse de căldură imediat sub fereastră asigură nu doar confortul interior, dar este evitată și apariția condensului în anotimpul rece.

Finisajul interior incorect („tip cutie”) este una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în cazul montării ferestrelor de mansardă.
3. Prevenirea condensului
Condensul este rezultatul transformării apei aflată în atmosferă din faza de vapori în fază lichidă. Acesta se formează în momentul în care aerul cald și umed întâlnește suprafețele reci. Aerul cald conține semnificativ mai multă apă decât aerul rece; dacă aerul cald se răcește (ex. atunci când atinge suprafața unui geam rece), surplusul de apă conținut în aerul cald va condensa pe obiectul atins.

Efectele condensului sunt cunoscute: miros neplăcut însoțit de căderea zugrăvelii de pe pereți, pete negre în colțuri sau după mobilă, apariția mucegaiului, dezlipirea tapetului din camere, umflarea faianței. Aerisirea încăperii este singura metodă recomandată pentru prevenirea apariției condensului, prin scăderea umidității din încăpere. Pentru evitarea pierderilor mari de căldură prin deschiderea geamului, se recomandă aerisirea camerei pentru perioade scurte, dar dese de timp. De ex. în loc să aerisiți camera timp de 10 minute, aerisiți camera în două serii de 5 minute.

Ce poți face pentru a limita umiditatea din încăperi?

• Evită să usuci rufele în interiorul mansardei
• Păstrează ușile închise de la bucătărie și baie
• Diminuează numărul plantelor din apartament
• Aerisește cu regularitate, prin deschiderea completă a ferestrelor de 3-4 ori pe zi, timp de 5 minute
• Verifică umiditatea din încăpere și asigură-te că nu depășește 45%
• Păstrează o temperatură constantă în interior, de 21°C

Dincolo de sfaturile practice, inspirația și curajul personal sunt ingredientele cheie ale unei locuințe la mansarda cât mai reușite.

Mai multe exemple de amenajare a spațiilor de la mansardă găsești pe velux.ro, secțiunea Inspirație.

Lasă un Comentariu...

*