Boli frecvente ale pomilor fructiferi și modalități de prevenire

Smiling senior man worker picking up apples in fruit orchard

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/smiling-senior-man-worker-picking-up-apples-fruit-orchard_11139272.htm 

Cultivarea pomilor fructiferi este o activitate profitabilă și intens practicată la noi în țară, în aproximativ toate regiunile. Speciile pomicole sunt însă sensibile în fața factorilor de mediu, a bolilor sau dăunătorilor.Din acest articol vei afla despre diferite tipuri de boli care pot compromite sănătatea și productivitatea pomilor fructiferi, precum și metode eficiente de prevenire și combatere a acestora. Află mai multe din rândurile de mai jos!

Care sunt principalele boli ale pomilor fructiferi

  • Monolioza este considerată una dintre cele mai păguboase boli ale pomilor fructiferi, în special în regiunile reci și ploioase. Printre simptome se numără frunzele care atârnă fără să cadă, florile uscate sau ramurile îndoite. Cele mai afectate sunt fructele, care se mumifică și rămân pe pom până în anul următor, asigurând transmiterea ulterioară a bolii;
  • Făinarea, ruginile sau pătarea maro fac parte dintre bolile fungice frecvent întâlnite la pomii fructiferi, și pot afecta toate speciile pomicole (semințoase, sâmburoase, nucifere, arbuști fructiferi, cât și căpșunul). Simptomele includ pete sau puncte mici, cenușii sau maronii pe frunze – care pot cădea vara dacă atacul este puternic. În plus, apar pete cenușii, maronii pe fructe, iar unele specii de ciuperci pot cauza și deformarea acestora;
  • Reapănul mărului și al părului atacă toate organele aeriene ale pomului. Se manifestă ca pete mici și cenușii pe frunze, care cresc în dimensiuni și se acoperă de un miceliu catifelat. Pe fructe apar pete cenușii, iar în dreptul lor țesuturile se brunifică și crapă;
  • Cancerul bacterian și arsura bacteriană pot afecta speciile pomicole. Simptomele includ răni sau leziuni pe trunchi și ramuri, veștejirea lăstarilor tineri și uscarea unor părți din coroana pomilor, precum și pete sau puncte pe frunze și fructe.

Este esențial să se ia măsuri pentru a preveni apariția acestor boli comune, iar în cazul în care apar simptome de boală, este important să se ia măsuri de combatere, cum ar fi aplicarea de fungicide pentru pomi fructiferi.

Metode chimice pentru prevenirea și combaterea bolilor la pomii fructiferi

Un tratament eficient al bolilor pomilor fructiferi include utilizarea de fungicide, care pot fi aplicate înainte, în timpul sau după  înflorire. Înainte de înflorire, pot preveni apariția bolilor – de exemplu rapănul și făinarea, iar în timpul înfloririi, pot trata boli precum monilioza și antracnoza. După înflorire, fungicidele pot trata boli precum putregaiul cenușiu.

Fungicidele de contact, care conțin oxiclorură de cupru și bicarbonat de potasiu, funcționează prin distrugerea ciupercilor de pe suprafața pomului și din jurul acestuia., fiind eficiente în prevenirea bolilor fungice. Acestea trebuie aplicate însă frecvent, și înainte ca boala să se manifeste. 

Fungicidele sistemice sunt absorbite de către plantă și se deplasează prin toate țesuturile acesteia, ajungând la toate părțile pomului, inclusiv la frunze și fructe. Acestea sunt mai eficiente în tratarea bolilor deja prezente și necesită mai puține aplicări. Exemple includ grupa triazolilor.

Un fungicid din grupa anilinopirimidinelor are un spectru larg de acțiune pentru viță de vie, semințoase și sâmburoase. Acesta acționează preventiv și curativ pentru a combate putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) la vița-de-vie, rapănul la măr și păr (Venturia spp.) sau monilioza la sâmburoase (Monilinia fructigena), prin blocarea acțiunii patogenului încă de la primele infecții. 

Pentru o aplicare potrivită este important să se respecte momentul optim și doza specificată pe eticheta produsului. Echipamentul de pulverizare ar trebui să fie adecvat pentru dimensiunea pomului, iar frecvența depinde de tipul de fungicid și de gradul de infestare. Intervalul de siguranță trebuie respectat pentru a evita expunerea la substanțe chimice.

Alte modalități de prevenire a bolilor la pomii fructiferi

Cultivarea de soiuri rezistente pot reduce semnificativ riscul de infecții, iar acest aspect ar trebui să fie o prioritate pentru cultivatorii de pomi fructiferi. În plus, plantarea în zonele potrivite poate inhiba apariția bolilor. 

Este important să selectați un loc de plantare care să corespundă cerințelor specifice ale pomilor, cum ar fi expunerea la soare, tipul solului și drenajul. Pomii plantați în zone cu un drenaj slab pot fi expuși la boli cauzate de apă, cum este putregaiul.

Tehnicile de întreținere adecvate, de exemplu, tăierea corectă care să asigure circulația aerului și lumina în interiorul coroanei pomului, vor contribui la sănătatea pomilor și vor preveni apariția bolilor. Totodată este importantă monitorizarea și controlul dăunătorilor, prin metode eficiente de prevenire și combatere. Acestea includ utilizarea insecticidelor, control biologic sau barierele fizice. 

Toate acestea te pot ajuta în lupta împotriva bolilor comune ale pomilor fructiferi. Nu ezita să aplici cunoștințele dobândite, pentru a obține rezultate optime în cultivarea pomilor fructiferi sănătoși și viguroși!

Lasă un Comentariu...

*