Decizia de a te muta la casă este pesemne cel mai frumos lucru și mai mult ca sigur te preocupă tot ceea ce are legătură cu construcția casei tale.
Discuția cu arhitectul este absolut necesară. În funcție de nevoile tale și ale familiei, acesta îți va prezenta un proiect de casă pe care trebuie să îl urmezi cu multă atenție. De la studiul făcut solului și până la înălțimea acoperișului sau la elementele de design exterior ale locuinței tale, toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru tine și trebuiesc să fie respectate cu multă atenție, atât în ceea ce privește calitatea materialelor, cât și cu privire la modul de lucru.
Iată mai jos 4 lucruri pe care să le ai în vedere atunci când construiești o casă:
1. Începe construcția atunci când ai o sursă de apă – iată un prim aspect pe care trebuie să îl ai în vedere. Dacă locul unde urmează să așezi construcția nu este racordat la o sursă de apă potabilă atunci ar fi bine să iei în calcul forarea unei fântâni. Poate că îți dorești să începi deja lucrul la casă, dar fără a avea o sursă de apă acest lucru este imposibil. Cimentul, adezivii se pot realiza cu ajutorul apei, așa că mai bine iei în calcul această variantă, precum și achiziția acestei pompe de apă, de cea mai bună calitate, cu care să poți extrage apa din fântână, ori de câte ori ai nevoie.
2. Gândește-te cu atenție la sursa de încălzire – acesta este un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere încă de la începerea construcției. De exemplu, dacă alegi să te încălzești cu centrală pe lemne, va trebui să proiectezi o cameră specială în care să așezi cazanul pentru lemne și lemnele sparte pentru foc. De asemenea, va fi nevoie și de ridicarea unui coș de fum. Dacă însă vei alege această centrală immergas, pe gaze naturale, atunci totul este foarte ușor, putând fi montată direct în casă, chiar în bucătărie sau într-un alt loc special amenajat. La fel se întâmplă și în cazul unei centrale electrice, neavând nevoie de cameră pentru montaj. Încălzirea prin pardoseală este o altă variantă pentru casa ta, așa că încă de la turnarea șapei trebuie să fii foarte atent.
3. Stabilește tipul de scară pe care ți-l dorești – nu lăsa acest aspect pe ultima sută de metri. Dacă îți dorești o casă cu mansardă sau o casă cu etaj, atunci mai mult ca sigur vei avea nevoie de o scară. Este bine să stabilești care este scara pe care ți-o dorești, astfel încât să poată fi proiectată în locul lăsat pentru aceasta. Dacă vei lăsa un spațiu mic pentru acces la etaj, atunci nu îți va rămâne la dispoziție decât construcția unei scări pe rotund, însă atunci când ai loc suficient, vei putea construi o scară clasică, dreaptă.
4. Izolația locuinței – un alt lucru important! Fie că este vorba despre izolația exterioară, fie de cea interioară, acest aspect trebuie să fie tratat cu foarte multă atenție. Vei avea nevoie de cea mai bună izolație pentru casa ta, așa încât să eviți scurgerile de căldură din timpul iernii sau să nu permiți ca aerul cald să pătrundă cu ușurință în casa ta în timpul sezonului cald. Ai putea alege izolația cu vată minerală, fiind considerat cel mai bun material de acest fel, oferind cea mai bună eficiență termică pentru locuința ta.