Cumpărarea unei case reprezintă de cele mai multe ori cea mai importantă achiziție pe care o vei face în viață, așa că trebuie să te asiguri că alegi înțelept și că iei cele mai bune decizii în legătură cu tipul locuinței, prețul ei, amplasarea, modalitatea de plată și alte detalii relevante.
Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi utile când ești în căutarea unei locuințe pentru tine și familia ta.
1. Stabilește riguros bugetul pentru achiziționarea locuinței
Banii reprezintă un criteriu esențial când vine vorba despre cumpărarea unei case, așa că acesta ar trebui să fie primul pas: determinarea sumei pe care poți s-o aloci, astfel încât să nu amâni ani de zile mutarea în propria locuință, dar nici să nu te aventurezi într-o achiziție hazardată, care să-ți pună în pericol situația financiară sau chiar să pericliteze echilibrul familial.
Realizează o proiecție realistă pe următorii 5 ani, atât în carieră, cât și în viața particulară și estimează oportunitatea unui astfel de demers imobiliar. Raportează-te la veniturile actuale, ia în considerare cheltuielile suplimentare și nu uita să păstrezi o rezervă de bani pentru situații neprevăzute.
2. Analizează opțiunile de finanțare pentru cumpărarea casei
Dacă te-ai decis că este într-adevăr momentul să achiziționezi o locuință, ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru finanțare: fie din resurse deja existente (conturi și depozite bancare), fie prin vânzarea altor bunuri sau contractarea unui credit de la instituțiile financiare care activează pe piața din România.
Ofertele sunt diverse, așa că analizează cu atenție detaliile despre clauze și condiții generale pentru obținerea creditului ipotecar, ca să alegi cea mai potrivită variantă pentru tine, astfel încât să-ți permiți să achiți ratele lunare și să te descurci pe termen lung cu aceste plăți periodice.
Pe lângă creditul ipotecar, ai și opțiunea de credit imobiliar (spre deosebire de creditul ipotecar, cel imobiliar acceptă ca garanție pentru suma împrumutată și alte imobile sau terenuri, nu doar pe acela pentru care se face creditul).
Alte variante sunt creditul Prima Casă sau un credit imobiliar cu virare de venit (este necesară mutarea contului de salariu la banca respectivă și deschiderea unui cont curent, iar în aceste condiții se obțin dobânzi mai bune la creditul imobiliar sau alte beneficii, în funcție de situație).
3. Studiază ofertele existente pe piața imobiliară
Ai rezolvat problema banilor, urmează etapa în care trebuie să găsești cea mai frumoasă locuință pe care ți-o permiți din punct de vedere financiar. Firește că vrei ca apartamentul sau casa ta să te reprezinte, să fie situată într-o zonă bună, cu magazine, grădinițe și școli în apropiere.
Cu siguranță că ai cartiere preferate și deja te-ai gândit la un anume tip de locuință. Este de preferat să păstrezi o anumită flexibilitate, pentru că un etaj în plus sau un balcon în minus înseamnă sume importante pe care poți să le economisești la achiziționarea casei.
Nu te grăbi. Alocă o perioadă suficientă pentru studierea ofertelor de pe piața imobiliară și nu ezita să folosești resursele online, care sunt în permanență actualizate și îți dau șansa unor prețuri atractive, fără comisioane suplimentare.
Accesează aplicațiile online ale instituțiilor financiare și site-urile specializate în vânzări de case, ca să te familiarizezi cu subiectele de discuție și să afli detalii utile pentru viitoarea achiziție: ce să verifici atunci când iei o casă veche, care sunt documentele necesare la semnarea contractului de credit și a celui de cumpărare a locuinței
Ține seama de aceste sfaturi și te vei bucura de un cămin așa cum îți dorești, iar situația ta financiară va rămâne una stabilă.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jjesc