2 probleme pentru care ar trebui să îți duci pisica la veterinar

Ai un animal de companie în casă de care îți este foarte drag? Cu siguranță, îți dorești să fie perfect sănătos și să te bucuri de el multă vreme. Se spune adesea că prevenția este cel mai bun mod de a trata, așa că ar fi bine să îți duci pisica la veterinar periodic, reușind astfel să preîntâmpini îmbolnăvirile grave.

Iată mai jos 2 probleme pentru care ar trebui să îți duci pisica la veterinar:

1. Virusul Imunodeficienței Feline (FIV) este o boală foarte gravă la pisici, constând în incapacitatea animalului de a dezvolta un răspuns imun normal. Cu toate că acest virus nu le aduce imediat decesul, putând avea o viață normală, în realitate ar putea să fie predispuse și la alte tipuri de îmbolnăviri mai grave, precum cancerul sau infecții periculoase, iar odată dezvoltate aceste probleme organismul nu le va putea combate.

Boala este de obicei asimptomatică, putând să nu prezinte niciun fel de simptome multă vreme. Cu toate acestea, dacă observi că pisica își pierde apetitul, blana sa nu mai are strălucirea de altă dată, are ganglioni limfatici măriți, prezintă febră, diaree, gingivită, strănută des, urinează des în afara litierei,conjunctivită, ar trebui să ajungi la medicul veterinar pentru a verifica starea de sănătate a acesteia.

De obicei, FIV se transmite ușor de la o pisică infectată la alta, prin mușcături, așa cum se întâmplă atunci când se luptă unele cu celelalte, iar în cazul puilor, aceștia ar putea să se îmbolnăvească, fiindu-le transmis virusul atunci când se află în pântec.

Medicii vor prescrie tratament pentru combaterea infecțiilor și vor recomanda un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. În același timp, pisica va primi tratament pentru creșterea imunității.

2. Gingivita la pisici, o altă problemă gravă

Ori de câte ori spunem gingivită ne dăm seama că pisica suferă de inflamația gingiilor. Boala se poate observa ori de câte ori deschidem gura pisicii, putându-i fi afectați dinții. Fiind un prim semn al unei afecțiuni paradontale, ar trebui să manifești multă precauție și să duci pisica repede la medicul veterinar.

Gingivita apare de obicei din cauza acumulării plăcii bacteriene și atunci când nu este îndepărtată, se poate îmbolnăvi destul de tare. Vârsta înaintată, alimentația deficitară, în mod deosebit hrana moale, diabetul, dar și virusul Imunodeficienței Feline ori leucemia de felină pot fi cauzele unei astfel de probleme. Pentru a preveni aceste probleme este bine să ajungi cu pisica la veterinar ori de câte ori observi astfel de probleme.

Gingivita este o afecțiune ce poate fi observată ușor, gingiile fiind roșii și inflamate. În plus, vei putea observa o respirație urât mirositoare, placa bacteriană pe dinți, dar și scăderea apetitului.

În prima etapă medicul va îndepărta tartrul de pe dinți. Îi va putea administra și tratament cu antiinflamatoare sau cu antibiotice.

Ambele sunt probleme de sănătate destul de grave și de aceea, pisica trebuie să ajungă la medic frecvent, prevenindu-se astfel de probleme.

Lasă un Comentariu...

*